Vagant 2/2016 (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 144
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 7071333018997
Kategori: Tegneserier og grafiske romaner
Omtale Vagant 2/2016

Vagant er ute med årets andre utgave, et fyldig sommernummer på 144 sider.

Hvor ble det av motkulturene? Nummerets temaavdeling tar for seg industrimusikkscenen, en motkultur som vokste seg stor i Storbritannia, Europa og Skandinavia tidlig på 1980-tallet. Redaksjonen hevder at det i dag igjen er maktpåliggende å undersøke motkulturenes potensial. Har kunsten, musikken og litteraturen ennå kraft i seg til å skape alternative livssyn og levemåter? Temaavdelingen rommer bidrag av blant andre Carl-Michael Edenborg, Guri Skumsnes Moe, Anne Hilde Neset, Fredrik Strage og Bård Torgersen.

Laibach er et av industriscenens lengstlevende band. I fjor organiserte den norske kunstneren Morten Traavik to konserter med det slovenske bandet – i Nord-Korea. Vagant har intervjuet Traavik om reisen og reaksjonene i kjølvannet av konsertene.

Kjartan Fløgstad har også i år levert et markant bidrag til alternativ historieskrivning, i essaysamlingen Etter i saumane. Eivind Myklebust gjør en grundig lesning av boka, og spør: Er Fløgstads metode verdt å bygge videre på for venstresiden?

Et annet alternativt utsiktspunkt i skandinavisk kultur, står Svein Jarvoll for. Jarvoll fyller i år 70 år, og har flakket vidt omkring i geografien, historien og litteraturen. I en egen avdeling viet forfatterskapet, slår Espen Grønlie fast at Jarvolls Melbourne-forelesningene «er det beste forsvaret for klassisk dannelse i norsk litteratur noensinne».

Nummeret rommer 40 sider anmeldelser av nye bøker, omtaler av den thailandske filmskaperen Apichatpong Weerasethakul og den polske forfatteren Szczepan Twardoch, og ikke minst to sterke essays: Anne Helene Guddal om Holocaust og Øyvind Rimbereids eneste roman, og Ida Lødemel Tvedt om de siste årenes utvidete forståelse av autisme.

Til toppen

Andre utgaver

Vagant 1/2016
Bokmål Heftet 2016
Om forfatter
Audun Lindholm, f. 1980. Ansvarlig redaktør i Vagant siden 2007. Har siden 1999 drevet mikroforlaget Gasspedal, og var i 2003 en av initiativtakerne til Audiatur – Festival for ny poesi. Han har redigert flere antologier, deriblant Som fra mange ulike verdener. Om Ole Robert Sundes forfatterskap (2012).