tilintetgjøre av Michel Houellebecq (Ebok)
Ebok

tilintetgjøre (Ebok)

Forfatter:

Tom Lotherington (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 2.44 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: anéantir
Oversatt av: Lotherington, Tom
ISBN/EAN: 9788202756550
Kategori: Romaner
Omtale tilintetgjøre

tilintetgjøre er lagt til et kommende presidentvalg i Frankrike.

Boka starter nærmest som en politisk thriller: Kort tid før valget spres en video som viser den sittende finansministeren idet han blir halshogd med giljotin.

Romanens hovedperson er finansministerens nærmeste medarbeider. Vi følger det politiske spillet opp mot presidentvalget, hans personlige liv, med en døende far og han selv som får kreft, og ikke minst hans etter hvert gjenoppvekkede kjærlighet til sine kone.

tilintetgjøre er en roman som speiler samfunnet, forkledd som en politisk thriller og som blir, etter forholdene, en håpefull kjærlighetsfortelling.

«Tre år etter Serotonin vender den mest kjente franske forfatteren i verden tilbake med tilintetgjøre, en stor roman om all elendigheten i samfunnet vårt.»

Le Figaro

«Med tilintetgjøre åpner Houellebecq en port mot lyset.»

Le Soir

«Midt under presidentvalgkampen i 2027 opplever en ensom og drømmende mann på knapt femti hvordan farens hjerneblødning sender rystelser gjennom hans liv i den fremragende tilintetgjøre, som svinger mellom det tragiske og ironien uten å miste håpet.»

Libération

Til toppen

Anmeldelser tilintetgjøre

Brennhet og opprivende 25.02.2022

«... en engasjerende og tidvis opprivende roman.»

«Fransk litteraturs enfant terrible, Michel Houellebecq, leverer igjen»

«Michel Houellebecq skriver medrivende og tilgjengelig»

«...beholdt en god porsjon av sin karakteristiske misantropi, sine kledelige sarkasmer og sin nådeløse humor.»

«... ekte fortellerglede»

«... en betydelig leseropplevelse.»

 
Sindre Hovdenakk, VG

Hjertevarm, men med kyniske klør 25.02.2022

«I sin åttende er Houellebecq mest sympatisk og inderlig – på høyt nivå.»

«De siste hundre sidene i romanen er noe av det fineste Houellebecq har skrevet.»

«... oversetteren vært med å høyne denne opplevelsen.»

 
Stein Roll, Adresseavisen

Rett og slett suveren 25.02.2022

«... neppe kunne vært gjort bedre.»

«Dette er vondt og samtidig rasende morsomt.»

«Det er en rik bok»

 
Jan Rognlien, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Michel Houellebecq er født i 1958 og utdannet agronom. Han har utgitt diktsamlinger, essays og romaner. Hans første roman, Utvidelse av kampsonen, oppnådde raskt kultstatus da den kom ut i Frankrike i 1994. Det store gjennombruddet kom med De grunnleggende bestanddeler. Etter boken kom ut i 1998, oppsto en mediedebatt som raste i over ett år. I 2000 kom kortromanen Lanzarote, og året etter hans tredje roman, Plattform, som også ble en skandalesuksess og bekreftet hans posisjon som Frankrikes mest interessante forfatter. Beskrivelsen av sexturisme og en uttrykt skepsis mot Islam, i kombinasjon med uttalelser Houllebecq gjorde i pressen, førte til at det ble rettet anklager mot forfatteren om rasisme, noe han ble frikjent for. Kontroversene var mindre da Muligheten av en øy kom ut i 2005, men den vakte like mye internasjonal oppmerksomhet og befestet nok en gang Houellebecqs posisjon som en av vår samtids største forfattere. I 2011 kom Kartet og terrenget som han mottok Frankrikes mest prestisjefylte litterære pris, Prix Goncourt for i 2010.

Underkastelse kom ut 7. januar i 2015, samme dag som attentatet mot Charlie Hebdo i Paris, hvor forfatteren mistet en nær venn, og ble tvunget til å gå under jorden en periode. Det satiriske magasinet hadde omtalt ham på forsiden den dagen med overskriften «Trollmannen Houellebecqs spådommer: I 2015 mister jeg tennene mine, og i 2022 gjennomfører jeg ramadan!» en referanse til romanens svært kontroversielle premiss med et islamsk Frankrike. Fire år senere kom Serotonin hvor han nok en gang nådeløst traff tidsånden, og boken ble en bestselger også i Norge.

7. januar 2022 kom hans nye storverk: tilintetgjøre. Den kommer ut på norsk 7. mars og er beskrevet som en en politisk roman som dypest sett er en kjærlighetsfortelling. Til tross for at Houellebecq nå er internasjonal, bestselgende forfatter og regnes som en av de fremste i sin generasjon, skaper han fortsatt debatt og hans romaner begeistrer og provoserer.

"Det er alltid med stor forventning jeg leser Houellebecq. Ikke mange andre forfattere har både godt språk, vidløftige tanker og får meg til å le høyt" skriver Erlend Loe i Aftenposten 15/1-22.