Kaptein Sabeltann-bøkene er eventyrfortellinger om en sjørøverkaptein og mannskapet hans på skuta Den Sorte Dame. De har frydet barn og voksne i flere tiår.

Barns første møte med Kaptein Sabeltann var i en teaterforestilling Dyreparken i Kristiansand i 1990. Etter det har det blitt et helt underholdningsunivers rundt figuren med teateroppsetninger hver sommer, musikk, barnebøker, leker, filmer, TV-serie og en hel sjørøver-by i Dyrepark. Tusenvis valfarter til Kristiansand hvert år for å oppleve Kjuttaviga, Abra Havn, skuta Den Sorte Dame med skumle sjørøvere og sjefen sjøl. Cappelen Damm har utgitt bøkene. Opphavsmann er Terje Formoe.

Ideen

Terje Formoe jobbet som markeds- og underholdningssjef i Kristiansand Dyrepark, og hadde lyst til å utvikle noe selv. Han tok utgangspunkt i den store scenen i dyreparken (Kjuttaviga) som var omgitt av vann. «Jeg ville lage noe som var eventyrlig og spennende. Veien til sjørøvere ble kort. Det aller første jeg gjorde var å lage en tegning av hovedkarakterene jeg skulle skrive om. Det var min måte å visualisere de første fantasiene. Mens jeg holdt på med tegningen, datt navnet «Sabeltann» ned i hodet mitt. Resten av tittelen på det første, lille naive stykket ga seg selv: «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga!».

Stykket hadde premiere i Kristiansand Dyrepark den 9. juli 1990, og ble en suksess med mange oppføringer. Siden da har over 1,4 millioner små og store sett forestillingene.

Kongen på havet

Kaptein Sabeltann kaller seg selv Havets konge. Han er veldig fryktet og alle er redde for ham. Han truer med å la folk gå planken hvis de ikke følger hans ordre, og det er ingen som tør å si ham imot.  Han er stadig på jakt etter bortgjemte skatter, og lukter gull lang vei.

Han bor på vulkanøya Det Usynlige Land som alltid er innhyllet i tåke, det eneste man ser er toppen av vulkanen Abra. Det er nesten ingen som vet om Det Usynlige Land, og enda færre som vet hvordan man kommer seg i land. Det er nemlig bare én inngang mellom klippene. Veldig mange skip har forsvunnet i det farvannet. På øya er det en stor borg med fire tårn. Der bor sjefen sjøl, verdens verste sjørøver.

Skattejakt

Kaptein Sabeltann er stadig ute på tokt med skuta Den Sorte Dame. Med den krysser han de store havene på jakt etter gullskatter. Det er én skatt som er mer ettertraktet enn alle de andre – det er den etter den største sjørøveren som noen gang har levd, nemlig Grusomme Gabriel. Legenden sier at den er gravd ned i Kjuttaviga i Norge, og at Grusomme Gabriels spøkelse vokter den.

Det sies om Kaptein Sabeltann at han ikke er redd for noen ting, men mannskapet hans vet at han er skrekkelig redd for Grusomme Gabriels spøkelse.

Pinky

Kapteinen, mannskapet og lille Pinky drar på tokt til Norge for å finne skatten. Pinky er vokst opp på Det Usynlige Land etter å ha blitt reddet fra et forlis som spedbarn. Hans store drøm er å bli en ekte sjørøver og en av Kaptein Sabeltanns menn, og er veldig glad når kapteinen gir ham lov til å være med på tokt. Han tror han nå er blitt verdens yngste sjørøver, det har jo sjefen sagt, og blir veldig skuffet nå kapteinen beordrer ham ned i byssa til kokken. 

Sunniva

Da sjørøverne går i land i Kjuttaviga blir de observert av Sunniva som bor der med tanten sin. Hun prøver å advare byen, men ingen hører på henne. Det har jo ikke vært sjørøvere i Kjuttaviga på mange hundre år! Da Kaptein Sabeltann ikke klarer å finne skatten, tar han Sunniva til fange og krever at Kjuttavigas innbyggere skal gi ham den i bytte med henne. Pinky redder henne. Han kler seg også ut som Grusomme Gabriels spøkelse og skremmer vettet av kapteinen. Pinky, som er lei av at Kaptein Sabeltann aldri holder ord, sier til slutt han vil bli i Kjuttaviga og ikke seile tilbake til Det Usynlige Land og Abra havn hvor han er vokst opp. Og slik blir det. Vennskapet med Sunniva endrer livet hans.

