Til Vestisen (Ebok)

Forfatter:

Ved starten av fangstsesongen legger en selskute fra kai i Tromsø. Om bord er en nyutdannet veterinær på sitt første inspektøroppdrag for Fiskeridirektoratet. Hun er alene med en besetning bestående av selfangere og jegere. De skal være sammen i isødet utenfor Grønland i seks uker.

Til Vestisen er en roman som dirrer på hver side, konsekvent i stil, og rystende og kompromissløs på innholdssiden.

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2016
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 2.54 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202492915
Kategori: Romaner
Omtale Til Vestisen

Til Vestisen er en beretning som dirrer på hver side, konsekvent i stil, og rystende og kompromissløs på innholdssiden.

Ved starten av fangstsesongen legger en selskute fra kai i Tromsø. Om bord er en ung, nyutdannet veterinær på sitt første oppdrag for Fiskeridirektoratet. Hun er alene sammen med en besetning som består av selfangere og jegere. De skal være sammen i isødet utenfor Grønland i seks uker.

«Du er ikke redd for å komme ut,» sier stemmen. «Etter all den dritten du har servert rett opp i trynet på oss, kan du ikke være redd for å komme ut.» Den er så rolig, røsten. Verken hever eller senker seg, sånn noe levende ville gjort. Gjør ingenting for å forvisse seg om at han ikke blir overhørt. (Hvem av? Hvem skulle det være?)

Det slår henne at dette er første gangen han har sagt noe mens han har stått utenfor lugardøren. Det bekrefter bare det hun har visst hele tiden.

Til toppen

Andre utgaver

Til Vestisen
Bokmål Innbundet 2016
Til Vestisen
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Tor Even Svanes:

Anmeldelser Til Vestisen

"Svanes låner virkemidler fra spenningslitteraturen, og skaper slik et intenst og fortettet psykologisk fangstskutekammerspill, der hva som helst kan skje når som helst. ”Til Vestisen” er en konsekvent gjennomført, kompromissløs og urovekkende roman."

 
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Sammenbrudd i isødet» «Tor Even Svanes er en både stil- og formsikker forfatter, og «Til Vestisen» er en roman som fortjener mange lesere"

 
Sindre Hovdenakk, VG

"Den særskilt mannlige kombinasjonen av brutalitet og katteaktig utspekulerthet er godt og nådeløst skildret. Den psykologiske krigføringen kombinert med beskrivelsen av skipet og havet gjør at Svanes hevder seg godt i den mørkeste kroken av sjøfartslitteraturen.(...)Til Vestisen er usedvanlig godt skrevet og tilbyr en fortettet fremstilling av nesten vanntette skott mellom samfunnslag i et land der forbløffende mange naive sjeler tror at alle er like."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Boka snevrer virkningsfullt inn til inspeksjon av norsk selfangst ved Grønland. Den klaustrofobiske starten er uvanlig god. (...) I stedet for å fortelle historien kronologisk, skaper Svanes’ fortellerteknikk et uhyggelig godt inntrykk av Maris klaustrofobi på skuta, idet hun reagerer på skadeskytingen og mishandlingen av selunger. Åpningen av romanen, med brokker fra et avhør i ettertid, hopper fram og tilbake mellom ulike tidsplan, og skyver leseren rett inn i Maris opplevelser av frykt. Det er godt gjort. (...) nesten plettfri roman. Romanen skyver leseren rett inn i frykten."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Her er det knappheten han dyrker, og han gjør det godt.(...)I korthugde setninger og sekvenser driver han handlingen og leseren videre. Uhyggen griper tak. Det er godt gjort, og det er suverent i identifikasjonen med hovedpersonen."

Rune Hallheim, Aftenposten

"Sterk framstilling om selfangst på Grønlandsisen - og om å være kvinne i et tøft mannsmiljø. […] Svanes mestrer både å beskrive det barske mannsmiljøet på dets premisser og er troverdig om den kvinnelige inspektørens reaksjoner. […] Fortellingens oppbygging minner om en psykologisk thriller. Skifte i tid og perspektiv fascinerer og bidrar til spenningen."

Vigdis Moe Skarstein, Adressavisen

"Beskrivelsen er effektiv og står som en utmerket parallell til ubehaget og kampen som kjempes om bord på skipet. Svanes har en imponerende evne til å beskrive det som må kunne beskrives som psykologisk tortur og det ubalanserte forholdet mellom hovedpersonen og resten av mannskapet. Svanes er på sitt beste når han skildrer det brutale og intense. Han klarer elegant å bruke det fullstendig åpne arktiske isødet til å skape en følelse av klaustrofobi."

Martin Lægland Ellingsen, iTromsø

Til toppen

Om forfatter

Tor Even Svanes (f. 1978) er oppvokst på Tjøme. Han debuterte i 2006 med Den andre sønnen, en bredt anlagt historisk roman med handlingen lagt til Sardinia i årene før andre verdenskrig; en førstebok som overrasket kritikerne. I 2011 kom Hotel Eldorado, en roman hvor ulike elementer av etterkrigstidens Norge flettes inn i hverandre.

Til Vestisen er hans tredje roman.

Svanes er utdannet cand. philol fra Universitetet i Oslo, og var tidligere tilknyttet Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Han kombinerer i dag arbeid med medisinsk forskningsetikk ved UiO, med skriving.

Svanes bor i Oslo med sin kone og tre barn.