Kristin Buvik Sivertsen er tildelt Saabye-stipendet 2018

Kristin Buvik Sivertsen (f. 1986) bor i Oslo. Hun har en Master i Litteraturvitenskap fra Københavns universitet. Foto: Anna-Julia Granberg

Kristin Buvik Sivertsen er tildelt årets Saabye-stipend for sin kritikerroste debutroman Omsorg.

Lars Saabye Christensen: "På toget mellom Vernes og Steinkjer til enda et bokbad ble Roy Jacobsen og jeg enige om at litteraturen måtte ha relevans. Hva denne relevansen består av, eller snarere i, kom vi ikke helt fram til der og da, men vi syntes likevel vi hadde kommet langt. Omsorg av Kristin Buvik Sivertsen har relevans. Det er en samtidsroman. Den foregår et sted nær deg. Forfatteren har uttalt at hun ville skrive om måten vi organiserer omsorgen på, altså hvilken plass menneskene har i denne organisasjonen, så å si. Man kan like gjerne si: Omsorg er en roman om hvordan vi organiserer samfunnet, og menneskenes plass i denne konstruksjonen. Handlingen er lagt til en omsorgsbolig, hvor det nettopp har skjedd et mistenkelig dødsfall, i tillegg har en beboer anmeldt et voldtektsforsøk, altså helt alminnelig poster på samfunnets dagsorden. En ung og høygravid politibetjent får saken, som det heter, men det dreier seg her ikke om plot, det hører hjemme i andre genrer, men mer om en tilstand, og denne tilstanden kan oppsummeres i ett enkelt ord: sliten.

Jeg har sjelden lest en roman som er så sliten, om jeg kan få si det slik, jeg kan ikke si det bedre og det er godt ment. Vi møter en gruppe mennesker som lever i samfunnets depoter. Gjennom forskjellige stemmer, monologer, avhør og samtaler, det hele skrevet i en djerv og stilrein prosa, uten pynt av noe slag, manes fram et bilde som ikke gir mye håp, og akkurat derfor virker så, ja, relevant. Romanen er ekstrem på sin måte, og like fullt troverdig. Det er disse menneskene, som befinner seg i omsorgens vold, som er samfunnet.  Og dette samfunnet, som er vårt, er slitent.

Det er Kristin Buvik Sivertsen gevinst at hun skriver dette kompliserte stoffet med en slags lett autoritet. Omsorg er en betydelig roman. Det gleder meg også at hun fant sin vei til Cappelen Damm gjennom Signaler.   

Gratulerer!"

 

Les også: Intervju med Kristin Buvik Sivertsen

 

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013, og deles ut til en av fjorårets debutanter.

Stipendet skal deles ut hver høst og er på kr 25.000,-. Stipendet kan tildeles alle som debuterer innenfor feltet skjønnlitteratur for voksne på Cappelen Damm. Dersom det er to eller færre debutanter i løpet av ett år, vil stipendet ikke deles ut det året. Debutanten(e) blir da automatisk med i vurderingen året etter.

Lars Saabye Christensen er eneste jurymedlem og samarbeider med redaksjonsjef John Erik Riley om tildelingen.

17. februar 2015 blir politiet tilkalt til en omsorgsbolig i forbindelse med et mistenkelig dødsfall og en mulig voldtekt. Drøye halvannen måned senere blir en nyutdannet politikvinne koblet inn i saken. Hun setter i gang å intervjue beboere, ansatt og andre som kan ha bidra til å kaste lys over hva som har skjedd.

Med en innsiktsfull, skarp og spennende debut stiller Sivertsen spørsmål om hva omsorg betyr i dag.