Svanetyvene (Innbundet)

Forfatter:

Stig Aspaas (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 608
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Swan Thieves
Oversatt av: Aspaas, Stig
ISBN/EAN: 9788202329730
Kategori: Romaner
Omtale Svanetyvene

Robert Oliver er en kjent maler. Nå har han angrepet og ødelagt et maleri i nasjonalgalleriet. Hva får en kunstner til å ødelegge noe han setter høyere enn noe annet? Han forholder seg taus overfor alle som prøver å hjelpe ham. Bare en enkelt forklaring før han stopper å snakke: ”Jeg gjorde det for henne.”

Men hvem er hun? Psykiater Andrew Marlow er stolt av sin evne til å få selv en stein til å snakke, men han kommer ingen vei med Oliver. Marlow er nysgjerrig og bestemmer seg for å finne ut av det som forstyrrer hans profesjonelle og ordnede verden, og tar kontakt med kvinnene Oliver har kjent i forsøk på å forstå ham bedre.

Kvinnene tegner et portrett av kjærlighet, svik og kunstnerisk besettelse, og Marlow blir trukket stadig mer inn i personligheten til den ulykkelige kunstneren. Til sin overraskelse finner han en bunke gamle kjærlighetsbrev som forteller om hemmelig lidenskap og hjerteskjærende svik og gjør Frankrikes 1800-tall levende. Har mysteriet rot i en tragedie fra impresjonismen?

Svanetyvene er nydelig fortalt og tar leseren med gjennom flere hundreår, fra amerikanske byer til Normandie-kysten, fra ung kjærlighet til evig kjærlighet. Forfatteren går dypt inn i kunstnerens univers – lidenskap, skaperkraft, hemmeligheter, galskap – og skaper et univers som har gjenklang lenge etter at siste side er lest.

Til toppen

Om forfatter

Elizabeth Kostova (1964) avla eksamen ved Yale og fikk tittlene MFA (Master of Fine Arts) ved Universitetet i Michighan. Med sin akademiske holdning og sitt usedvanlige talent har hun spunnet en vev av mystikk og spenning. I ti år skrev Kostova på dette litterære storverket som i tillegg til mystikk og fantasi også er fullt av historiske fakta og nøyaktige beskrivelser av steder i Øst-Europa.

Som ung bodde Kostova en periode sammen med sine foreldre i Slovenia. Faren tok henne da med på reiser til Amsterdam, hvor han fortalte dramatiske historier fra Balkans rike folklore. Det gjorde varig inntrykk på Kostova, som starter Historikeren - en roman hvor historier fra Balkan spiller en stor rolle - med en ung pike som bor i Amsterdam sammen med sin far.