I over 25 år har forfatter Tor Åge Bringsværd og illustratør Anne G. Holt gledet tusenvis av barn med sin bokserie om Karsten og Petra. Serien handler om to førskolebarn, hvordan det er å gå i barnehage, og hvordan det er å ha en bestevenn. Vennskap, lek og trygghet er fundamentet i denne bokserien.

Bøkene er svært populære. Populariteten har økt de siste årene fordi det fra 2013 og fram til i dag, er laget fem filmer om de populære barnehagebarna.

De tre første bøkene kom i oktober 1992. Titlene forteller oss at dette er bøker om helt vanlige førskolebarn med en helt alminnelig hverdag.

Karsten får ikke sove

Slik åpner den første boka:

«Her er Karsten. Fire år. Pysjamasen hans er rød. Med hvite streker og prikker. Han ligger på maven. Bruker kosedyret sitt som pute. Kosedyret heter Løveungen».

Vi kommer rett inn i Karstens verden og får vite ganske mye etter seks setninger. Tor Åge Bringsværds korte setninger er stemningsfulle og ikke et ord er overflødig. Rett på sak. «Her er Karsten». Anne G. Holts varme illustrasjoner hjelper oss til å bli kjent med Karsten, rommet hans og ikke minst Løveungen, som kommer til å spille en viktig rolle i årene fremover.

Karsten får ikke sove fordi han skal begynne i barnehagen. Han forteller til Løveungen at han grugleder seg. «Grugleder» beskriver godt en følelse som mange barn kjenner seg igjen i. Kanskje det var i denne boka ordet første gang ble brukt?

Petra begynner i barnehave

Vi blir kjent med Petra på den første siden i boka:

«Her er Petra. Fire år. Hun sitter på bussen. Sammen med mamma. De er på vei til barnehaven».

Korte og knappe setninger. Rett på sak. Vi skjønner at dette er spennende. De er på vei til barnehagen. Første dag. Anne G. Holt har gitt Petra et usikkert drag om munnen og øynene er litt engstelige. Og hun holder mamma i hånden. «Nå holder hun mamma i hånden. Hardt».

Bestevenner

Karsten og Petra er bestevenner er tittelen på den tredje boka om bestevennene som kom i 1992.

Tematisk er vi her ved kjernen av innholdet i bøkene om – nemlig vennskap. Tor Åge Bringsværd sier: «Det er trygt å ha en bestevenn, og det er tryggheten som er fundamentet i bokserien».

Slik åpner boka:

«Her er Duestien Barnehave. Et gult hus. Med lekeplass. Innerst i en have. Hit kommer mange barn hver dag. Blant dem er også Karsten og Petra. Begge er fire år. Karsten og Petra er bestevenner».

Tor Åge Bringsværd gir en forklaring på hva det vil si å være bestevenner og hvorfor de er det: «For de liker hverandre. De liker å leke sammen. De liker å le sammen. Og de vet at de kan stole på hverandre».

Anne G. Holt har tegnet Duestien barnehage som et idyllisk hus fra slutten av 1800-tallet. Huset er gult og har grønne lister og karmer og hvit snekkerglede. Barnehagen er rammet inn av et nydelig smijerns-stakitt og de vakre trærne gjør lekeplassen til et godt sted å være.

 

De tre første bøkene er samlet i én utgave: Slik begynte det.

 

Kosedyr er barnas bestevenner, men kosedyr kan også være bestevenner

Kosedyret til Karsten, som heter Løveungen, er en gul plysjløve. Kosedyret til Petra heter Frøken Kanin og er en hvit og rosa plysjkanin.

 «Karsten og Petra er bestevenner. Og det er kosedyrene deres også. Når Karsten og Petra leker sammen, da leker Løveungen og Frøken Kanin sammen, de også».

Det er kjempegøy å ha kosedyr, men en gang var det veldig trist. Det var den gangen Karsten begynte i barnehagen og fikk vite at ingen fikk ha med seg kosedyret sitt. Løveungen måtte vente i sekken ute i garderoben hele dagen. Dagen etter måtte Løveungen holde seg hjemme. Det var så trist at Karsten fikk en klump i magen, han sov dårlig om natten og ville ikke gå i barnehagen dagen etter. Men det endte med at han ville gå likevel.

