
Krim- og spenningsbøker er en populær boksjanger og leses av mange, mange voksne. Vi mennesker har alltid vært fascinert og opptatt av det ulovlige og forbudte. Men det er ikke bare voksne som sørger for å ha med krimbøker i feriekofferten eller som gleder seg til å krype under dyna med en litt for spennende bok.
Topper salgs- og utlånslistene
Barn elsker også tyveri, overfall og til og med mord. Barn liker å leke detektiver, så bøker om barn og ungdom som løser mysterier og forbrytelser, har vært svært populære gjennom tidene.
Det er ofte detektivpar som løser gåtene i krimbøker for barn. Eksempler er brødrene Frank og Joe i Hardyguttene, Lasse og Maja i LasseMajas detektivbyrå eller Siri og Max i den norske serien med samme navn.
Krimbøker for barn, helt ned i barnehagealder, topper salgslistene fra bokhandel og utlånslistene fra bibliotek. Mange av bøkene er veldig uskyldige og helt uten grusomheter, mens andre kan være litt tøffere. Noe av det som er fint med krim, er at leseren blir engasjert og aktivisert til å prøve å løse mysteriet eller krimgåten selv. Klarer man å gjette løsningen før detektiven får det til?
I dag finnes det mange krimserier for barn. Men krimbøker for barn er ikke en moderne oppfinnelse. Vi skal 100 år tilbake i tid for å få med oss hvordan historien om masseproduksjon av krimbøker for barn startet.
Hardyguttene, Bobseybarna og Frøken Detektiv – krimbøker for barn
Hørt om Hardyguttene? Selvsagt. Det var Stratemeyer Syndicate som introduserte Hardy-guttene for det amerikanske markedet. Spennende historier om tenåringsguttene Frank og Joe spesielt beregnet på gutter. Originalversjonene ble produsert av syndikatet i tidsrommet mellom 1927 og 1979 og skrevet av forskjellige «ghost writers», under pseudonymet Franklin W. Dixon. Det er utgitt over hundre forskjellige bøker på norsk om Hardy-guttene. Den førstetittelen ble utgitt på norsk i 1950, med tittelen Hardy-guttene og skatten i tårnet (The Tower Treasure). Flere av titlene er i salg og det er kommet nye moderniserte utgaver tilpasset vår tid.
Stratemeyer produserte også bøkene om Bobsey-barna under pseudonymet Laura Lee Hope. Bøkene var veldig populære på 50- og 60 tallet i Norge. Bobsey-barna (Nan og Bert og Freddy og Flossy) løste mysterier og bøkene kan absolutt kategoriseres som krimbøker for barn. Bøkene om Bobseybarna ble lest av «alle», og var en helt naturlig del av bokhyllen i mange, mange hjem i Norge. Bøkene ble lest om og om igjen til bokryggen revnet. Det var ikke så mange titler å velge mellom på 50- og 60 tallet som det er i dag.
Hva med krimbøker spesielt for jentene?
I og med at Hardyguttene traff gutta til de grader, var det naturlig å få til på noe tilsvarende for jentene. Skrivefabrikken Stratemeyer engasjerte Mildred Wirt til å skrive bøker om Frøken Detektiv under forfatternavnet Carolyn Keene. Mildred Wirt hadde erfaring med å skrive serieromaner for voksne fra 1926. Spranget til krimbøker for barn var ikke så stort.
Tenk om jeg var Nancy Drew!
Nancy Drew var flink i alt hun foretok seg. God i idrett. Hyggelig og morsom. Dyktig på skolen. Masse venner. Rask, modig, klok – og pen! Hun har egen bil og som Mildred Wirt, lærer hun seg å fly! Hvilket forbilde!
Faren, Carson Drew, tidligere statsadvokat, var kjent for sitt arbeid med mange spennende og mystiske forbrytelser. Moren til Nancy døde da hun var liten, så faren ble en veldig viktig person i livet hennes. Og hans arbeid ble ganske sikkert en inspirasjon for Nancy.
Etter endt skolegang brukte Nancy all sin tid på mysterier. Første gang vi treffer Nancy er hun 16 og i løpet av bokserien blir hun 18.
Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.
Never change a winning team!
Opp gjennom årene er det gitt ut nye bøker om Frøken Detektiv. Og det selges mange bøker den dag i dag, snart 90 år etter at den første boka kom. Seriebetegnelsen og forfatternavnet er merkevaren. Forfatteren av bøkene om Frøken Detektiv har alltid vært Carolyn Keene. Slik må det være. Serien er modernisert og selges nå under navnet Nye frøken detektiv og vi møter en moderne Nancy Drew. Men hun har de samme egenskapene som i originalbøkene som nå er blitt klassikere.
