
Omslagene er mørke, uttrykket grufullt og titlene enda mer hårreisende. Serietittelen lyser ned fra hyllene hos bokhandlerne. Marg & bein-serien er skrevet for å skremme, tør du å gi dem til et barn?
Seriesuksessen Marg & bein
I 2007 startet kanskje det som må regnes som den mest suksessfulle norske grøsserserien for barn gjennom tidene. De allerede godt etablerte forfatterne Arne Svingen, Ingunn Aamodt og Jon Ewo møttes for å diskutere en genial plan. De slo seg sammen og skulle de neste ti årene gi ut over tretti bøker i serien Marg & bein. Tanken var å nå unge lesere med de bøkene de ønsket seg aller mest: skummel lesning. Og de ville at det skulle bli en snakkis på skolen. 10 år senere kan forfatterne le en mørk og rå latter: muahaha! De oppnådde målet.
Skummelt for enhver smak
For Cappelen Damm er mangfoldet i Marg & bein-serien essensielt for suksessen. Derfor trykkes det hele tiden opp nye opplag av bøker som tømmes fra lageret, det er mange favoritter der ute, og selv de aller første bøkene som ble skrevet trykkes opp jevnlig.
Se oversikt over Marg & bein-bøkene her.
Marg & bein-forfatterne med rockestjernestatus
Få skolebesøk har vært like ettertraktet som når Marg & bein-forfatterne har vært på veien.
Både festivaler og biblioteker har vært vitne til magiske forfattermøter og opplesninger. Fulle hus og ståplasser er vanlig.
Under den meget stemningsfulle jubileumsfesten i Blykjelleren på Akershus festning høsten 2017, var det kun 70 tilgjengelige billetter, og de ble alle revet bort.
Under barnebokfestivalen samme høst var salen nok en gang stappfull. Arne Svingen spurte elevene som var til stede om noen hadde lest en Marg & bein-bok. Da kom samtlige hender ivrig opp i luften. De hadde naturlig nok forskjellige favoritter, men alle hadde lest minst én Marg & bein-tittel og alle hadde flere på leselisten.
Så hva skyldes det at barn helt ned i 8-årsalderen syns det er så gjevt å bli skremt?
Hvorfor liker barn å bli skremt?
Man skulle tro det var noe galt med barn når de frivillig lar seg eksponere for litteratur som skremmer vannet av dem? Det finnes naturlig nok en del teorier og forskning innen litteraturfeltet.
Ann Sylvi Larsen som er førstelektor i norsk ved Avdeling for lærerutdanning på Høgskolen i Sør-Trøndelag, kommer med noen gode poenger i fagboken Gode grøss – om skrekkfiksjon for og av barn. Her forsøker hun blant annet å komme til bunns i hvorfor barn har dette sære behovet.
Skrekk er ofte såkalt formellitteratur, en egen sjanger og kjennskap til sjangeren gir publikum en trygg forvissning om at monsteret skal overvinnes og moralen vil seire. Rundt 7 –9-årsalderen er det naturlig å se på hovedpersonen som en helt. En person man ønsker skal vinne.
Et annet punkt er at skrekkfiksjon som Marg & bein gir den unge leseren mulighet å kjenne på sterke følelser. Følelser som ikke er vanlige i dagliglivet, som angst, redsel, skrekk og aggresjon.
Det er bra å kjenne det i Marg & bein
Foreldre ønsker naturlig nok å forhindre at barna deres skal oppleve slike følelser. Angst, redsel og aggresjon er liksom ikke det som man ønsker å fôre sine håpefulle med.
Marg & beins bokomslag er mørke, dystre og fulle av skrekk. Noen voksne rygger bare ved tanken. Samtidig dras barna mot dem. De minner om filmer og dataspill med 18-årsgrense, men er naturligvis skrevet og beregnet for en yngre målgruppe.
Noen barn forteller at foreldrene ikke ville kjøpe skumle bøker, og da låner barna dem på biblioteket. Og det er kamp på skolebiblioteket når nye Marg & bein-titler kommer. Vi bør ikke underkjenne unge leseres dragning mot det ukjente og skumle. Vi har nemlig godt av å bli skremt.
Selv elsket hun nemlig å lese og hadde forsøkt å gi barna den samme interessen, men datteren hadde klaget på at bøker var kjedelig, og nå hadde hun altså ligget våken etter at foreldrene hadde lagt seg. Hun hadde lest. Et kapittel, deretter ett til. Og så slukt hele boken. Da hun hadde lagt hodet på puten den natten, ville ikke historien gi slipp. Litteratur var ikke lenger kjedelig».
Ingen har blitt skadd av å lese
Litteratur er kraftige saker. Det kan smelle bra når en historie treffer, men ingen er blitt skadd av en bok. Bildene kan sitte i oss, lenge, men samtidig bygger vi en del av våre erfaringer på historier vi har hørt og lest. Å lese er noe unge mennesker gjør for lite av mellom trening og Netflix. Å aktivt la sin egen fantasi forme historien er et neglisjert poeng når lesekunnskap er tema. Det er ingen tvil om at mengdetrening er bra, og at lesing er viktig når man skal forbedre karakterene på skolen. Så hvorfor ikke la dem skremmes til bedre lesere?
Men lesing er viktigere langt utover det å gjøre det bedre i undervisningen. Å lese om ungdommer som er løsningsorienterte og kommer seg ut av farer, er bra øvelse. Det hjelper oss den dagen vi faktisk opplever utfordringer selv. Det kan være fint å kjenne på et arsenal av følelser trygt i sofakroken. Det er en øvelse på å bli et bedre menneske.
Se oversikt over Marg & bein-bøkene her.