Tyrkisk frokost (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 136
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202443887
Kategori: Noveller
Omtale Tyrkisk frokost

Men jeg forteller ikke om morderen til hvem som helst. Nordmenn er så såre på slikt. De forstår ikke ulykker, de snakker i fjernsynet om matvarer som har gått ut på dato, de arbeider i kontorlandskap med forgylte grener hengende fra taket og espressomaskiner og vann med kullsyre som strømmer ut av kranene og rett ned i glassene deres, de kjører sparkesykkel innendørs, avskjediger ministre over oljeflekker og sneskred og kvitteringer fra klesforretninger, de påberoper seg trygghet som om det skulle være en slags rettighet. De smiler når FN ber dem ødelegge kjemiske våpen og forstår ikke hvorfor de egentlig har blitt spurt, kommer aldri til å forstå det, sannheten gjør vondt, i morges leste jeg hovedsaken i Dagbladet, den handlet om sjokkerende feilparkeringer i Oslo. Jeg så meg rundt, jeg tenkte på naboene mine, mennesker som kan skrive hva de vil i avisene, plage ambassadører, ringe inn bombetrusler på direktesendte humorprogrammer, ligge med hverandre på konsertarenaer uten så mye som en notis på rullebladet, så brettet jeg avisen forsiktig sammen.

Novellene henter sitt stoff fra livets skyggesider; utsnitt av hverdagen til de som ikke hører til beskrives gjennom sykdom, kriminalitet, ensomhet og galskap. Med mørk humor og rammende utenfra-blikk på det norske samfunnet skriver forfatteren inn perspektiver og erfaringer fjernt fra den oljefyrte, trygghetssøkende norske hverdagen.

Til toppen

Andre utgaver

Tyrkisk frokost
Bokmål Ebok 2014
Anmeldelser Tyrkisk frokost

"Novellesamlingen Tyrkisk frokost av Sunniva Lye Axelsen bekrefter inntrykket som hennes to tidligere bøker ga av en stilsikker og reflektert forfatter med spennende råstoff og evne til å forme det.(...) Tyrkisk frokost er noe så sjelden som en svært god bok."

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Det håpløse, fortvilte og det voldsomme, det drepende og det døende er også en del av livet, og det sirkler hele tiden over menneskets utsatthet og sårbarhet i Axelsens univers, i hennes modige og løfterike tekster"

Lasse Midthun, Morgenbladet

"Axelsen mestrer både de nærgående psykologiske portrettene og de store,samfunnsmessige sveipene."

Sandra Lillebø, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter

Sunniva Lye Axelsen er født 1980 i Stavanger. Hun debuterte i 2011 med romanen Følge meg alle mine dager, som ble svært godt mottatt av anmelderne. I 2012 kom den kritikerroste romanen Jerusalemsyndromet. Høsten 2014 utga hun sin første novellesamling, Tyrkisk frokost, med stoff fra livets absolutte skyggesider, ispedd mørk humor og rammende "utenfrablikk" på det norske samfunn. Sanger fra Merkur er hennes fjerde bok.

"Glødende terrortraumer
Fysisk og psykisk smerte står side om side. Passasjene i denne boken står i helspenn, flere av dem fungerer som egne stykker poesi, jeg kunne lett brukt hele anmeldelsen på å sitere.
(...) en andrebok som skiller seg ut i bokhøsten.."

Thea Marie Dolva, Fædrelandsvennen, om Jerusalemsyndromet