Veslemøy (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 184
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202483999
Kategori: Tegneserier og grafiske romaner
Alder: 14 - 18
Omtale Veslemøy

Veslemøy nekter å bli en apatisk samfunnsmaskin. Fremfor å sove seg gjennom livet, stiller hun kritiske spørsmål som engasjerer og utfordrer. Serien har gått i aviser, blader og skoleverk og følges av flere tusen på sosiale medier. Her samles de beste stripene i forfatterens bokdebut.

Til toppen

Anmeldelser Veslemøy

"Tross ei litt oppgitt holdning til menneskene som art, er det ikke svartsyn som preger serien, men en sterk appell til fornuft og medmenneskelighet. Sympatien ligger hos de som faller utafor, sosialt eller økonomisk, som følge av strukturell og kulturell diskriminering og urettferdighet. Samtidig handler serien om individuell frihet, om å skape det livet en sjøl vil – på sine egne premisser – og å ikke måtte svare til krav fra et konformt samfunn og bli en identitets- og viljelaus del i et stort maskineri. Vantina vil vise hvordan verda er bygd opp og henger sammen, og hvordan kunnskap og innsikt er vesentlig for å forandre hva som er feil ved den."

odd henning skyllingstad, Empirix.no

En samling til ettertanke

"Vantina har interessante og gode betraktninger som definitivt skaper ettertanke."

Kristian Hellesund, Sydvesten

Opprørsk og kritisk

"Noen av oss vil heller kjenne på all smerte enn å gå gjennom livet ubevisst. [...] Veslemøy ytrer gjerne sin mening i alle sammenhenger,og er ikke redd for å være annerledes. [...] I Andreassens bokdebut, følger vi en bevisst Veslemøy som møter hverdag med ettertenksomhet og undring over både små og store ting. Andreassen har en utrolig evne til å illustrere situasjoner som alle kan kjenne seg igjen i. Den karakteristiske tegnestilen får frem personligheten til Veslemøy, i tillegg til at det nesten poetiske språket forsterker leserens inntrykk av den drømmende tenåringsjenta. Det kan også dras linjer mellom Veslemøy og det hypersensitive mennesket som ikke har noe «filter», men tar hele verden innover seg. I noen av stripene blir det for eksempel gjort et poeng ut av at Veslemøy ofte er så trist. Samtidig opplever hun større glede over ting enn mange andre, og kanskje spesielt over naturen og universet. Det som er mest fascinerende med Andreassens karakter er hvordan Veslemøy viser at det er lov å være følsom. Med tanke på hvordan unge blir foret med det komplett motsatte av både samfunnet og media hver dag, er det nesten banebrytende med en tegneseriekarakter som ikke er overfladisk.Her legges det vekt på skjønnhet som ikke kan kjøpes, noe som vi ser altfor lite av i hverdagen. Det er noe veldig rent og uskyldig i hvordan Veslemøy fremstilles. Evnen til å reflektere samtidig som hun gleder seg over de små ting, gjør henne både ung og voksen på en gang. På tross av bokens målgruppe (14-18år), vil nok Veslemøy appellere til både unge og voksne."

Kjersti F. Ruud-Salomonsen, Vårt Land

«Den er politisk korrekt. Den formidlar alle dei korrekte meiningane om miljø, forbruk og sosial utrettferdigheit. Veslemøy argumenterer i tillegg ivrig for borgarløn – Det er den eine kampsaka som er særskilt for nettopp denne serien. Ho er ein gjennomført humanist, ho prøver alltid å vise forståing, å ikkje støyte nokon. Samstundes har ho veldig tydelege meiningar og viser tydeleg forakt for handlingar og holdningar som ho meiner er til skade for samfunnet og for sjølve jordkloden. [...] alt ved serien hennar er gjort med så mykje hjartelag, oppriktigheit, og grunnleggande klokskap at det er vanskeleg å ikkje bli glad i Veslemøy. Og om bodskapane hennar ofte er enkle, er dei på same tid ofte gjennomtenkte og vel formulerte. [...] Og den siste stripa i samlinga er berre heilt perfekt plassert. [...] Vantina er ein dyktig teiknar [...] og sjølv om stripene hennar kan vere ordrike, er det nesten alltid ein god symmertri mellom tekst og teikning.»

Trond Sätre, Serienett.no

Til toppen

Om forfatter
Vantina Vinterasp (f.1986) vokste opp delvis på Nesodden, Jeløya og Kråkerøy. Hun gikk tegning, form og farge på videregående og studerte Bibliotek og informasjonsvitenskap en kort periode ved HiO før hun begynte å lage tegneserien Veslemøy. Serien startet opp hos Side2.no i 2008 og har siden vært gjesteserie i Aftenposten, Dagbladet og VG. De siste årene har serien gjestet i tegneseriebladet Kollektivet og bidratt i Gyldendal Undervisnings nye læreverk i norsk samt debattboka "Sånn er det bare" hos Aschehoug Forlag,