Det er fint fortalt i tekst og illustrasjon. Mange barn vil kjenne seg igjen i akkurat dette.

Kokos

Og så er det Kokos, som er en liten blå elefant.  Kokos bor på rommet til Petra. Kokos er venn med Løveungen og Frøken Kanin og ikke minst med hunden Bassa. Bassa har tatt seg av ham helt fra han kom. «Hvor kommer jeg fra?» spør Kokos. «Du er en bursdagspresang som Petra fikk av Karsten!» sier Bassa.

Aller best liker Kokos når Bassa rir en tur. De rir rundt i hele hagen og hilser på alle dyrene som bor der, fugler, katten, musa og pinnsvinfamilien og flere andre.

Bøker om kosedyrene

Det er laget mange bøker om kosedyrene. Det finnes en liten bokserie om den blå elefanten Kokos, elefanten som bor på rommet til Petra. Titler som Kokos og vennene hans, Kokos har bursdag og Kokos er brannmann er veldig populære.

Løveungen og Frøken Kanin er også ute på eventyr helt alene i Eventyr i verdensrommet og i boka Vill vest! De skal langt ut på prærien til et en liten by som heter Villevalle. Løveungen og Frøken Kanin har cowboyhatter. De kjører i en gammel postvogn trukket av hester. De blir overfalt av indianere, som er katter og sier «mjau». De blir venner.

Finnes på ordentlig

Kosedyrene er produsert i tusenvis og veldig mange barn har knyttet seg til dem. Mange har fått Løveungen og Frøken Kanin i jule- eller bursdagsgave. Men også klistremerkebøker, tegneblokker med blyanter, termos og matboks, julebakesett, regntøy – alt med motiver fra den populære serien.

Vennskap og lek. På reise. På sykehus.

Det er produsert rundt 150 ulike utgaver av bøkene om de to bestevennene. I tillegg kommer e-bøker, fysiske og nedlastbare lydbøker og mange produkter som puslespill, aktivitetsbøker og kosedyr.

Bøkene handler om vennskap og lek, som vi leser om i Karsten og Petra leker teater.

Vi blir med bestevennene på reise. Karsten drar på Syden-ferie og Karsten og Petra spiser glass! De spiser selvfølgelig ikke glass. De reiser en tur til Sverige hvor de spiser is. En annen bok heter Karsten og Petra hilser på kongen. De er på tur til Oslo. Og så har vi På eventyr i København hvor barna er på tivoli.

Noen bøker handler om mestring, som for eksempel Karsten og Petra på skiskole, får sykkel, vil lære å svømme og Petra sparker fotball.

Og så har vi de litt mer vanskelige temaene og opplevelsene som er fint å dele med andre: Karsten må på sykehus, Karsten får lapp (på øyet) og Petra skal til tannlegen.

Det er mange morsomme og hyggelige temaer, Karsten og Petra kjører brannbil, på bondegård og på biblioteket.

Og det kan handle om ambisjoner, som i Petra vil bli dyrlege. Petras mamma er dyrlege.

LEK og LÆR med bestevennene

I årenes løp er det kommet mange bøker for barn innen kategorien Lek og lær. Det er stor interesse for denne typen bøker, for alle foreldre vil at barna deres skal bli kloke og flinke. Å lære bokstavene og lære å lese er gøy. Det er så fint å lære å lese når du har noen forbilder og noen å lære sammen med. Karsten og Petra har også lyst til å lære å lese. Dette får vi vite mer om i Karsten og Petras ABC.

«Den aller fineste tryllekunsten jeg kan», sier morfar, «er nok at jeg kan skrive og lese!»

«Jeg har også lyst til å lære å lese», sier Petra. «Jeg også!» sier Karsten. Og så leker de skole sammen med morfar. Noen bokstaver kan Karsten og Petra fra før, og etter hvert lærer de seg alle bokstavene i alfabetet. De tryller og leker, snur og vender på bokstavene. Morfar er mester i å trylle sammen bokstaver til ord og trekker stadig flere bokstaver opp av tryllehatten sin.

Det finnes både store og små bokstaver og barna lærer begge deler. Løveungen og Frøken Kanin er selvfølgelig også med. 

Boken er et spennende supplement til de ABC-bøkene som finnes på markedet. Vi leker oss gjennom alfabetet sammen med to av barnas aller beste venner.

