Zulejkha åpner øynene (Innbundet)

Forfatter:

Marit Bjerkeng (Oversetter)

Zulejkha åpner øynene ble tildelt den høythengende litteraturprisen «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015 , og har siden blitt oversatt til 40 språk.

Terningkast 6, Stavanger Aftenblad
Terningkast 6, VG

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Zuleikha otkryvajet glaza
Oversatt av: Bjerkeng, Marit
ISBN/EAN: 9788202688011
Kategori: Romaner
Omtale Zulejkha åpner øynene

Zulejkha åpner øynene av Guzel Jakhina er en roman på bredt lerret om livet, døden og kjærligheten – mot bakgrunn av sovjetmyndighetenes hensynsløse behandling av befolkningen under første halvdel av 1900-tallet. Romanen vant «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015, og har siden blitt oversatt til 40 språk.

Zulejkha lever som tatarkvinner har gjort før henne i hundrevis av år: Morgen til kveld slaver hun for ektemannen og den blinde svigermora som hun bare kaller Gammelheksa. Begge holder Zulejkha ansvarlig for at hun aldri har gitt dem noen mannlig arving, bare født fire jenter som døde da de var små. Men de kan ikke stoppe moderniteten – i form av den nye kommunistmakta – fra å innta landsbyen. Når mannen motsetter seg tvangskollektivisering, blir han skutt på stedet, mens Zulejkha sendes til Sibir. Med det starter en beretning om overlevelse, sult og iskalde vintre, men også en fortelling om frigjøring, fornyelse og menneskelig styrke – og om to sjeler som finner hverandre under nærmest umulige betingelser.

«En mektig beretning om enkeltmenneskers liv fanget i en av det 20. århundrets største tragedier.» The Times

Til toppen

...en sensasjonelt god debutroman.
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Andre utgaver

Zulejkha åpner øynene
Bokmål Ebok 2022
Anmeldelser Zulejkha åpner øynene

Når ofrene får et ansikt 12.03.2022

«En brennaktuell roman med tema fra Russlands traumatiske historie.»

«En pageturner, full av feelgood...»

 
Jon Rognlien, Dagbladet

En varm sekser fra Sibir 01.02.2022

«Sekser? Det gis altfor mange seksere. Men Zulejkha må få det likevel.»

«... den får en ekte sekser, gitt av glede som belønning for glede.»

«Den er en vakker og varm bok, og jeg tror nok du vil kose deg med den også.»

 
Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

Storartet russisk bestselger! 27.01.2022

«Denne russiske bestselgeren Zulejkha åpner øynene er rett og slett en sensasjonelt god debutroman.»

«Zulejkha åpner øynene er en uvanlig helstøpt debutroman.»

«Romanen leder tankene til store russiske romanforfattere fra det forrige århundre – Pasternak og Solzjenitsyn i særdeleshet.»

Guzel Jakhina skriver frem historien om den lille tatarkvinnen i et billedrikt språk med et filmatisk sug som trekker leseren med seg.»

«... en historie fra en ikke alt for fjern fortid som sender kalde gufs nedover ryggen.»

«Zulajkha åpner øynene er rett og slett en sensasjonelt god debutroman.»

 
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Til toppen

Om forfatter

Guzel Jakhina er en russisk forfatter og manusforfatter, født 1977 i Kazan i Tatarstan. Etter å ha studert engelsk og tysk i hjembyen avsluttet hun utdannelsen ved filmhøyskolen i Moskva, der hun har bodd siden 1999.

Jakhina debuterte som romanforfatter med Zulejkha åpner øynene i 2015. For denne ble hun tildelt Russlands viktigste litteraturutmerkelse «Den store boken» (Bolsjaja kniga). Boka ble også en bestselger, og var mellom 2015 og 2020 den mest lånte boka i Moskvas biblioteker.

Også Jakhinas andre roman Deti moi («Mine barn», den har i oversettelse ofte fått tittelen «Volgabarna») vant «Den store boken», i 2018. Hennes tredje roman Esjelon na Samarkand («Tog til Samarkand») kom ut i 2021.

Jakhinas romaner tar utgangspunkt i hendelser som er blitt underspilt i sovjetisk og senere russisk «offisiell» historieskrivning, og fokuserer ofte på minoritetgruppers erfaringer. Hovedpersonen i debutromanen er tatarkvinnen Zulejkha, mens «Volgabarna» skildrer den tyske befolkningen ved Volga. Jakhina har selv tatarsk familiebakgrunn.

Jakhinas romaner har gjort det skarpt også i utlandet. Zulejkha åpner øynene er oversatt til 40 språk, mens «Volgabarna» i 2021 var på kortlisten til både Den europeiske litteraturprisen i Nederland og Medici-prisen i Frankrike.