Tvillingenes dagbok (Innbundet)

Forfatter:

Willy Flock (Oversetter)

Agota Kristofs uforglemmelige debut Tvillingenes dagbok ble skrevet for mer enn tretti år siden, men oppleves som ytterst relevant for vår samtid.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Le grand cahier
Oversatt av: Flock, Willy
ISBN/EAN: 9788202612283
Kategori: Romaner og Klassikere
Omtale Tvillingenes dagbok

I en prosa som er tilsynelatende enkel og helt ribbet for effekter meisler Agota Kristof ut sitt uforglemmelige portrett av to barns oppvekst under de aller vanskeligste omstendigheter. Tvillingenes dagbok er et tidløst storverk i europeisk 1900-tallslitteratur.

«Vi kommer fra storbyen. Vi har reist i hele natt. Moren vår er rød i øynene. Hun bærer på en stor pappeske, og vi har hver vår lille koffert med klærne våre i, pluss fars store ordbok som vi bytter på å bære …»

Det er krig, og for å slippe nøden i storbyen blir to unge brødre sendt til sin bestemor på landet. En bestemor som er avskyelig, møkkete og ondskapsfull, som lærer dem at livet er hardt.

For å overleve krigens grusomhet, sørger brødrene for at de tåler fysisk og psykisk smerte. De lærer seg å være hensynsløse, harde, milde og hjelpsomme alt etter som situasjonen krever det.

Til toppen

Et knyttneveslag av en roman
Adresseavisen

Andre utgaver

Tvillingenes dagbok
Bokmål Ebok 2019
Tvillingenes dagbok
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Tvillingenes dagbok
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Agota Kristof:

Anmeldelser Tvillingenes dagbok

Et knyttneveslag av en roman 03.08.2019

"Nyutgivelse av klassisk fabel som på slående nøkternt, men likevel poetisk vis formidler menneskelig fornedrelse."

 
Ole Jacob Hoel, Adressevisen

Døden er et skuldertrekk 11.07.2019

"Følsomt og usentimentalt på én gang. Det fungerer svært godt. Romanen er et eneste stort sår gjennom to barndommer."

 
Vidar Kvalshaug, BOK365

Godt og ondt 10.08.2019

"Verket er åpenbart en viktig, moderne klassiker."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«For Kristofs roman er gripende i ordets rette forstand – den levner deg ikke med en tåre i øyekroken, men med følelsen av å ha lest noe urovekkende om hva mennesket er i stand til (...)»

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Boktips: Jeg slukte boka på én kveld 07.08.2019

"Den er rett og slett én av de beste leseropplevelsene noensinne!"

"Fantastisk innsikt i mennesker og rystende lærdom om krig."

Miriam Chantal Søgaard, Sandefjords Blad

«Følg med, dette er et genialt verk. Genialt i sin enkle form, genialt komponert, med en balansert blanding av svart humor og ømhet.»

Marie France, .

«Jeg ville uten tvil inkludere Tvillingenes dagbok i en kanon over den viktigste europeiske litteratur etter Annen verdenskrig. Romanen treffer fremdeles like hardt, og nå er det på tide at en ny generasjon blir påvirket [av den].»

Peter Nielsen, Information

«Det finnes en bok som gjorde at jeg oppdaget hvilken type menneske jeg virkelig ville bli: Tvillingenes dagbok, første bok i Agota Kristofs trilogi …»

Slavoi Zizek, Le Monde diplomatique

Til toppen

Intervju

Agota Kristofs debutroman viser krigens kynisme gjennom to tvillingbrødres fire øyne. Men helt uten humor er den ikke, ifølge teatersjef Kristian Seltun. 

«Agota Kristof, mener du Agatha Christie?»

Dukker dette spørsmålet opp i hodet ditt, er du nok ikke alene. Den ungarske forfatteren fikk sitt gjennombrudd med debutromanen Tvillingenes Dagbok i 1986, men har ikke fått like mye oppmerksomhet av dagens lesere.

Selv om hun ikke er kjent, er Kristofs forfatterskap godt anerkjent som en slags forfatternes forfatter:

«Filosofen Slavoj Zizek har sagt at Tvillingenes dagbok fikk ham til å oppdage hvilket menneske han ville bli. Den danske forfatteren Jonas T. Bengtsson måtte slutte å lese mange av sine kolleger, fordi de ikke lenger sa ham noe. Når Nordisk råd-vinner Naja Marie Aidt mister troen på litteraturen, er det hos Kristof hun søker trøst», skriver redaktør Bernhard Mohn i forordet til nyutgivelsen som nå har kommet ut.

«Tvillingenes Dagbok» har nemlig blitt gravd opp fra arkivet og fått en lett modernisering.. Det er den første boka i en trilogi, der «Beviset» og «Den Tredje Løgnen» kommer ut i 2020.

Historien om de to tvillingbrødrene som blir sendt til sin tyranniserende bestemor på landsbygda mens krigen herjer rundt dem, ble nylig kalt en moderne klassiker av Morgenbladet:

[…] Kristofs roman er gripende i ordets rette forstand – den levner deg ikke med en tåre i øyekroken, men med følelsen av å ha lest noe urovekkende om hva mennesket er i stand til, med spørsmål om hva forfatteren kan ha gjennomlevd for å skrive som dette. Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Også Klassekampens anmelder tar klassikerbegrepet i sin munn, og skriver: «Romanen forener de fleste betydningene av ordet fabelaktig i én rik tekst.»

Hva er det som gjør denne boka så spesiell? Vi spurte påtroppende teatersjef på Nationaltheatret, Kristian Seltun.

Les hele intervjuet på Boktips.no

Til toppen

Om forfatter

Agota Kristof ble født i Csikvánd i Ungarn i 1935. Hun vokste opp i landsbyen Szombathely nær grensen til Østerrike, men forlot hjemlandet under oppstanden i 1956. Ad omveier kom hun til Neuchâtel i Sveits. Der jobbet hun i mange år i en klokkefabrikk mens hun langsomt lærte det lokale språket, fransk.

Hennes første roman Tvillingenes dagbok kom ut i 1986. Den ble etterfulgt av Beviset (1988) og Den tredje løgnen (1991). I 2004 ga Kristof ut memoarboken L’anaphabète («Analfabeten») om sin barndom, det å være flyktning, og det å lære å skrive på et nytt og fremmed språk. I 1995 kom romanen I går, som Aftonbladet kalte «en mørk skjønnhet» da den ble utgitt for første gang på svensk i 2020.

På slutten av livet ble Agota Kristof hyllet med flere viktige litterære utmerkelser som den østerrikske statsprisen for litteratur og Kossuth-prisen i sitt første hjemland Ungarn. Hun døde i Neuchâtel i 2011.