 

Les mer om lek og lær-bøker.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.


Ut i verden

Andri og Edda er godir vinir er tittelen på den islandske utgaven av Karsten og Petra er bestevenner. Av og til gir oversettere karakterene nye navn, slik at barna lettere skal kjenne seg igjen. Bøkene er solgt til Danmark, Sverige, Island, Nederland, Polen og Kina. Det å komme ut i Kina er mange forfatteres drøm. Det bor jo mange potensielle lesere der, for å si det sånn.

Populære figurer i barnelitteraturen blir ofte filmer

I februar 2013 kom den første filmen. Den het Karsten og Petra blir bestevenner. Nora Amundsen og Elias Søvold-Simonsen hadde hovedrollene. De spilte veldig godt.

I 2014 kom det to filmer: Karsten og Petra på vinterferie og Karsten og Petras vidunderlige jul. Karsten og Petra på safari kom i 2015. I 2017 kom Karsten og Petra ut på tur og Karsten og Petra lager teater.

Lydbøker

Det er produsert 12 lydbøker i løpet av årene og på svensk-norske Storytel (strømmetjeneste og abonnementsordning) er det hittil publisert fem titler med opplesning, sang og musikk. Hver bok varer rundt en time. Det er som å være på kino eller teater, bare at man må lage bildene selv.

Bøkene finnes i mange kanaler

Alle titler er ikke i salg hele tiden, men det vil alltid være et bredt utvalg bøker tilgjengelig i bokhandel, i massemarkedet og i nettbokhandlene. Forlaget Cappelen Damm har en egen bokklubb med de to vennene. Der kan man melde seg inn og få en flott pakke hver måned.

En hilsen til barn og voksne fra forfatteren

I 2015 laget forlaget Cappelen Damm en samleutgave av de tre første bøkene som kom i 1992. Den fikk tittelen Slik begynte det. I forordet skriver forfatter Tor Åge Bringsværd:

«Av og til snegler tiden seg av sted - for eksempel når vi venter på noe. Andre ganger går den så fort at vi nesten mister pusten. Tid er rare greier!

I 1992 laget Anne og jeg den første boken om Karsten og Petra. Det er faktisk såpass lenge siden, at noen av de som det ble lest høyt for den gangen, kanskje sitter og leser den samme boken høyt for sine egne barn!

I 1992 var Karsten og Petra fire år gamle. I dag er «de to barna våre» nesten seks. I løpet av over tyve år er de altså bare blitt halvannet år eldre! Og det merkeligste av alt: jeg vet at de aldri kommer til å bli mer enn fem, «nesten seks». De kommer aldri til å begynne på skolen, men alltid gå i Duestien barnehage! De fleste barnebøker skrives for dem som er litt eldre. Men det er lurt at det også finnes fortellinger som først og fremst er beregnet på førskolebarn. Tiden fra vi er fire til vi er seks er kanskje den viktigste i livet vårt, jeg tror faktisk det er de årene som former oss».

Om forfatteren og illustratøren

Tor Åge Bringsværd jobbet mye sammen med forfatteren Jon Bing. Sammen er Bing & Bringsværd et slags varemerke. De er opphavsmenn til ordet fabelprosa. Begrepet innbefatter både science fiction og fantastiske fortellinger. I 1967 debuterte de begge med Rundt solen i ring.

Gjennom årene har Tor Åge Bringsværd mottatt en rekke litterære priser. Noen store ærespriser er:

2001 Ord & Bilde-pris (til personer som på en særlig måte har satt fokus på billedboken), 2008 Alf Prøysens ærespris, 2009 Brages Hederspris, 2010 Norsk kulturråds ærespris.

Tor Åge Bringsværd har et stort forfatterskap for barn og voksne bak seg og er fremdeles aktiv på flere forlag i en alder av 78 år.

Anne G. Holt er født i 1961. Hun har arbeidet som illustratør siden 1986 og har illustrert alle bøkene i serien om Karsten og Petra. Hun har en enkel stil og tydelige detaljer.

 

Les mer om andre populære barnebokfigurer:

 

Albert Åberg

Gubben og katten

Tassen

Mamma Mø

Bukkene Bruse

Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen

Kaptein Sabeltann

Mummitrollet

 

Les mer om gode barnebøker.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.