Ingvar Ambjørnsen 60 år

Det rørende bildet av Ingvar Ambjørnsen fra 1982, på vei til Gateavisa for å drøfte hasjfaglige detaljer i Den siste revejakta, viser en ung mann på full fart inn i forfatterlivet. Et år før hadde han debutert på Forfatterforlaget, og to år etter kom han til Cappelen med  Galgenfrist. For oss var det starten på et lite forlagseventyr.

Ingvar Ambjørnsen
 

Hvem skulle trodd at den langhåra fyren, som nettopp hadde proklamert at det var hans plikt som forfatter å bruke LSD, skulle bli en av Norges mest populære, rent ut sagt folkekjære forfattere? Som ikke bare skulle gi oss Hvite niggere og en lang rekke spennende romaner, men også Pelle og Proffen, Samson og Roberto og ikke minst folkets yndling, Elling?

Det er et stort tidsspenn mellom bildet fra 1982 og dagen i dag. Men ser vi på hva Ambjørnsen har utgitt, burde det ha gått dobbelt så lang tid. Jeg er nok ikke den eneste som blir varm om hjertet ved synet av alle de kjente og kjære titlene. Takk, Ingvar, for at du har gitt oss så mange store leseropplevelser, og gratulerer med dagen!

EVA GRØNER, seniorredaktør

Når han nå fyller 60 år, har vi valgt å fokusere på noe av det fineste han har skrevet, men som ikke alltid får den oppmerksomhet det fortjener. Nemlig de tre novellesamlingene hans. Lektor og forsker Morten Auklend har skrevet en svært interessant bok om Ambjørnsens novellekunst.  Forfatter og kritiker Jon Rognlien bidrar med to spennende bonusspor. Samtidig utgir vi Ambjørnsens samlede noveller i ny utgave. Vi kan på det sterkeste anbefale å lese dem, og så gå løs på Auklend etterpå. Eller omvendt. Noveller blir enda morsommere når man har en annens blikk å sammenligne med.

Og så har Kristopher Schau kjørt bil med Ambjørnsen, som han kaller en slags uflidd Willoch for hans generasjon. «En samtale mellom to folkesky skravlebøtter» sier han om sitt lille epos. Velkommen inn i kupeen!

Bokpod

Podcast med Ingvar Ambjørnsen

I denne podcasten snakker Ingvar Ambjørnsen om Larvik, Olav H. Hauge, revejakt, Ellings oppstandelse, alkohol og ti-året han har glemt.

En lekegrind for nerder

Eppendorf-notatene

I januar 2016 lanserte Ambjørnsen et nytt bloggkonsept, Eppendorf-notatene.

Med Ambjørnsens egne ord: "Eppendorf-notatene er ren fiksjon. Det vil si at alle sentrale skikkelser, samtaler og hendelser er oppdiktede. Den utgaven av Ingvar Ambjørnsen som dukker opp her, er imidlertid veldig tett på meg selv. Selve konseptet – tre nordmenn i dialog i bydelen Eppendorf, Hamburg – er også tett på virkeligheten. Jeg lever i en slik trekant. Men siden jeg verken skriver om vennene mine eller familien min, tar jeg det hele over i det fiktive. Verken Susi eller Konrad likner på noen i det virkelige liv. Men i den samme virkeligheten fører vi liknende samtaler som de som forekommer i denne bloggen."