«Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en lesekrets som kan skape mirakler. Det er bare barn som kan skape et mirakel når de leser.» Astrid Lindgren

Barnebøker – en grunnmur i livet for små lesere

Et lite barns første møte med barnebøker er som regel alltid også møtet med et kjent fang og en velkjent stemme som leser, nemlig mor eller far. Barnet blir kjent med høytlesningssituasjonen samtidig som det møter barneboka for første gang, og slik er barnebøkene med på å skape noe helt spesielt og nesten magisk: en trygg lesestund som åpner barnebøkenes verden og porten inn til nye ord, nye begrep, følelser og stemninger barnet kanskje ikke hadde språk for før boka åpnet porten inn til alt det nye. I barnebøkene får barnet mulighet til å utvikle språket sitt, utvide både referanserammene for eget liv og andres.

Barnebøker – minner for livet

«Å lese er en øvelse i empati», heter det hos barnebokforskere og forfattere, og hva menes egentlig med det? Jo, gjennom å lese om andres liv og lagnad i barnebøkene, blir barnet erfaringer til del som det ikke nødvendigvis ville fått i eget liv. Dessuten er det i barnebøkene at vi kan speile våre egne erfaringer, frykt, begeistring og nysgjerrighet. For det er vel i barnebøkene, nærmere bestemt Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren de fleste av oss har fått språk for hva mot er, og hvor viktig det er å tørre noe selv om man er redd, og det er i Karsten og Petras trygge hverdagsverden at barn gjennom 25 år har lært å håndtere utfordringer som vennskap og uvennskap, utrygghet og usikkerhet, og det er ikke minst i samtalen med den voksne om det man leser, at forståelsen oppstår.
 

Høytlesning – en gave for resten av livet

Barnebøker man har med seg i ryggsekken gjennom livet, danner en referanseramme for barnets liv, og forskning viser at barn som blir lest for har lettere for å lære å lese og skrive selv og har større ordforråd enn jevnaldrende som ikke blir lest for eller leser selv.

Ifølge forsker Vibeke Bergesen viser forsking at barn som omgis av barnebøker hjemme, og som har blitt lest for fra før to års-alderen, har nesten dobbelt så stort ordforråd ved skolestart som dem med få barnebøker hjemme og som først har blitt lest høyt for etter at de fylte fire år.

Les artikkel på forskning.no.

 

Høytlesning er en veldig god måte å motivere barna til å lese selv på. Det er koselig, og historiene som blir fortalt kan inneholde mer komplekse ord og setninger enn bøkene barn i 6–9-årsalderen klarer å lese selv. Høytlesning er en form for kommunikasjon, og en mulighet til å ta opp og snakke om aktuelle temaer og viktige problemstillinger. Med høytlesning stimulerer vi språkutviklingen.

Mer om høytlesning her.


De store leseopplevelsene starter i de små

Et barnebokforlag har et forvaltningsansvar: Vi vil åpne opp litteraturen for de minste leserne og vi vil gi dem en stemme. Det skal finnes en bok for alle barn, men det betyr ikke at alle barnebøker passer for alle. Som all annen litteratur, henvender barnebøkene seg til personlighetstyper snarere enn til alder. Barnebøker skaper livslange voksen-lesere. Tidlige leseopplevelser stimulerer det indre teater. Barn kan lese før de leser ord. De kan lese bilder. Helt fra de er ganske små, begynner de å lese. Historiene og dramaturgien setter spor i barnets hukommelsesapparat. Dette gir barnet modeller å tenke gjennom og hjelper dem med å sette opp strukturer som gjør det mulig for dem å forstå verden. Og seg selv.

Det er ikke grenser for hva litteraturen kan gjøre med oss. Den åpner opp rom i oss vi ikke visste var der, gjør det mulig for oss å kjenne en annens smerte, fortvilelse, lengsler og gleder og den lærer oss noe nytt om verden og om oss selv. Barnebøker er et stort humanistisk prosjekt – den gjør det individuelle til noe som angår oss alle.

Barnebokforfatteren Bjørn Sortland sier det slik: «De store viktige erfaringene i livet gjør man fra 0 – 14. Etter det er det bare repetisjon.»


Barnebøker – et viktig supplement og motvekt i våre digitaliserte liv

I en verden hvor små barn er digitale urinnvånere og mer og mer av livene våre foregår ved hjelp av digitale virkemidler, kan man kanskje si at barnebøkene er enda viktigere enn før, fordi det er i barnebøkene at de små menneskene i sitt eget tempo får øvd seg på ord og begreper de ikke har lært seg, det er barnebøkene som gir det største rommet for meddiktning og egen tanke. Barnebøker er rett og slett viktige byggesteiner i det som skal være grunnmuren i et barns liv, og uten barnebøker vil det mangle en dimensjon.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.


