De første Leseløvene kom i 1988. Det finnes flere lettleste serier for barn på markedet, men Leseløvene er Norges sterkeste merkevare i denne sjangeren. Mange foreldre, lærere, bibliotekarer er vokst opp med serien og har tatt den med seg videre som en naturlig del av kulturarven.

Leseløvene har fått en like sikker plass i sekken til norske skolebarn som pennal og matpakke. Bøkene har holdt barn våkne lenge etter at de skulle ha sovnet, og bøkene har gjort dem stolte over å ha lest en hel bok selv. Leseløvene har tre nivåer tilpasset leseferdigheten til barnet.

Den første Leseløven ble utgitt på N. W. Damm & Søn i 1987. Det var Frans begynner på skolen skrevet av tyske Christine Nöstlinger. Det skulle bli mange bøker om Frans med det gule krøllete håret. Bøkene ble trykt i store volum gjennom hele 90-tallet og noen titler er i salg også i dag.

Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Det er stor variasjon i fortellingene fordi leseren skal finne historier som fenger – enten det er fakta om dyr, forelskelse, fotball, spenning eller monstre. Eller noe som bare er morsomt, som gåter quiz og vitser. Når innholdet fenger, blir det mye lettere å lære å lese.

Bøkene er rettet mot barn på ulike alderstrinn. Derfor varierer de i lengde, innhold og sjanger. Leseløveuniverset omfatter Løveunge, Min første leseløve, og Leseløve.

Mange måter å lese på
Mange måter å lese på
 

Leseløver er bøker med flotte illustrasjoner

Leseløvene skal være enkle og lette å lese. Med få ord på hver side. Da trenger bøkene gode, morsomme, beskrivende illustrasjoner som utfyller teksten og som også gir en liten hvilepause når barnet har stavet seg gjennom noen ord. Husk at det er en kraftanstrengelse å gjøre det. Det glemmer ofte vi voksne.

Norske og oversatte Leseløver

Mange kjente norske forfattere har skrevet Leseløver. Ingunn Aamodt, Jon Ewo, Bjørn F. Rørvik, Kari Stai, Camilla Kuhn - for å nevne noe.

Mange Leseløver er oversatt fra andre språk og tilpasset konseptet. Danske Jørn Jensen står bak fotball-bøkene om Stian. Disse ble veldig populære på 90-tallet og trykt i kjempestore opplag. Det kommer stadig nye titler. Bøker om både Stian og Kasper finnes i bokhandelen.

Leseløveuniversets nivåer

Serien er delt inn etter alder og leseferdighet, men husk at barn er veldig forskjellige. Noen lærer bokstaver før de kan gå, og er bokslukere før de begynner på skolen. Andre bruker lenger tid, og det kan gå flere år før de knekker lesekoden. Alder for de ulike nivåene er derfor satt som en antydning. Det viktigste er å skape interesse og gjøre lesing til noe hyggelig og morsomt. I tillegg har alle nivåene fått skjønnlitterære bøker, faktabøker og vitse-, gåte-, quiz-bøker.

Første nivå: Løveunge, fra ca. 4 til 7 år

Løveunge
Løveunge
Bøkene merket Løveunge, har versaler og bare en setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne som akkurat har begynt å stave seg gjennom ord for å kunne forme en hel setning. Ved å stave seg gjennom en Løveunge, kan barnet for første gang få oppleve gleden ved å lese en hel bok selv.

Det er mange bøker i serien Løveunge, både fakta, skjønnlitteratur og vitser.

Kari Stai har skrevet og illustrert boka Pyse. Det handler om noe alle barn kan kjenne seg igjen i. Dette er første setning i boka: Jon gruer seg til bursdagen til Sara. Han gruer seg til bursdag fordi da får han brus. Og Jon liker ikke brus. Tenk om noen kaller ham pyse? Slik går teksten: Pyse! sier Jon. Å nei, der sa han det selv! Dette er spennende lesestoff! Akkurat så spennende at barnet helt sikkert vil forsøke å lese hele boka for å se hvordan det ender.

 

Faktaløve

En annen populær Løveunge er Rare rekorder, illustrert av Jens A. Larsen Aas. Les om verdens minste hund og verdens minste brudepar, om han som kjørte 260 dager på en gressklipper, om bjørnen som var soldat og mange flere sprø og rare rekorder.

