USA og Europa (Innbundet)

Imperiet og de allierte etter 1945

Forfatter:

, Poul Henrik Poulsson (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 460
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The United States and Western Europe since 1945
Oversatt av: Poulsson, Poul Henrik
ISBN/EAN: 9788202238742
Omtale USA og Europa

I 1945 lå Europa i ruiner, og USA og Sovjetunionen delte det krigsherjede kontinentet mellom seg. Slik utfallet av den annen verdenskrig ble avgjort i Europa, skulle også den kalde krigen utspille seg i vår verdensdel. I dag har supermakten i øst har gått i oppløsning, EU ekspanderer stadig og vår allierte i vest er blitt et militært, politisk og kulturelt imperium.

I USA og Europa forteller Geir Lundestad den dramatiske historien om det viktige og vanskelige forholdet mellom de to allierte etter 1945. Med fin fornemmelse for historiens mange detaljer, viser forfatteren hvordan det transatlantiske forholdet har vekslet mellom tett samarbeid og dype kriser, varme vennskap og opprivende rivaliseringer. Uten å ty til enkle karikaturer, får fremstilling driv og sammenheng med Lundestads kontroversielle påstand om hvorfor USA ble et imperium: Europa inviterte amerikanerne til vår verdendel for å sikre fred, stabilitet og velstand.

Geir Lundestad er direktør ved Norsk Nobelsinstitutt og professor i historie ved Universitett i Oslo. I USA og Europa kombinerer han på mesterlig vis omfattende kunnskaper med en sjelden evne til å gjøre historien levende, viktig og avgjørende.

Til toppen