Åtteårige Nancy har aldri løst mysterier tidligere, men nå begynner det. Nancys venninne, Rebecca, fyller åtte år. Hun skal ha selskap om to dager. Et spennende pysj-party! Hun har laget invitasjonskortene selv, og lagt dem i konvolutter sammen med fine, små presanger til gjestene sine. Men noen stjeler invitasjonene. Krise!
Nancy forstår alvoret og bestemmer seg for å spore opp tyven. Hun har aldri løst et mysterium før, men nå skal hun hjelpe Rebecca med å finne invitasjonene. Det dukker det opp stadig nye ledetråder. Lille frøken Detektiv er på sporet! Det er veldig spennende, men samtidig uskyldige og ikke skremmende på noen måte. Gode krimbøker for barn, som barna kan lese helt på egenhånd.
Frøken Detektivs dagbøker er en ny serie, selvfølgelig med Nancy Drew i hovedrollen. Frøken Detektivs dagbøker er bøkene for jenter som liker krim og spenning. Det er romaner som de andre bøkene, men åpner og slutter med Kjære dagbok….
Hardyguttene og Frøken Detektiv lever i beste velgående, men det har kommet mange spennende krimbøker for barn de siste årene. At det er serier er viktig. Her snakker vi om bøker som barna sluker og de vil ofte ha mer av det samme.
LasseMajas detektivbyrå – krimbøker for barn fra 7 år
Forlaget har flere serier og enkeltstående krimbøker for barn.
Blant de aller mest leste krimbøker for barn er LasseMajas detektivbyrå, som er en svensk serie skrevet av Martin Widmark og illustrert av Helena Willis. Serien har hatt stor suksess i Norge gjennom mange år. Hovedpersonene Lasse og Maja driver et lite detektivbyrå sammen. De påtar seg spennende og farlige oppdrag. Dette appellerer til barna. Gøy å drive et eget lite detektivbyrå! Lasse og Maja bor i en liten by som heter Valleby. Det er mange forskjellige personer som er med i serien, men Politimesteren er nok den viktigste. LasseMajas detektivbyrå hjelper nemlig politimesteren med å løse mysterier.
Alle bøkene om LasseMajas detektivbyrå har «mysterier» i tittelen. Diamantmysteriet, Hotellmysteriet, Togmysteriet, Sirkusmysteriet, Sykkelmysteriet, Bibliotekmysteriet og mange, mangle flere.
Motemysteriet forgår, som alle de andre bøkene, i den lille byen Valleby. Alle er travelt opptatt med å skape klær til den store motefremvisningen som skal være på Torget. Den verdensberømte designeren Jean Pierre skal kåre de to best kledde innbyggerne og premien er en tur til Paris. Men nå er det krise! Jean Pierres elskede lille hund, Lulu, er forsvunnet. Det dukker opp et trusselbrev. Heldigvis er klassekameratene Lasse og Maja på saken. Men rekker de å finne kidnapperen i tide til moteoppvisningen?
For de som liker å lytte til krimbøker for barn anbefales lydbøkene om LasseMaja. Lytt i Storytel eller last ned i nettbokhandel. 22 bøker er lest inn av Marianne Krogness.
Se oversikt over bøkene om LasseMajas detektivbyrå her.
Detektiven Purriot
Bjørn Rørvik (forfatteren bak suksessen Bukkene Bruse) og illustratør Ragnar Aalbu har sammen laget en humoristisk krimserie for barn fra 6 til 9 år. Detektiven heter Purriot og er rett og slett en purre (grønnsaken) som er gift med Paprika. Vi møter flere grønnsaker i bøkene.
Purriot og tv-kokken kom i 2017. Det er den fjerde boka om detektiven. Boka åpner med at Purriot og kona Paprika ser på TV, noe de gjerne gjør på kveldene. Denne gangen koser ekteparet seg med en serie med mesterkokken Tom Rødbetsen som har invitert skuespilleren Kåre Kålrabi (litt voksenhumor også!) i studio. De skal konkurrere om hvem som kan lage den beste lasagnen. Juryen er klar. De skal smake på de to lasagnene og gi sin dom.
Så skjer det noe rart og ganske ekkelt. Noen har klart å plassere en underbukse i lasagneformen til Rødbetsen. Og det mens alle så på, for dette er en direktesending. Sukker-Berta, som sitter i juryen, blir syk og det er ganske dramatisk. Hun blir kjørt i ambulanse til sykehuset.
