Marte Spurkland og Arnfinn Kolerud er nominert til Kritikerprisen

Vi gratulerer Marte Spurkland og Arnfinn Kolerud med nominasjonene til Kritikerprisen for beste sakprosa- og barne- og ungdomsbok.

Norsk kritikerlag har i dag offentliggjort de nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, Kritikerprisen for beste oversettelse og Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne for året 2017. Cappelen Damm er med i kategorien sakprosa og barne- og ungdomsbok.

Juryens begrunnelse:

Nominerte til Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne: Klassen av Marte Spurkland

Skolen er uoppslitelig tema i den offentlige debatt så vel som i private samtaler. Spurkland skjærer gjennom dem alle med sin fortelling om sju elever i en avgangsklasse i videregående skole et eller annet sted i kongeriket. Det er disse det gjelder, elever med helt ulike historier og liv, mennesker i en sårbar fase der skolen og dens krav kan bli uoverstigelige. Men der er én som gjør en forskjell, læreren, som med sitt blikk og sitt hjerte ser dem, ser dem som enkeltindivider og følger dem opp enkeltvis. Gjennom mange samtaler med de sju elevene og læreren får forfatteren tydelig frem at skolen må ha mer enn planer og rammeverk. Den kan aldri bli bedre enn de pedagogene som skal fylle dem. En bok til å bli betydelig klokere av, en bok som tar debatten ned til dens innerste kjerne, klassen og den enkelte eleven.

Les også: Om klassen, og skillet - intervju med Marte Spurkland

Nominerte til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok: Snillionen av Arnfinn Kolerud

Snillionen av Arnfinn Kolerud har flere lag av kvaliteter. Den er dramakomedie, den er bygdesosiologi og den er humor og skrivekunst i replikker og observasjoner. Mor og Frank vinner 24 millioner i Lotto. Mor lover bort én av millionene til den i bygda som gjør noe ekstra snilt. Dermed utløses både ekte og falsk godhet, og utilsikta konsekvenser. Penger og rikdom blir drøfta både treffende og velformulert. Man blir kanskje ikke lykkeligere av å være rik, men man blir åpenbart ulykkelig av å ønske at man var rik. Kolerud skildrer godt både forholdet mellom Frank og mora, mellom Frank og vennene, og alt som skjer i det vesle bygdesamfunnet. Boka har mange språklige gullkorn, og innbyr til høytlesning i små og store utdrag.

Les også: Snillionen til Berlinale