Vuggesang (Innbundet)

Forfatter:

Thomas Lundbo (Oversetter)

Det fransk-marokkanske stjerneskuddet Leïla Slimani fikk Goncourt-prisen for denne romanen, hennes andre, i 2016. Den har uten tvil vært den mest omtalte og mest omdiskuterte romanen fra Frankrike de siste par årene. 

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Chanson douce
Oversatt av: Lundbo, Thomas
ISBN/EAN: 9788202591540
Kategori: Romaner og Krim
Omtale Vuggesang

Leïla Slimanis sjokkerende bok Vuggesang er spennende som en thriller. Men det er også en original roman om klasse, rase, morskap - og om det destruktive i måten vi organiserer våre moderne liv på.

«Babyen er død. Det tok bare noen få sekunder.»

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Da den middelaldrende, Mary Poppins-aktige barnepiken Louise kommer inn i familien, synes alt å falle på plass: Louise passer barna, sørger for innkjøp og matlaging og blir raskt helt uunnværlig for den lille familien.

Men det Myriam og Paul ikke aner noe om, er de mørke sidene og den grenseløse sårbarheten til kvinnen som de har betrodd det mest dyrebare, nemlig barna. Helt til tragedien en dag rammer.

Til toppen

Årets nifseste!
Elin Brend Bjørhei, VG

Andre utgaver

Vuggesang
Bokmål Ebok 2019
Vuggesang
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Leïla Slimani:

Anmeldelser Vuggesang

Ordentlig trist - på fransk maner 10.04.2019

Leïla Slimani har vunnet den prestisjetunge Goncourt-prisen med en kresen, liten thriller som aldri lar oss være i tvil om løsningen. Det lille barnet er dødt - på bare sekunder - får vi vite fra første stund, men spørsmålet er ikke hvem, men langt mer hvorfor. Og for en hvit middelklasse som tidvis drømmer om en au pair eller dagmamma er dette en utforskning av forskjellssamfunnet, kulturforskjeller og hvordan det å stole på noen kan utløse det tilnærmet verste marerittet.
 
Jarle Natland, Hamar Arbeiderblad
«En intens roman som på finurlig vis avdekker avgrunnen mellom herskap og tjenere i det moderne klassesamfunnet.
Leïla Slimani har med Vuggesang skrevet en dypt original og skremmende roman om tiden vi lever i,
kamuflert som en psykoligsk thriller.»
 
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

ÅRETS NIFSESTE!

« Vuggesang er en gjennomtrengende thriller som etterlater et fysisk ubehag - og undertegnede var satt ut i flere dager etter siste setning.
Vuggesang kan fort bli stående som årets nifseste og mest urovekkende leseopplevelse.»
 
Elin Brend Bjørhei, VG
« Vuggesang er et briljant eksempel på at selve forbrytelsen langt fra er det viktigste elementet å fokusere på. Det essensielle er motivet, drivkreftene som leder opp til ugjerningen.»Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Et samfunnskritisk dagmamma-mareritt

« Denne prisvinnende romanen har en sjokkartet virkning. (...)
Slimanis følsomme, direkte og jordnære språk kommer til sin fulle rett i Thomas Lundbos finstemte oversettelse. Språket skaper en nervøs uro under den tilsynelatende barnevennlige overflaten.»
Karakter: 5/6

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende
«Jeg skal vedde på at dette er den skarpeste thrilleren du kommer til å lese i år, for ikke å snakke om at det er en påtrengende kommentar om klasse, rase, kjønn og morskap.»Independent
«En moralskildring tilskåret med barberkniv.»Frankfurter Allgemeine Zeitung
«Et vekselbad av følelser, beklemmende lesning. Men samtidig så godt komponert og tilspisset at man vil lese videre, man bare lese videre.»WDR
«Den er tydelig, den er vond, den er storartet.»Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
«En sosial tragedie til å miste pusten av – forstyrrende, men også til å lære av.»La Croix
«Leila Slimani bekrefter sitt ville fortellertalent i Vuggesang, en uppercut av en roman …»Elle
«Spennende … intelligent og treffende menneskelig.»The Observer
«En bok som tvinger deg til å lese videre.»The Times

Til toppen

Om forfatter

Leila Slimani (f. 1981) er en fransk-marokkansk forfatter og journalist. Hun debuterte med I uhyrets hage, en roman som tematiserte sexavhengighet, og som ble møtt med svært positive kritikker i hjemlandet.

Det store internasjonale gjennombruddet kom med Vuggesang, som nå er under oversettelse til nærmere 40 språk. I Frankrike vant den Goncourt-prisen, mens salgstallet begynner å nærme seg en million.

Slimani har også publisert en sakprosabok, Sex et mensonge. La vie sexuelle au Maroc («Sex og løgner. Sexliv i Marokko»).

Slimani ble i 2017 utpekt av president Emmanuel Macron som hans «personlige representant» for å promotere fransk språk og kultur i utlandet.