Tips til barnebøker for de aller minste, 0-3 år

Det finnes et stort utvalg av barnebøker på markedet. Norge har en lang tradisjon når det gjelder å revitalisere klassikere og å hjelpe frem nye stemmer – forfattere og illustratører. Og vi får nytt tilskudd til bøker som blir klassikere.

For de aller minste barna fyller lesestunden mange behov. Den byr på kos og lek, utforsking, sosialisering og språkutvikling. Sansebøker er fine å starte med allerede på spedbarns-stadiet. Barnet kan for eksempel se på bilder av dyr, kjenne på og kose med dyrepels, høre på og ape etter dyrelyder og sette navn på dyrene.

Sansebøkene i serien Klapp pelsen og hør dyrelydene er svært populære lek og lær-titler. Ekte dyrelyder, myk pels å stryke på og koselige bilder av dyrene har gjort disse bøkene til en favoritt blant de minste.

De aller fleste barnebøker for de minste har elementer av lek og lær og underholdning. De mest populære barnebøkene har lang levetid og barna kjenner dem igjen fra barnehage, bokhylla hjemme, hos besteforeldre eller fra besøk hos andre.

En av de største suksessene for de minste gjennom tidene er bøkene om den lille gule valpen Tassen, skrevet og illustrert av Eric Hill. Bøkene er ideelle for de minste, de har fargerike og enkle tegninger og få ord som repeteres. Hvor er Tassen? er en klaffebok hvor barnet leter etter valpen gjennom å åpne klaffer. Løft på klaffene, hør lydene og bli med Tassen og lek og lær!


Les egen artikkel om Tassen her.


Tips til barnebøker for 3-6 år - mer av det samme!

Det kan ofte være vanskelig å sette anbefalt alder på barnebøker. Barn er så forskjellige, men aldersplassering gir oss en pekepinn. Barna vil gjerne ha mer av det samme om og om igjen. Det er jo som å være sammen med venner, når vi er sammen med karakterene i barnebøkene. Derfor er serier så populære.

I over 25 år har forfatter Tor Åge Bringsværd og illustratør Anne G. Holt gledet tusenvis av barn med sin bokserie om Karsten og Petra. Populariteten har økt de siste årene fordi det fra 2013 og frem til i dag er laget fem filmer om de populære barnehagebarna.

Les egen artikkel om Karsten og Petra-bøkene her.

 

Ingunn Aamodt har hatt suksess med figuren Pulverheksa gjennom en årrekke. Stadig nye påfunn, men persongalleriet er det samme og Pulverheksa blir ikke eldre.

Myldre- eller vrimlebøker er en god lek og lær-måte å øve opp bildeforståelse, gjenkjennelse og hukommelse. Disse bøkene flommer ofte over av detaljer, og er fine å dra på oppdagelsesferd i. Myldre- og vrimlebøker utgår fra situasjoner, og inviterer barnet til å lete og finne, se og si, telle og fortelle. Forfatter og illustratør Anna Fiske er spesialist på vrimlebøker og viser dette i Hallo-bøkene.


Illustrerte barnebøker - bildebøkene

Det er svært høy kvalitet på norske bildebøkene og mange av dem blir oversatt til flere språk.

Alice Bjerknes Lima de Faria er illustratør og forfatter. Mest kjent er boka Det var ikke jeg! sa Robinhund. Bøkene hennes er fargerike og morsomme. Både Det var ikke jeg, sa Robinhund og Fuglefesten handler om å være litt utenfor, litt alene, bli misforstått, men finne ut av det.

Hilde Matre Larsen, har sammen med illustratør Mari Kanstad Johnsen, skapt serien Gutt og Jente. Bøkene er små-filosofiske med temaer som verden, vennskap og følelser.

Bo Gaustad er blant forfatterne som også illustrerer bøkene sine. Lille Olle er en herlig bok om et begavet lite svin. Lille Olle spiller fiolin. Foreldrene skal på pianoturne og Lille Olle kan ikke være med. Han blir satt ut i skogen for en stund. Boka går på rim: I det fjerne hørtes lyden av en ensom fiolin. Det er Olle, lille Olle, et begavet lite svin.

