Ungdom, danning og fellesskap (Heftet)

Samfunns- og kulturpedagogiske perspektiv

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 244
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202503635
Kategori: Fagbøker og Utdanningsvitenskap
Fag: Pedagogikk og elevkunnskap, Utdanningsledelse
Nivå: Akademisk
Omtale Ungdom, danning og fellesskap

Denne boka bidrar med forskningsbasert kunnskap om ungdom, danning og fellesskap i skole- og hverdagsliv. Grunnleggende pedagogiske begreper aktualiseres. Bokas bidragsytere representerer et mangfold av samfunns- og kulturpedagogiske tilnærminger og artiklene viser fagområdets bredde både metodisk og tematisk. De handler blant annet om frafall, tilhørighet, rus, Instagram, dataspill og lek.

Ungdom er et lite prioritert forskningsområde. Undersøkelser viser at det finnes lite forskning på unge mellom 10 og 24 år. Mye av den pedagogiske forskningen på feltet har hatt et nokså ensidig skole- og læringsfokus, og er gjerne begrunnet med hensyn til politisk målsettinger om kvalifisering til arbeidsliv. Det er behov for å komplementere denne forskningen med andre perspektiver som ikke er ensidig instrumentelt begrunnet, men som bidrar med kunnskap som er forankret i et bredere samfunnsmessig og kulturhistorisk perspektiv. Denne boka er et bidrag til dette.

Til toppen

Flere bøker av Cecilie R. Haugen, Einar Sundsdal og Maria Øksnes:

Du vil kanskje også like

Om forfatter
Cecilie Rønning Haugen jobber som professor i pedagogikk ved Institutt for lærerutdanning, Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU). Hennes forskningsinteresser er innen utdanningssosiologi, der hun er opptatt av å undersøke forholdet mellom internasjonale aktører og norsk utdanningspolitikk, samt hvordan praksis i ulike deler av utdanningssystemet påvirkes og endres.

Einar Sundsdal, PhD, er førsteamanuensis i pedagogikk ved Fakultet for lærer- og tolkeutdanning, NTNU. Han har doktorgrad i pedagogisk filosofi fra Universitetet i Oslo. Sundsdal har i sin forskning vært særlig opptatt av danningsteori og pedagogiske grunnlagsspørsmål. Han har publisert en rekke artikler som tar opp barnehagepedagogiske problemstillinger. Sundsdal er medredaktør for Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk.

Maria Øksnes, ph.d., er førsteamanuensis i pedagogikk ved Program for lærerutdanning, NTNU, Trondheim. Hennes forskningsinteresser er først og fremst knyttet til områdene lek, fritid, barndom og ungdom. Øksnes har særlig tatt opp emner som danning, demokrati og motstand, barns lekekultur. Øksnes er medredaktør for Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk.