«De ensomme hjerters bar»: Pjolter, bohemer og varm julemagi
Edvard Munch og Grand Cafés myteomspunne hovmester P. J. Holther er blant de som vikles inn i historien når Lisa arver en gammel bar på Grünerløkka. Her gir medforfatter – og drink-ekspert – Arnt Steffensen deg bakenfor-historien!

På slutten av 1800-tallet var Grand Café i Kristiania byens mest sagnomsuste møteplass. Her satt Kristianiabohemen, inspirert av Paris, og provoserte, skapte skandaler og utfordret datidens normer.
I dette miljøet vandret også en ung Edvard Munch, som hadde debutert på Høstutstillingen, men som ennå ikke fått sitt store gjennombrudd. Historien vil ha det til at han en gang forsøkte å betale for 100 biffer med maleriet Syk pike – et lite glimt av både nøden og frekkheten som fulgte mange kunstnere.

Da «Den grønne fe» herjet
Bohemene hadde en favoritt: absint, «den grønne fe», et urtebrennevin som fikk rykte på seg for å frigjøre kreativiteten – men også for å drive folk til vanvidd. Til slutt ble absinten så fryktet at den ble forbudt i store deler av Europa i nærmere hundre år.
Heldigvis stoppet ikke drikkekulturen opp av den grunn. I Storbritannia dukket tonic opp, Campari og vermut skapte nye smakskombinasjoner, og i New Orleans og New York ble cocktailene født – en helt ny måte å blande drinker på.
Myten om P.J. Holther og «nasjonaldrikken» pjolter
Cocktailenes vei gikk etter hvert via storbyer som Paris og London og helt opp til Norge, til Grand Café. Der skal den legendariske hovmesteren P.J. Holther ha styrt salen – og ifølge myten laget drinken som fikk navnet pjolter, oppkalt etter ham selv.
Populariteten gjorde mange urolige, og i 1885 trykket Morgenbladet et leserinnlegg som advarte kraftig mot den nye drikken «Pjaalter». Det hjalp lite. Pjolter ble en favoritt i hele landet, og ved århundreskiftet ble den omtalt i en tysk reiseguide som selve Norges nasjonaldrikk.
Glemte cocktailers renessanse
Etter hvert som tiden gikk, endret vanene seg. Vin tok over for drinker, og på 1970-tallet var cocktailkulturen nesten borte. Så, på slutten av 1990-tallet, begynte noe å røre på seg. Da Bar Boca åpnet på Grünerløkka i 1998, markerte det starten på en ny cocktailbølge i Norge. Plutselig var barscenen igjen et sted for utforsking, lek og smakfulle opplevelser, med Oslo som en naturlig arena.
Hjertevarmt juleeventyr
Dette er bakteppet for De ensomme hjerters bar. Historien om P.J. Holther er trolig mer myte enn fakta, men alt rundt ham – pjolteren, barkulturen og utviklingen – er ekte norsk kulturhistorie.
I romanen har min medforfatter Kjersti Herland Johnsen og jeg gitt Holther nytt liv i vår egen tid, midt på Grünerløkka, og latt ham tre inn i et fargerikt juleunivers fullt av følelser, overraskelser og varme.
Slik blir en gammel barkultur til et moderne, hjertevarmt juleeventyr – med plass til både latter, nostalgi og nye begynnelser.