Pinky-og-Sunniva
Venner i tykt og tynt

Men etter en tid bestemmer Pinky seg for å finne ut hva som skjedde med faren sin, Morgan. Han vet at skipet hans forliste og at sjørøverne reddet Pinky fra skipsvraket. Han vil dra tilbake og undersøke hva som egentlig skjedde. Sunniva vil ikke la ham dra alene, hun har blitt altfor glad i ham. Sammen reiser de til Det Usynlige Land på jakt etter sannheten.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.

De viktigste andre karakterene

Mannskapet på Den Sorte Dame består av Langemann, Benjamin, Pelle Pirat, Pysa Pirat og Skalken.

Langemann er kjent på alle hav som Kaptein Sabeltanns skygge. Han er kapteinens nestkommanderende, og ser til at alle følger opp kapteinens ordre. Hvis Langemann dukker opp, kan du være sikker på at Kongen på havet er like i nærheten. Langemann er en slu og listig sjørøver, men kan også være høflig og elegant. Og så var det Langemann som reddet barnet Pinky fra vraket av skuta til faren hans, og han har siden passet på Pinky i Abra Havn når han ikke har vært på tokt.

Pelle Pirat beundrer Kaptein Sabeltann grenseløst. Han skjuler at han ikke kan skrive eller telle. Pelle har en tvillingbror som heter Pysa Pirat som han tretter med hele tiden. Begge er mammadalter og Pelle har «mamma» tatovert på armen. Begge brødrene elsker mat, særlig kjøttbollene til mamma. At de spiser mye, kan vi se på dem. Brødrene Pirat er ganske late, men de får kjørt seg når kapteinen lukter gull. Da må de grave til skatten er funnet.

Benjamin er også en av Sabeltanns betrodde menn. Han får ofte stå i utkikkstønna og speide etter land. Det er ikke alltid han ser riktig, noen ganger forveksler han land med en hval, eller store bølger, en gang forvekslet han faktisk en humle på kikkerten med land. Han er en skikkelig rotekopp, ler på feil steder og kommer med kommentarer som irriterer både kapteinen og resten av mannskapet. Han mener selv han er veldig smart, ja, den smarteste av mannskapet, faktisk. Det er kanskje ikke alle enige i. Benjamin liker en ekte sjørøverfest.

Skalken er en skikkelig dårlig kokk og maten hans smaker fælt og lukter vondt. Kanskje ikke så rart, for han er ikke særlig renslig, og bruker alt han kan finne til å lage måltider, bl.a. kakerlakker og rotter. Hans beste rett er grønn rottesuppe som alle om bord blir dårlige av. Kaptein Sabeltann ønsker å skifte ham ut så raskt som mulig, men ingen klarer å finne en ny kokk.

Barnebøkene

Cappelen Damm utgav den første boka i 2001, Kaptein Sabeltann og heksegryta, som var en myldrebok. Året etter kom den første billedboka, Pinky blir en av Kaptein Sabeltanns menn.

Siden den gang har Cappelen Damm utgitt mer enn 25 titler, blant dem Kaptein Sabeltann og Pinky på skattejakt i Kjuttaviga, Kaptein Sabeltann og Pinky – på tokt med Den Sorte Dame og Pinky og Sunniva i Kaptein Sabeltanns verden og Kaptein Sabeltann og Pinky på den forheksede øya. De forteller historien om Pinky. I tillegg finnes flere bøker med små historier om ulike sider ved sjørøverlivet, bøker som bygger på TV-seriene, puslespill-bøker og aktivitetsbøker.  De fleste bøkene er illustrert av Egil Nyhus, unntatt bøkene som er basert på TV-serien, de er illustrert av Asbjørn Tønnesen.

Sangene

Mange barn (og voksne) kan synge med på denne visa:

Vi reiste fra Karibien og ankret opp i natt/Vi har hørt et gammelt rykte/
om en helt fantastisk skatt/Kaptein Sabeltann/er en farlig mann/Nå kan jeg lukte gull/derfor ror vi inn mot land/Hiv o’hoi/Snart er skatten vår/så kan vi ta det rolig/de neste hundre år.

Sang og musikk er viktig i sjørøver-universet. Cappelen Damm har utgitt to illustrerte sangbøker med noter og besifring, Hiv o’hoi – snart er skatten vår og Kongen på havet. Flere andre bøker har også med sanger, for eksempel Kaptein Sabeltann – to fortellinger og åtte kjente sanger, en samleutgave med de to første fortellingene.

