Tistlene brenner (Heftet)

Serie: CUB-serien 

Forfatter:

Aud Greiff (Oversetter) Trygve Greiff (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 376
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ince Mehmed 2/They burn the Thistles
Oversatt av: Greiff, Aud og Greiff, Trygve
Serie:
ISBN/EAN: 9788202275662
Omtale Tistlene brenner

Yasar Kemal regnes av mange som Tyrkias fremste forfatter. En rekke av hans bøker er oversatt til norsk, men Tistlene brenner fra 1969 må kunne regnes som hans hovedverk. Her møter vi Magre Memed: En ung mann, liten av vekst og med usedvanlig glødende øyne. Men for de lutfattige og alltid redde bøndene er han en kjempe, utstyrt med overnaturlige evner til å lure de mektige og hjelpe de undertykte. Historiene om hans bedrifter vandrer fra sted til sted, i stadig frodigere varianter.

Magre Memed betyr selve håpet om at de en gang skal få spise seg mette og leve uten frykt for overmakten. I Memeds omflakkende tilværelse finnes også den vakre Seyran, og deres få og farefylte møter blir en kjærlighetshistorie så vakker at det svir i sinnet.

Til toppen

Om forfatter

Yasar Kemal er født i sydlige Anatolia i 1922 og har samme bakgrunn av fattigdom og undertrykkelse som de bøndene han skriver om. Han har selv deltatt i opprør mot makthaverne og har blant annet blitt stilt for retten for å fremme ”separatisme” på vegne av kurderne. Yasar Kemal regnes av mange som Tyrkias fremste forfatter. En rekke av hans bøker er oversatt til norsk, men Tistlene brenner fra 1969 må kunne regnes som hans hovedverk.

I Tistlene brenner møter vi Magre Memed: En ung mann, liten av vekst og med usedvanlig glødende øyne. Men for de lutfattige og alltid redde bøndene er han en kjempe, utstyrt med overnaturlige evner til å lure de mektige og hjelpe de undertykte. Historiene om hans bedrifter vandrer fra sted til sted, i stadig frodigere varianter. Magre Memed betyr selve håpet om at de en gang skal få spise seg mette og leve uten frykten for overmakten. I Memeds omflakkende tilværelse finnes også den vakre Seyran, og deres få og farefylte møter blir en kjærlighetshistorie så vakker at det svir i sinnet.)


Bøker i serien