Stian Hole, Gro Dahle (med illustratør Svein Nyhus og Kaja Dahle Nyhus) og Øivind Torseter er også kjente navn som vinner litterære og kunstneriske priser. Gro Dahles bøker, som Sinna mann, Blekkspruten og Sesam Sesam tar opp vanskelige temaer som overgrep og nett-pornografi. Bøkene er skrevet for barn, men blir ofte brukt i samtale med voksne og blir også benyttet av helsepersonell og mange titler er på pensumlister til utdanning innen barnevern og helsefag.

I 2009 kom forfatter Bjørn Rørvik og illustratør Gry Moursund med boka Bukkene Bruse på badeland. Om de tre Bukkene Bruse som slettes ikke ville være på setra for å bli fete, men på badeland for å leke. Det gikk en stund, så var suksessen et faktum. Dette var noe barna likte! I 2014 kom Bukkene Bruse vender tilbake , i 2017 Bukkene Bruse begynner på skolen, og i 2020 Bukkene Bruse drar til Syden. Barnebøkene om Bukkene Bruse er trykket i et samlet opplag på over 400 000, noen som nesten er uten sidestykke i norsk barnelitteratur.


Les mer om Bukkene Bruse her
.


Barnebøker med populære figurer

Bøkene om Albert Åberg, den lille gutten med det store hodet og ikke så mye hår, er blant de mest kjente og best likte.


Les egen artikkel om Albert Åberg her.

 

Det samme kan vi si om Brannmann Sam, Mummitrollet, Mamma Mø, Gubben og katten og de gamle klassikerne til Elsa Beskow for å nevne noen.

 

Les egen artikkel om Mummitrollet her.

Les egen artikkel om Mamma Mø her.

Les egen artikkel om Gubben og katten her.

 

Blant klassikerne som egner seg til høytlesning, finner vi bøkene til Thorbjørn Egner og mange av bøkene til svenske Astrid Lindgren. Thorbjørn Egners bøker er som de alltid har vært, her vinner tradisjon og nostalgi. Men også her skjer det nyutvikling, som for eksempel Hakkebakkeskogen bakebok, som ble skapt på inspirasjon av animasjonsfilmen Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, som igjen er basert på Thorbjørn Egners bok med samme tittel.


Les egen artikkel om Hakkebakkeskogen her.
 

Astrid Lindgrens bøker får stadig nye uttrykk, som for eksempel Pippi Langstrømpe går i butikker, som kom i bildebokformat høsten 2017, mange år etter at originalboka, som var en høytlesningsbok, kom ut.

Thorbjørn Egners meste leste bøker er Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, Karius og Baktus og Folk og røvere i Kardemomme By.

Spennende høytlesning finner vi hos Astrid Lindgren med Mio, min Mio, Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte som passer fint for barn fra 6 år og oppover.


Les egen artikkel om Astrid Lindgren her.

 

Barnebøker for å lære å lese - 5-8 år

Det er fint å knekke lesekoden med hjelp fra Leseløvene. Leseløvene er markedets sterkeste lettlest-serie og har eksistert i 30 år. Leseløvene har tre nivåer:

Løveungene er små og fargerike bildebøker med morsomme historier, fortalt med kun én setning på hver side. Løveungene er perfekte for de aller ferskeste leserne.

Se oversikt over bøkene her.

 

Min første leseløve er barnebøker for dem som har lært bokstavene og kan lese litt. Bøkene er skrevet for å gjøre lesningen så lett som mulig for de uøvde leserne – slik at de også kan bruke sine nye kunnskaper til noe gøy: å lese en hel bok selv!

Se oversikt over bøkene her.

 

Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Disse barnebøkene passer for barn fra syv år. Her vil vi at barna skal finne historier om noe de er opptatt av, enten det er forelskelse, fotball, monstre eller dyr.

Se oversikt over bøkene her.


Tips til barnebøker for 9-12 år

Dette blir ofte kalt slukalderen og serier med mange titler er veldig populært. En av disse seriene er Gutta i trehuset, med mange, mange etasjer.

Frøken Detektiv lever i beste velgående, selv om forfatter Nancy Drew må nærme seg 100. Serien Marg & Bein feirer 10 år i 2017. Ingunn Aamodt er en av de tre profilerte forfatterne som står bak serien.

 

Les mer om Frøken Detektiv her.

Les mer om Marg & bein her.

 

Bøkene om Harry Potter leses av mange. De er blitt klassikere.

Les mer om Harry Potter her.


«Gå til barnebøker for å bli glad, for å reise gratis i tanken, for å gå i en annens sko en kort stund. Les fordi du i bøkene finner gode bokvenner. Les for å oppleve verden». Redaktør Hege Eikenes Randen

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.