Rare rekorder er en superenkel faktabok for de aller ferskeste leserne


Neste nivå: Min første leseløve, fra ca. 6 til 9 år

Passer for dem som har lært bokstavene og kan lese litt.

Bøkene om Stian er skrevet av Jørn Jensen og er i Min første leseløve.

I 2016 kom Stians far får GPS i Min første Leseløve. Side 1: (tegning av pappa som tydeligvis er glad. Han har jo fått GPS). Tekst: Ny GPS (overskrift) Stian er i stua. Han ligger og leser. Så enkelt.

Min første leseløve
Min første leseløve
Pappa tar med Stian på biltur. Han vil vise fram GPS’en. Stian får taste inn stedet de skal kjøre til. Det går ikke helt etter forventningene. De skal til en liten by, men de lander først i et togspor, og kjører så videre langt ut på landet og havner blant kuer og griser på et jorde. Feilen blir funnet til slutt. Ikke noe galt med GPS’en. Stian har tastet feil navn!

Vitseløve  og Faktaløve er en egen kategori i serien Min første leseløve.

Lesing skal være morsomt og hyggelig. Morsomme rim, vitser og gåter gjør lesningen til en morsom aktivitet. Ikke alle barn er glade i fortellinger, men vil heller lese vitser og gåter. Og det er fint! Det er flott å kunne lese en hel vitse-bok selv!

I Vitseløven er de første sidene med vitser og gåter satt med store bokstaver, teksten er kort og forenklet for lesbarhet. Så blir det litt lengre vitser og små bokstaver etter hvert. Gradvis økes vanskelighetsgraden og det merkes neppe.

Det er kommet to Vitseløver og de er illustrert av Bendik Kaltenborn.

Vet du likheten mellom en lærer og en sky? Begge kan regne.

Hvordan vet du at bananen er ute og bader? Skallet ligger igjen på stranden.


Bjørns nye dyregåter
Bjørns nye dyregåter
Bjørn Rørvik er en kjent og populær forfatter. Han har skrevet bøkene om Bukkene Bruse sammen med illustratør Gry Moursund. Bjørn Rørvik er en veldig oppfinnsom forfatter. Han skriver morsomt og det er veldig gøy å høre på ham når han leser høyt.


Les egen artikkel om Bukkene Bruse her.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.

 

Bjørns nye dyregåter og er gitt ut i serien Min første leseløve. Det er en stor glede for barn å lære å lese en hel bok selv, særlig når Bjørn Rørvik har skrevet alle gåtene.

Han gir oss 101 fabelaktige og fjollete gåter, som det er nærmest umulig å løse, så rare er de. Gåtene er hentet fra dyrenes verden. Eivind Gulliksen har illustrert, og i hans strek blir gåtene enda morsommere.

Hva får du hvis en hakkespett kræsjer i en trampoline? Svar: Hakkesprett
Vet du hvorfor elgen aldri fyller bensin? Svar: Den kjører elgbil
Kan du et annet navn på pappasauen? Svar: Fårfatter
Hva kalles mammabjørnene i USA? Svar: Bamse-Mums
Hvilken gnager er flinkest til å vaske opp? Svar: Oppvaskmarsvin

Håkon Forfod Sønneland har samlet morsomme Alle barna-vitser. Mange av dem kjenner vi, noen er nye. Disse enkle rimene har et vilt poeng og gjør det veldig gøy å lære å lese. Illustrert av Jens A. Larsen Aas.

Alle barna gikk i 17. mai tog unntatt Jane, hun var fane

Alle barna kikket inn i akvariet unntatt Knut, han tittet ut


Siste nivå: Leseløve, fra ca. 7 til 11 år

Leseløve
Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Fortellingene er av varierende lengde.


Otto Monster har gitt mange barn leselyst

Jon Ewo og Reidar Kjelsens bøker om Otto Monster har gitt mange barn lyst til å lære å lese. Bøkene preges av bakvendtlandskomikk og infantil humor med store mengder av promp, gørr og utrolige monstre. Otto Monster bor i en monsterverden. Den er akkurat som menneskeverden, bare at alt er snudd på hodet. Det vi synes er ekkelt, synes monstrene er fint. Første bok kom på N.W. Damm & Søn i 1996. Enkelte voksne, pedagoger og bibliotekarer møtte serien med en viss skepsis. Å lære å lese ved hjelp av stygge og groteske illustrasjoner, promp og tull – var det mening i? Det var nok det! Få har vært på så mange vellykkede skolebesøk som Ewo og Kjelsen hvor barna har latt seg inspirere til å lese selv og da er det kanskje ikke så farlig at de fniser seg gjennom sider med gørr og snørr og promp. Otto Monster er faktisk ikke så ekkel heller, men et sjarmerende lite tønneformet monster med spisse ører.

