Er Vigdis Hjorth den nye Elena Ferrante, spør The Guardian

The next Elena Ferrante? spør The Guardian, og trekker frem Vigdis Hjorths roman Arv og miljø blant "The best European fiction coming your way" Foto: Klaudia Lech

Vigdis Hjorths roman Arv og miljø blir denne uken trukket frem av den britiske avisen The Guardian som en av de beste europeiske romanene på vei ut på det engelskspråklige markedet.

Avisen omtaler boken som et kritikerrost, kontroversielt familiedrama og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet.

 

Suksess med ny essaysamling

Her hjemme er Vigdis Hjorth aktuell med essaysamlingen Å tale og å tie.  Essayene har mottatt strålende kritikker og samlingen ble utsolgt etter kort tid. Cappelen Damm har nå trykket nytt opplag av boken.

 

Verden vil ha Hjorth

Cappelen Damm Agencys leder Ingvild Haugland kan fortelle at det internasjonalt er stor interesse for Hjorths forfatterskap. Arv og miljø er foreløpig solgt til 16 land, og det er forlaget Verso Books som har kjøpt de engelskspråklige rettighetene til romanen. Den lanseres i USA og England i løpet av neste år, og det er allerede knyttet store forventninger til salget.

 

Over 150 000 bøker

I Norge er bestselgeren trykket i et opplag på over 150 000 eksemplarer. Da Arv og miljø ble lansert i 2016 ble den nominert til en rekke priser som Nordisk råds litteraturpris, og den mottok både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen. Høsten 2018 blir Hjorths bok satt opp som teater på DNS i Bergen.

"Arv og miljø" starter som et klassisk arveoppgjør, der to sommerhytter på Hvaler står sentralt. To barn har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men det finnes to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Den handler om familiehistorien.

Vigdis Hjorth har stått i sentrum av norsk litteraturdebatt det siste året. Selv har hun stort sett tiet. I Å tale og å tie taler hun indirekte, men skarpt om hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv.