Venstre hånd over høyre skulder (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202283087
Kategori: Romaner
Omtale Venstre hånd over høyre skulder

En mann står på fortauet og kysser en kvinne. Uten noen tilsynelatende forklaring løper han ut i veien og blir påkjørt. Hva var det som fikk ham til å løpe? Hvem er han? Og er det noen som egentlig kjenner ham?

I denne intense romanen er alle i ferd med å miste noe. Helen ser den gifte elskeren sin bli overkjørt før hun får fortalt ham om barnet hun bærer, 16 år gamle Elvira tror hun har tatt livet av faren sin og skamfart moren sin, Georgs kone Marta er kraftig rammet av Altzheimer og Alma har mistet det vakre ansiktet sitt i en brann. Dette er utgangspunktet for fire ulike historier som etter hvert smelter sammen. De forskjellige menneskeskjebnene veves i hverandre ved hjelp av slektskap og tilfeldigheter, men felles for alle fortellingene er at de handler om tap, om det å miste og ikke nødvendigvis få noe igjen.

Venstre hånd over høyre skulder er en rørende og betagende fortelling om hvor lite man kjenner sine nærmeste og om ensomhet i fellesskapet.

Til toppen

Anmeldelser Venstre hånd over høyre skulder

"Selma Lønning Aarø bruker språket for alt det er verdt. Spinner et nett av fiksjon i så troverdige og levende vendinger at du mer enn tror på det du leser. Identifikasjonsgraden er høy. Noen avsnitt så skarpt formidlet at du kjenner det i magen. Enkelte setninger så rått konstruert at du leser dem tre ganger."

 
Arnstein Olaisen Haugesunds Avis, Haugesunds Avis

"En bok som fort kan bli stående igjen som en av årets beste."

 
Bjørn Tore Brøske, BA

"En svært velkomponert fortelling, der skjebnene snirkler seg sinnrikt inn i hverandre (...) Selma Lønning Aarøs roman gjør mest inntrykk gjennom sin form - så strømlinjet at sårheten nesten blir skjult mellom linjene. Og obs! Obs! Venstre hånd over høyre skulder er samtidig et nesten fullsnekret dramatisk verk."

 
Kari Wærum, Fredrikstad Blad

Særdeles oppløftende og velskrevet videreføring av spennende forfatterskap

"Skiftende synsvinkler og spennende sammenhenger i mange menneskers liv gjør dette til forfatterens mest ambisiøse og beste roman så langt."

Hans H. Skei, Aftenposten

"Selma Lønning Aarøs nyeste roman er en ganske finurlig affære, der mange menneskeskjebner er filtrert sammen på infløkt vis, uten særlige løse tråder som stikker ut av nøstet etterpå (...) Venstre hånd over høyre skulder er den type bok som vekker travhestspillerfornemmelsen hos en anmelder. Denne kan tenkes å selge riktig godt."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"En blanding av humor og alvor som er med på å gjøre boka hennes til en en sympatisk og leseverdig tekst om kjærlighet, sorg og andre vanskeligheter som før eller siden kommer til å angå svært mange av oss."

Kåre Bulie, Dagbladet

Selma Lønning Aarø har levert enda en god roman

"Aarø kommer godt inn under huden på menneskene sine, og blandingen av lett lesning og tankevekkende blikk og kommentarer er kjærkommen. Håndlaget hun bruker for å snu verden når hun studerer den, er førsteklasses."

Kjell-Richard von Wachenfeldt, Vårt Land

Mangestemt eleganse

"Nå er hun ute med en langt tyngre, men like imponerende roman som igjen dokumenterer hennes litterære håndverkskapasitet."

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

"Nok en velkomponert roman fra forfatter på stigende kurs."

Anne Schäffer, Bergens Tidende

Venstre hånd over høgre skulder» trollbind meg som lesar

"Selma Lønning Aarø innfrir alle forventningane mine gjennom å gi meg noko uventa. Lagnadene er mange, og uttrykka i sorga sorga like eins. Aarø skildrar dei alle, og skaper god underhaldning. På mirakuløst vis er det like mykje håp som sakn i denne boka."

Karoline Riise Kristiansen, ABC Nyheter

"Aarø krydrer de dystre historiene med veldosert morbid humor, og skriver godt om det kompliserte spillet om kvinnelig seksualitet i grenselandet mellom eget begjær og ytre krav."

Silje Bekeng, Klassekampen

"Lønning Aarøs prosa er livskraftig slag som ofte gleder leseren med brodd, assosiasjonsrikdom og setninger som ofte har en individuell humor innebygd – uavhengig av sammenhengen de står i."

Leif Ekle, NRK, Boktilsynet

Gripende om triste liv

"Venstre hånd over høyre skulder er en strålende roman, den griper tak i leseren fra første side og holder taket til den siste lukkes."

Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen

"(...) fører Selma Lønning Aarø inn i kretsen blant landets fremste fortellerstemmer. Hun har evnen til å belyse problemstillinger fra ulike vinkler - uten at sentralnerven blir borte."

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

Til toppen

Om forfatter

Selma Lønning Aarø (f. 1972) kommer fra Stord, men bor nå i Fredrikstad. Hun debuterte i allerede i 1995 med Den endelige historien, som var vinner av Cappelens konkurranse for beste debutroman. Aarø har utgitt en rekke bøker i ulike sjangere, og har skrevet både for voksne og barn. Hun har også redigert tre årganger av Cappelens debutantantologi Signaler – alle med Nils-Øivind Haagensen som medredaktør.

Vill ni åka mera? (2003), har blitt betegnet som Aarøs gjennombrudd. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen.

Barnebøkene om tøffe Milla (Milla bestemmer, 2016, Milla leter etter gull, 2019 og Milla redder Amazonas, 2021), alle illustrert av Tiril Valeur, er blitt favoritter både for ferske lesere og som høytlesningsbøker.

Selma Lønning Aarø har i en årrekke vært spaltist i Dagbladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil.