Haugianerne - en storslått reise inn i en fremmed verden

Samtale med forfatter Trygve Riiser Gundersen og Bernhard Ellefsen.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Dørene åpnes kl. 18.30.

Anmeldelser:

 «Storslått og imponerende» Terningkast 6 -  Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Haugianerne er en snedig fortalt historie og en intellektuell kraftprestasjon, som kan bidra til at vi forstår oss selv litt bedre.» Knut Hoem, NRK

«Det er en bok som gir ny, og til dels overraskende innsikt. ... Dessuten er det en medrivende fortelling.» Erling Rimehaug, Vårt Land

Om boka:

Haugianerne. Enevelde og undergrunn er medrivende og nyskapende historieskriving om et avgjørende kapittel i den norske fortida.

I årene før 1800 oppsto et underlig fenomen i Norge: Kvinner og menn fra allmuen – bønder og arbeidere, håndverkere og tjenestefolk – begynte å gå rundt i landet for å forkynne, spre bøker, forsamle mennesker. Over alt de kom vant de nye tilhengere, flere predikanter. Noe liknende hadde staten aldri før vært vitne til før. Hva slags bevegelse var dette? Hvordan kunne den spre seg så fort? Og hva skulle myndighetene gjøre for å stanse den «åndelige epidemien» som raste?

I dag kalles denne bevegelsen for haugianismen. Haugianerne. Enevelde og undergrunn tar oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hva slags virkelighet sprang haugianismen ut av? Hva var staten og embetsmennene så redde for? Og hvor har denne redselen blitt av siden?

Resultatet er en radikalt ny fortolkning av et av de viktigste fenomenene i moderne norsk historie. Men også et helt annerledes bilde av det norske samfunnet før 1814 – en storslått reise inn i en ukjent og fremmed verden: en verden preget av uro og undertrykkelse, mangfold og oppbrudd, makt og motstand. Hvordan kunne forandring skje i et samfunn som dette? Hvordan er det nye mulig?