Valdemarsdag (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Valdemarsdag
ISBN/EAN: 9788202297305
Kategori: Romaner
Omtale Valdemarsdag

Dette er historien om en desperat kjærlighet og et kynisk mord som begås av en mann som gjerne vil finne sin plass i tilværelsen, men ikke makter det. Basert på Kim Leines farfars historie.

Det er en vakker solskinnsdag i 1938. Erik har nettopp begått et mord. Og det plager ham ikke det minste. Vi følger Erik i døgnet etter mordet, der han ser tilbake på sin vonde barndom, tiden som sjømann og sitt ekteskap. Et ekteskap preget av turbulens og mange oppbrudd og hvor Erik til slutt slår konas beiler i hjel.

Til toppen

Andre utgaver

Valdemarsdag
Bokmål Heftet 2010
Valdemarsdag
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Anmeldelser Valdemarsdag

Ypperlig tidsportrett

"Leines uanstrengte skiftning mellom den gang og nå, samt den psykologiske utforskningen av en drapsmann, er overbevisende romankunst."

Terje Stemland, Aftenposten

"Med Valdemarsdag har Leine tatt enda et skritt opp mot nordisk litteraturs elitedivisjon.(...) fortellingen er blitt et lite litterært mesterstykke i antydningens kunst. Innholdet er så eksplosivt at det bare er bruk for de ørsmå virkemidler."

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Bemerkelsesverdig

"Når nå Valdemarsdag fra 2008 er kommet i forfatterens egen og praktisk talt lytefrie norskspråklige versjon, har alle som ikke gidder å lese dansk, all mulig anledning til å fryde seg over en sann forteller. Og rystes.

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"Boka er godt skriven, forfattaren har blikk for dei rette detaljane og sans for dramaturgi.(...)Sjøl om boka er god, til tider svært god, ser eg henne først og fremst som framsyning av glimrande forteljeteknikk. Men det er ikkje lite, berre det!"

Odd W. Surén, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Avgrunnen (2015) er en stor fortelling om krig og fred gjennom tvillingbrødrene Kaj og Ibs skjebne i første halvdel av det forrige hundreåret. Vi følger dem fra den finske borgerkrigen, gjennom mellomkrigstiden og okkupasjonstiden i Danmark.

Rød mann/Sort mann (2018) er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, og handlingen er lagt noe før i tid. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer.

Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann er de to første bøkene i en trilogi. Se oversikt over utgivelsene i Grønlands-trilogien her. I 2020 kom Dansk standard, en grøsser om et søskenpar som blir gjemsøkt av fortiden.

Leine har også skrevet romanene Valdemarsdag (2009), De søvnløse (2016), og barnebøkene Skogpiken Skjerv (2016), Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (2016) og Jenta som kunne snakke med hunder (2017).

Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.