Meny

Handlekurv

Hvem skriver den beste sakprosaen i Skandinavia?

Skandinavisk sakprosakåring

Tor Bomann-Larsen (f. 1951) er en av Norges skarpeste og viktigste samtidsforfattere. Størst anerkjennelse har han høstet for sine biografier, ikke minst det monumentale verket om kong Haakon VII og hans tid. Foto: Jan Haug

På langlisten til vårens store Skandinaviske sakprosakåring: Tor Bomann-Larsen med Vintertronen og to oversatte fra Sverige Peter Englunds Krigens skjønnhet og sorg og Peter Fröbergs Idling Pol Pots smil.

Siden i fjor sommer har en tverrskandinavisk jury bestående av ni fremstående kritikere, forfattere og forskere diskutert hundrevis av bøker. Målet: å finne frem til de ti beste sakprosaverkene utgitt på enten dansk, svensk eller norsk etter år 2000.

Fredag 1. juni offentliggjøres juryens endelige valg under litteraturfestivalen på Lillehammer. Men allerede nå er semifinaleheatet klart, de ti beste bøkene fra hver nasjon er kåret. Hele langlista foreligger på Norsk Litteraturfestivales side.

Fra Cappelen Damm, Tor Bomann-Larsen med Vintertronen og to oversatte fra Sverige Peter Englund Krigens skjønnhet og sorg og Peter Fröberg Idling Pol Pots smil.

 

Juryens begrunnelse:

Tor Bomann-Larsen: Vintertronen 

Gjennom et omfattende biografisk, kultur- og monarkihistorisk arbeid har Tor Bomann-Larsen utviklet seg til en av Norges fremste sakprosaforfattere. Omfattende kildejakt, sans for kontekst, et skarpt blikk for norsk identitetsbygging og en medrivende litterær stil preger verket om kong Haakon og dronning Maud.

Peter Englund: Krigens skjønnhet og sorg

Kan den sivile anekdoten, den hverdagslige detaljen, skrive krigshistorie? Ja, i Peter Englunds prosa møtes et mylder av menn og kvinner som forteller om den tiden vi kaller første verdenskrig slik at vi ser den på nytt.

 

Peter Fröberg Idling: Pol Pots smil

Hvordan kunne de lukke øynene for folkemordet i Kambodsja? Peter Fröberg Idling stiller spørsmål både ved det svenske perspektivet og sitt eget blikk. Poetiske fragmenter veves sammen med essayer og intervjuer og fremkaller gjennom en litterær og eksperimenterende sakprosa en politisk tragedie i flere ledd