Dumme sjørøvere og kloke barn

Kaptein Sabeltann-bøkene er ren underholdning for barn. Selv om kapteinen mener han er verdens verste sjørøver og har en latter som får det til å gå kaldt nedover ryggen til alle, gjennomskuer barn ham veldig fort. De liker at han er litt skummel, men ler av ham når han er redd for et gammelt spøkelse. Mannskapet på skuta hans tror at de er veldig smarte, men egentlig er de ganske dumme. Det er morsomt.

Det er barna i fortellingene som er de egentlige heltene. De er snarrådige, de finner skattene, selv om Kongen på havet alltid tar æren. Fortellingene spinner på den måten rundt de klassiske eventyrene hvor den svakeste og den mest utsatte viser seg å sitte med løsningen og ordner opp. Pinky og Sunniva er foreldreløse begge to. De har et godt og fint vennskap og støtter og hjelper hverandre når situasjonen krever det.

Sjørøvere i populærkulturen og i virkeligheten

Sjørøvere har i flere hundreår vært brukt i populærkulturen. Robert Louis Stevensons spennende eventyrroman Skatten på sjørøverøya fra 1883, er kanskje det mest kjente eldre verket og har bidratt til populære og allmenne oppfatninger av pirater, blant annet skattekart markert med en «X», store ølkrus, «det svarte merke», tropiske øyer, og sjøfolk med trefot og en papegøye på den ene skulderen. Sjørøvere har vært mye brukt i tegneserier og i filmer, et nylig eksempel er Johnny Depp som sjørøveren Jack Sparrow i en flere familiefilmer om piratene fra Kariben.

At fortellinger om sjørøvere har blitt underholdning, kan ha sammenheng med at plyndring av båter i perioder har vært lovlige. Den såkalte kaper-virksomheten tillot private båter å borde fiendtlige skip og beslaglegge verdier i krigssituasjoner. Under krigen med England på begynnelsen av 1800-tallet, ble 450 skip kapret og tatt inn til Norge, 300 av dem ble ført til Kristiansand. Flere kapere ble store folkehelter, og det har nok bidratt til at sjørøveri også har blitt skildret positivt. Mannskapet på både kaper-båtene og pirat-båtene var oftest fattige gutter uten noe framtid på land. På båtene kunne de tjene til livets opphold. Sympati med fattigfolk har alltid vært uttalt i populærkulturen.

Om forfatteren

Terje Formoe er født i 1949 i Fredrikstad. Han er artist, låtskriver og forfatter.

Formoe er utdannet lærer. Han begynte artistkarrieren som visesanger. Han arbeidet som markeds- og underholdningssjef i Kristiansand Dyrepark fra 1984–94. Der framførte han musikalske familieforestillinger hver sommer.

Terje Formoe har utgitt en rekke plater for barn, først og fremst med musikken fra sjørøver-forestillingene, men også Livet er toppen fra 1983 som inneholdt den kjente Juliussangen. Han er mest kjent for rollefiguren Kaptein Sabeltann, en skikkelse som har blitt en stor kommersiell suksess. Arbeidet med Sabeltann gav ham Kardemommestipendiet i 1992, og det resulterte i Spellemannprisen 1994 i klassen «barneplater» for albumet Kaptein Sabeltann og hemmeligheten i Kjuttaviga. Han ble nominert til Spellemannprisen 2014 for albumet Den blå planeten.

Om illustratøren Egil Nyhus

Egil Nyhus er født i 1962 i Tønsberg. Han er avistegner, illustratør og barnebokforfatter. Han har en stor produksjon av humoristiske tegninger til bøker, blader og brosjyrer bak seg. Fra 1987 har han vært fast tegner i Romerikes Blad. Han har i tillegg tegnet til tidsskrifter og til barnebøker, først om fremst om Sesam Stasjon og Kaptein Sabeltann. Han har også skrevet egne bildebøker.

Han fikk Teskjekjerringprisen i 2013, sammen med broren Svein Nyhus, «for sitt virke som tegnere og forfattere både i bokform og på veien med forestillinger for barn gjennom mange år»

 

Les mer om andre populære barnebokfigurer:

 

Albert Åberg

Gubben og katten

Tassen

Mamma Mø

Bukkene Bruse

Karsten og Petra

Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen

Mummitrollet

 

Les mer om gode barnebøker.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.