Hvem gjorde dette? Hvem la en prikkete underbukse i lasagneformen uten at noen oppdaget det? Telefonen ringer hjemme hos Purriot og Paprika. Purriots ekspertise trengs i underbuksemysteriet. Det er vel unødvendig å si at Purriot tar saken.
Morsommere krim for barn er neppe skrevet. Den som vil lytte til Rørviks stemme, og det anbefales, kan gjøre det på Storytel eller laste ned lydversjonene av bøkene om Purriot i nettbokhandelen.
Se oversikt over bøkene om Purriot her.
Krimteam Siri & Max
Fortellingene om detektivene Siri og Max er skrevet av Lars Mæhle med illustrasjoner av Thomas Kirkeberg og Christian Bloom.
Vi møter Siri Sandvik og Max Jenssen. De er begge skoleelever og 12 år. De løser mysterier i den lille byen Heimvik. Siri er modig og sterk, handlekraftig og har et stort hjerte. Max er smart og omtenksom, flink til å løse gåter og veldig tålmodig. Siri er sta og utålmodig og en dårlig lytter. Max er forsiktig og sjenert og har dårlig kondis. Siri og Max utfyller hverandre og er et godt krimteam.
Den første boka i serien om Siri & Max heter Skoddefyrsten hevn. Den kom i 2014. En mørk og tåkefull natt skjer det et mystisk innbrudd i Sandras Dyreklinikk i den lille, koselige byen Heimvik. Det skjer flere forbrytelser og alt tyder på at det er den skumle Skoddefyrsten som står bak. Lensmannen er uten spor, men heldigvis for ham, har han modige Siri og kloke Max til å hjelpe seg. Det er bra, for mysteriet blir løst. Barn er gode til å løse mysterier.
Se oversikt over Siri & Max-bøker her.
Krimbøker for barn 9 – 12 år
Ingeborg Dybvig har skrevet fem bøker om Clara, som er spennende krimbøker for barn. Clara tiltrekkes av mysterier. Hun er veldig nysgjerrig og hun liker å løse gåter.
Den første boka heter Mareritt i Venezia. Clara er 13 år. Hun får bli med pappa til Venezia. Han har en jobb han skal utføre. Han er fotograf, og mens han fotograferer, får Clara lov til å ta en liten tur i byen på egen hånd. Clara har lånt et kamera av pappa og det blir stjålet. Clara tar opp jakten på tyven, men det skulle hun ikke gjort. Hun blir tatt til fange i en gammel fabrikk, og havner i klørne på en kvinnelig bandeleder. Men Clara gir seg ikke uten kamp, og sammen med Angelo, hennes unge redningsmann, flykter hun gjennom kanaler og trange smug og gater i Venezia. Sakset fra kapitel 8 Fangevokteren: Det prikket bak øyelokkene, det var vondt å puste. Jeg gned meg hardt i øynene med de sammenbundne håndbakene mine. Tauene gnagde mot huden. Drittkjerring! Mega drittkjerring! Jeg hater henne, og jeg hater å være fanget! Tårene piplet. Hva skulle jeg gjøre? Og hva gjorde pappa nå?
Clara-bøkene er utgitt som lydbøker. Hva med å teste bøkene for hele familien i bilen? Serien er spennende for voksne også.
Se oversikt over Clara-bøkene her.
Serien om Edward Rubikon er fantasifull, spennende og litt skummel. De to som har laget serien heter Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen. Aleksander elsker monstre og mysterier. Når han ikke skriver bøker, filmmanus eller Donald Duckhistorier, liker han å jakte på spøkelser. En gang overnattet han alene i et gammelt hus hvor det hadde bodd en gal øksemorder. Andreas liker å sitte i en mørk kjeller og eksperimentere med blekk og papir.
Resultatene har ofte blitt til tegneserier som har kommet på trykk i aviser og blader. Det hender også at det blir til bøker – som serien om Edward Rubikon.
Edward Rubikon er etterforsker av overnaturlige hendelser. Bestevennen hans heter Kasper, og sammen løser de mysterier. Mer tull enn grøss, mer moro enn skummelt, men likevel forferdelig spennende bok i grenseland mellom tegneserie og bildebok. Og bøkene kan plasseres blant krimbøker for barn.
Se oversikt over Edward Rubikon-bøkene her.
Les om grøsser-serien Marg & bein.