Uvisshetens land (Innbundet)

Dikt i utvalg

Forfatter:

Ivar O. Rudi (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 272
Illustratør: Rudi, Ivar O.
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202346706
Kategori: Lyrikk
Omtale Uvisshetens land

Kolbein Falkeid er en elsket og respektert poet. Han skriver dikt som er av høy litterær kvalitet, samtidig som folk forstår dem. Det er en kunst som ikke så mange mestrer. Mange søker til Falkeids samlinger når de skal finne dikt til trøst, oppmuntring eller ettertanke.

Uvisshetens land er et utvalg som rommer kremen av Falkeids diktning. Samlingen er illustrert av Haugesund-kunstneren Ivar Rudi, og Torgeir Schjerven har skrevet et inspirerende etterord. En bok som burde ha appell til absolutt alle som er glad i dikt.

Til toppen

Årets hedersprisvinner Brageprisen 2011
Anmeldelser Uvisshetens land

"Uvisshetens land» er ingen dårlig tittel for en bred og fyldig kartlegging av Falkeids poesi. For det ligger en livsferdens og livsinnholdets uvisshet like under overflaten i mange av Falkeids natursansningerog reisebeskrivelser, hans refleksjoner og følelsesmessige frodighet, hans fortellerglede, hans ja til hverdagens folkelighet, til livsenergiensog livsgledens umiddelbarhet"

 
Arne Hugo Stølan, VG

Et flott diktutvalg.

"Dette må være en av årets fineste utgivelser, selv om vi kun har kommet til mai(...) Det er en fryd å bla i dette diktutvalget. Falkeid snekrer aldri sammen en tilfeldig strofe. Hvert dikt er en helhet der bildene stemmer med hverandre, og noe usigelig, hemmelig strømmer ut av diktlinjene."

 
Truls Horvei, Haugesunds Avis

Fascinerande dikt frå Falkeid

"Som sagt, Kolbein Falkeids lyrikk er fascinerande både når det gjeld dikta og substansen i dei, og når det gjeld språket og ordvalet. Ålesa Falkeid er som å vera på oppdagingsreise."

Johannes Kleppa, Dagen

Til toppen

Om forfatter

Kolbein Falkeid (1933-2021) debuterte som lyriker i 1962 med samlingen Gjennom et glass-skår. I mer enn femti år har han vært et sentralt navn i norsk lyrikk. Han utgav mangeogtyve diktsamlinger, skuespill og gjendiktninger.

Blant disse kan nevnes En annen sol (1989),som måtte trykkes i flere opplag, Utrøstelig bøddel (1997), Enslige utsikter (2000) og Vind,eple (2003). I 2003 kom også Samlede dikt, med forord av Lars Saabye Christensen, som ble en bestselger. Det er laget flere utvalg av Falkeids dikt. I 1998 kom De store strendenes samtale med etterord av Paal-Helge Haugen, og i 2011 Uvisshetens land, med illustrasjoner av Ivar Rudi og etterord av Torgeir Schjerven.

Schjerven skriver: "Om man leser hans samlede produksjon, danner det seg et bilde av en vaktsom observatør i stadig bevegelse. Alt dette konkrete i diktene hans, lite som stort, utgjør en strøm som gir forestillingsevnen smidighet og utvider fantasien som forutsetning for våkenhet og tilstedeværelse."

I sitt åttiende år skrev Falkeid samlingen Øyet og virkeligheten (2014). Det er både en blidhet og et dypt eksistensielt alvor over disse poetiske betraktningene fra en bauta i norsk samtidspoesi. Falkeid bodde i Haugesund og skrev flere av tekstene til visegruppa Vamp.

Kolbein Falkeid fikk Doblougprisen i 1993, og ble tildelt Herman Wildenveys poesipris for sitt forfatterskap under Wildenvey-dagene i Stavern sommeren 2001. I 2011 fikk han Brages hederspris, og Rogaland fylkeskommunens kulturpris for 2016.

I forbindelse med Falkeids 75-års dag i 2008, utga forlaget Ketil Bjørnstads bok, Kolbein Falkeid - et nærbilde. Bjørnstad har i mange år vært fascinert og inspirert av Falkeids dikt. Gjennom flere samtaler nærmet Bjørnstad seg dikteren og hans dikteriske univers.

I 2019 utkom boken Nomaden og bonden – et umulig par, skrevet av Herborg Kråkevik som en hommage til Falkeids poesi.