Se oversikt over Otto Monster-bøkene her.

 

Bøkene om Bettina

Bøker om ting de kjenner igjen er noe barn liker å lese. Og når Bettina overnatter, vet vi at det vekker interesse. Bøkene om Bettina er skrevet av Sidsel Jøranlid.

I boka vil Anna at alle de fire jentene skal overnatte hos henne og gjøre ferdig bildet til skoleforestillingen. Alle er med! Men Bettina har egentlig ikke lyst. Hun liker ikke å overnatte borte. Men det kan hun jo ikke si, hun vil ikke at de andre skal tro at hun er pysete. Kanskje hun kan be mamma hente henne utpå kvelden? Så glemmer hun tiden, og plutselig er det sengetid, og Bettina MÅ overnatte i et fremmed hus, hvor ingenting er likt som hjemme! 
Det er ganske skummelt!

Bettina og tyven

Dette er en søt og gjenkjennelig Leseløve om Bettina som settes i en vanskelig situasjon. 

Bettina har bursdag. Hun får det hun ønsker seg aller mest, en liten koseskilpadde. Så blir den plutselig borte. Hvem kan ha tatt den? Er det en av venninnene hennes? 

Sidsel Jøranlid er utrolig flink til å finne og skrive om temaer som er midt i blinken for målgruppa. Hun vet hva som rører seg blant småskolebarna, og hun vet hvordan hun skal skrive om det på en måte som engasjerer. 
Og med Monia Nilsens illustrasjoner, blir historiene om Bettina fulle av liv.

Også alle Leseløvene har i tillegg faktabøker og vitse-, gåte- eller quizbøker. Her er det noe for enhver smak!


Nye Leseløver. Nye forfattere. Nye temaer.

Stian og Otto Monster har vært med i Leseløveuniverset i mange år. Lærere, bibliotekarer og besteforeldre kan bøkene utenat. Bibliotekene må erstatte bøkene for de er lest i filler. Og det er fint. Men det er også flott med nye stemmer og nye, aktuelle temaer.

Skituren
Skituren
Skituren av Sidsel Jøranlid illustrert av Martin M. Hvattum kom i januar 2018, på en tid hvor snøen ligger over store deler av Norge.

Anders ser bort på Khalid. Han kommer fra Somalia. Anders lurer på om Khalid kan gå på ski? Om også han ble født med ski på beina? Sånn som vi blir i Norge. Han tror ikke det. For i Somalia er det aldri snø.

Anders vil hjelpe Khalid med å lære å gå på ski før de skal ha den store skidagen på skolen. De øver på fritiden. Anders skader foten og nå er det Khalid som må hjelpe ham. Han skaffer en kjelke og klarer å dra ham hjem i mørket på ski.  Så her skjedde det noe!

Tips til foreldre og andre voksne

Bøkene i Leseløveuniverset kan leses og brukes på mange måter. Det viktigste er å skape leselyst, leseglede og leseinteresse. Det er viktig for den gode lesestunden nå og det er viktig for leseferdighet med tanke på fremtiden.

Det kan være at barnet trenger litt til å komme i gang med en bok. Da kan den voksne lese de første sidene, slik at barnet får innblikk i hva fortellingen handler om og lyst til å lese videre selv. Eller den voksne og barnet kan lese annenhver side. Det finnes mange leseløver i strømmetjenesten Storytel. Lytte og lese er også en fin metode for å bli kjent med innholdet i boka.

Det er fint å snakke om bøkene. Det er alltid temaer å diskutere. Det er fint å snakke sammen om sammenhengen mellom tekst og illustrasjon. Hva skjer i boka? Hvem er personene? Hvor er de? Et annet tema er følelser. Er boka trist? Hvorfor det? Morsom – bare morsom? Hva skjedde etterpå? Det er gøy å dikte videre.

 

Les mer om gode barnebøker.

Les mer om lek og lær-bøker.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.

 

Leseløver gir leseglede
Leseløver gir leseglede