Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 180
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Forskningsmetoder
ISBN/EAN: 9788202442927
Kategori: Samfunnsvitenskap , Helse og sosialfag , Fagbøker og Utdanningsvitenskap
Fag: Metode og studieteknikk, Pedagogikk, Sosial- og omsorgsfag, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Tekstanalyse for samfunnsvitere

De fleste samfunnsvitere bruker tekst som en del av sitt datamateriale. Tekstanalyse som metode er likevel ofte innforstått og basert på uklare forutsetninger. Hvordan gjøres analysen, hvilke premisser bygger analysen på og hvilke strategiske valg står forskeren overfor?

I Tekstanalyse for samfunnsvitere tar forfatteren for seg et knippe ulike teknikker for tekstanalyse som er vanlige i samfunnsvitenskapene i dag:

  • diskursanalyse
  • idéanalyse
  • innholdsanalyse
  • retorisk analyse
  • kildegranskning

Hensikten er å få klarhet i hvor de ulike metodene kommer fra, hva slags forskningsspørsmål de er egnet til og hvordan de forholder seg til samfunnsvitenskapelige begreper som kausalitet og generalisering. Til slutt i boka diskuteres grensene mellom de ulike metodene, og muligheter for å kombinere dem.

Til toppen

Flere bøker av Øivind Bratberg:

Anmeldelser av Tekstanalyse for samfunnsvitere
"Dette er en lettlest og inspirerende bok som nettopp åpner opp horisonten av muligheter for å analysere tekst. [...] Bratberg presenterer ulike varianter av tekstanalyse i korte trekk, godt egnet for den første introduksjon for eksempel for bachelorstudenten ..."Aksel Tjora, Sosiologisk tidsskrift 1/2016

Til toppen

Om forfatter
Øivind Bratberg er førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor han blant annet underviser i tekstanalyse som forskningsmetode.
Bøker i serien