Vals med Bashir (Innbundet)

En krigshistorie fra Libanon

Forfatter:

Poul Henrik Poulsson (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Waltz With Bashir: A Lebanon War Story
Oversatt av: Poulsson, Poul Henrik
ISBN/EAN: 9788202306649
Omtale Vals med Bashir

Den 15. september 1982 går israelske styrker inn i Vest-Beirut. Stridsvogner plasseres rundt de to gamle flyktningleirene Sabra og Shatila for å hindre palestinerne i å flykte. Deretter slipper ledelsen i den israelske hæren kristne libanesiske soldater - falangister - inn i leirene. Etter et par timer oppdager israelske soldater som er postert rundt leirene, at en massakre pågår. Den 19 år gamle Ari Folman er en av disse soldatene.

I mer enn 20 år husket ikke Folman noe av det som skjedde da omtrent 2000 sivile palestinere ble slaktet i de to flyktningleirene. Han bestemmer seg for å oppsøke fortiden sin. Gjennom å intervjue gamle venner, medsoldater, journalister og akademikere fylles bildet av hans tid som soldat under krigen i Libanon og ikke minst under massakrene i Sabra og Shatila.

Vals med Bashir er en selvbiografisk historie som benytter animasjonens fortellergrep. Tegneserien er basert på filmen med samme navn og som har mottatt en rekke filmpriser: Beste film av Israeli Academy Awards, beste film av National Society of Film Critics og Golden Globe for beste utenlandske film. Vals med Bashir var også nominert til Oscar for beste utenlandske film.

Til toppen

Anmeldelser Vals med Bashir

" (...) dette har blitt et sterk og viktig verk. Tekst og illustrasjon glir godt sammen, og historien griper oss."

 
Truls Horvei, Haugesunds avis

Til toppen