Tempelboka (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 64
Forlag: Arneberg Forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788282201582
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Tempelboka

Shikoku Henro er Japans eldste og viktigste pilegrimsvandring (1400 km).

Den går fra tempel 1 til tempel 88 rundt øya Shikoku i Osaka-bukten og avsluttes på Mount Koya, det hellige fjellet. Vandringen kalles Shikoku Hachijuhakkasho-junrei. Vi gikk turen i to etapper høsten 2007 og 2008, og besøkte Mount Koya i 2009.

Munken Kobo-Daishi innførte den zen-buddhistiske retningen shingon i Japan på 700-tallet. Hovedtanken her er at det finnes tre mysterier: det fysiske, det mentale og ordene. Nirvane kan oppnås i dette livet gjennom hver enkelt del. Mysteriene i det fysiske nås via kroppens bevegelse i meditasjon, mysteriene i det mentale er knyttet til måten man søker sannheten på og mysteriene i ordene blir overlevert gjennom Buddhas sanne tale. Turen er altså en fysisk vei til opplysning.

Gjennom vandringen har vi «gått oss inn» i det japanske samfunnet, og som pilegrimer møtte vi åpne dører der de vanligvis vil være stengt. Vi beveget oss i ulike samfunnslag, og i ulike trossamfunn, og vi møtte mennesker som representerte et bredt spekter av det japanske. Vi møtte også oss selv og vår egen tenkning, og ikke minst våre egne begrensninger.

Vi som gikk turen:
2007: Christine Istad, Kari Gjæver Pedersen og Gjertrud Hals, tempel 1-27
2008: Christine Istad og Kari Gjæver Pedersen, tempel 27-88
2009: Christine Istad, Kari Gjæver Pedersen og Siv Amundssen Lack, tempel 88-1

Stor takk til biskop Taisen Myiata som har skrevet inngående om templene i sin bok om pilegrimsvandringen og som vi har brukt som kilde da vi gikk turen vår og når vi har skrevet boka.


Til toppen

Om forfatter

Christine Istad er billedkunstner, art director og fotograf. Hun er utdannet ved Westerdals School of Communication i Oslo og ved Parsons School of Design i New York. Istad arbeider hovedsakelig med foto og video. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet i Kunstmuseet KUBE i Ålesund 2009, Henie Onstad Kunstsenter 2005 og på Galleri Semmingsen i Oslo. Deltok på Høstutstillingen i 2004 og 2008. Festivalkunstner under Moldejazz i 2008. Istads fotografier er innkjøpt til bl.a. St. Olavs Hospital, Oslo og Bærum Kommune, Norges Bank, UiO, Statsministerens Kontor, Utdanningsdep., Gjensidige og LUAG Collection i USA.

Kari er utdannet i akademia, markedskommunikasjon og reklame som ga et teoretisk fundament og lærdom innen strategisk tenkning og markedspsykologi. Gjennom journalistikken jobbet hun med reportasjen, intervjuet og tematisk skriving, samt med egen tekstlig form.

Som redaktør i Kreativ Forum og i Reiser og Ferie fikk hun utvikle hele det sammenhengende produktet samt styre en redaksjon. Via tv lærte hun å skrive snakkemanus og fremføre det til et usynlig publikum på direkten.

I undervisningen ved Westerdals lærte hun å sette idéutvikling og prosesstenkning i system og å holde oppmerksomheten til store grupper. Som oversetter får hun gå inn i andre forfatteres verden og oppleve hvordan det er der. Som skribent og forfatter får hun lage sin egen. Som kursholder får hun fortelle om alt sammen.