Svaret (Innbundet)

Serie: Haakon & Maud 6

Forfatter:

Det er det mørkeste kapitlet i moderne norsk historie som blir belyst i sjette bind av Bomann-Larsens monumentale kongebiografi om Haakon og Maud.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Haakon & Maud
Serienummer: 6
ISBN/EAN: 9788202386214
Kategori: Biografier
Omtale Svaret

Svaret handler om det mørkeste kapitlet i moderne norsk historie.

Dette sjette enkeltstående bindet i serien Haakon og Maud er i sin helhet viet nasjonens skjebnedrama sommeren og høsten 1940. Mens Tyskland seiret på alle fronter, krøp gode nordmenn til korset og bad om fred og samarbeid med Hitler. Alle idealer sto for fall, regjeringen skulle avsettes, Stortinget krenkes og Grunnloven pulveriseres. 17. mai skulle byttes ut mot 15. juli. Haakon VIIs egne landsmenn bønnfalt kongen om abdikasjon.

Tor Bomann-Larsen skildrer en nasjon i fritt fall og en kongefamilie under umenneskelig press. Mens kong Haakon og kronprins Olav søkte ly for bomberegnet over London, satt kronprinsesse Märtha isolert på et sommerslott utenfor Stockholm. I Oslo arbeidet sterke krefter for å plassere tre år gamle prins Harald på Norges trone.

Til toppen

en glitrende bok
Tvedestrandposten

Andre utgaver

Svaret
Bokmål Ebok 2014
Svaret
Bokmål Heftet 2014
Svaret
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Tor Bomann-Larsen:

Anmeldelser Svaret

Den svarteste sommeren i kongeriket

"En kongebiografi så storslagen og i slikt omfang har ingen skrevet maken til tidligere. (...)Tor Bomann-Larsen kaster nytt og ubarmhjertig lys over norsk historie.(...)Bomann-Larsen skriver som en historiker med et rikt forråd av kilder, men er samtidig i stand til å ordlegge seg som en dikter. (...)Hva som står fast, er at Bomann-Larsen gjør et fabelaktig arbeid både som gransker og formidler. Hans tema skulle tilsi at han vil nå langt ut."

Ulf Andenæs, Aftenposten

Da Alt for Norge sto på spill

"Den politiske biografien som sjanger hadde fortjent flere som Tor Bomann-Larsen. Som spenningsforfatteren maner han fram historiene, konfliktlinjene og ikke minst personene i dramaet."

Mode Steinkjer, Dagsavisen

I svikets tid

"Boken er en drivende godt fortalt historie om et svik som ikke passer med de mange heltemodige skildringene vi ellers har lest om krigen i Norge."

Siri Wahl-Olsen, Adresseavisen

Det bunnløse sviket

"Nådeløst lys inn i de mørkeste månedene i norsk historie.(..)Ingen kan skildre monarkienes siste storhetstid bedre enn Tor Bomann-Larsen. Med et sikkert blikk for den fortellende detalj, og utstyrt med unikt kildemateriale, har han øst ut glitter og gull gjennom flere bind. Alltid med en lavmælt, men bitende sarkasme. (...)Ved å sette landet og grunnloven - altså politikken - foran det dynastiske, reddet han kongekronen for sin familie. Det var den politiske linja som førte fram, ikke den opportunistiske og familiære. Denne lærdommen er også grunnen til at Norge fremdeles har det mest politisk bevisste kongehus i Europa."

Jon Olav Egeland, Dagbladet

Tor med hammeren

«Sjelden ser vi en historieforteller med en slik glød og et slikt temperament. Det er en svir å lese Tor Bomann-Larsen.(...) Her er ingen nølende forfatter med understatements, Tor Bomann-Larsen hamrer sine poenger inn.(...)Men kong Haakon, som politisk aktør, løftes fram, hans kløkt og faste holdning under press, og detaljstudiene av riksrådsforhandlingene er fascinerende komponert med mange eksempler på hva kloke folk kunne få seg til å si om konge og regjering.»

Guri Hjeltnes, VG

Glitrende om Kong Haakon

"Tor Bomann-Larsen har på ny levert en glitrende bok i sin biografi om Kong Haakon og Dronning Maud.(...) Så langt er serien om Kong Haakon og Dronning Maud vel så mye et praktverk om fremveksten av det moderne Norge og Europa, og ikke minst hva som har bidratt til denne fremveksten på godt og vondt."

Marianne Drivdal, Tvedestrandposten

Svaret frå merkesmannen

"Enda grundigare enn i dei førre fem banda av biografien om kong Haakon og dronning Maud punkterer Tor Bomann-Larsen eit par av dei viktigaste mytane frå 1900-talshistoria vår."

Per Egil Hegge, Dag og tid

"Med sin skarpe penn har han gjenskapt begivenhetene med Kong Haakon den 7. som omdreiningspunkt. Det er spennende og underholdende lesning Tor Bomann-Larsen inviterer til. De mange språklige fintene hans både morer og vekker ettertanke. Vi ser med spenning frem til neste bind. Anbefales!"

Sven-Erik Grieg-Smith, Norges forsvar

Til toppen

Om forfatter

Tor Bomann-Larsen (f. 1951) er en av Norges skarpeste og viktigste samtidsforfattere. Han har utgitt bildebøker, tegneserier, essays, politisk satire og en historisk roman.

Størst anerkjennelse har han høstet for sine biografier, ikke minst det monumentale verket om kong Haakon VII og hans tid. Åttende og siste bind av verket om Haakon & Maud og deres samtid, ble lansert høsten 2019 til strålende anmeldelser. Bomann-Larsen har mottatt Brageprisen og en rekke andre utmerkelser.

Bøker i serien