Sultens refreng (Innbundet)

Forfatter:

Tom Lotherington (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ritournelle de la faim
Oversatt av: Lotherington, Tom
ISBN/EAN: 9788202348953
Kategori: Romaner
Omtale Sultens refreng

I Sultens refreng følger vi ungjenta Ethel og hennes liv i Paris i årene før og under den 2. verdenskrig. Hun er eneste barn i en velstående pariserfamilie, som har bakgrunn fra Mauritius. Forholdet foreldrene imellom er dårlig, og moren er en passiv tilskuer mens hennes far spekulerer bort formuen deres og Ethels arv. Langsomt blir familien ruinert, og Ethel må flykte i eksil til Nice.

JMG Le Clézio har her skrevet et vakkert portrett av en kvinne forankret i historien. Sultens refreng er en av forfatterens mest enestående bøker, og også en av de mest rørende.

Til toppen

Andre utgaver

Sultens refreng
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Jean-Marie Gustave Le Clézio:

Anmeldelser Sultens refreng

Ung heltinne i Paris

"Nobelprisvinneren Jean-Marie Gustave Le Clézio har med romanen «Sultens refreng» gitt oss en litterær åpenbaring (...) En usedvanlig sterk og varm roman om en ung kvinnes oppvekst i Paris før, under og etter den andre verdenskrigen. Mesterlig skrevet av Nobelpris vinneren fra 2008."

 
Jens Vetland, Fædrelandsvennen

Vakkert om intens sult

"le Clézio skriver kompositorisk komplekse romaner, men det er en musikalitet i hans vakre prosa som gjør at du kan lese den slik du lytter til musikk."

Cathrine Krøger, Dagbladet

På sporet av nær fortid

"Godt balansert kvinneportrett i historisk ramme"

Starinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Øvelser i empati

"Viktigere enn spørsmålet om sjanger er det likevel at teksten i Tom Lotheringtons oversettelse fremstiller Ethel så klart og presist at det kjennes som om hun står rett ved siden av meg. Over det hele hviler et sterkt og vakkert usentimentalt vemod. Og uten at jeg kjenner hverken det franske språket eller Le Clézios forfatterskap spesielt godt, har oversettelsen en sikker enkelhet som tyder på en fin teft for originalens språk og stil."

Anne Merethe K. Prinos , Aftenposten

Sultens dragsug

"Romklang. i alt Le Clézio- skriver, er stedet, rommet, landskapet og luften skildret med poetisk presisjon og pregnante bilder. Romklangen i teksten er enorm, på tross av det knappe formatet, og Tom Lotherington har latt den klinge i et fulltonende norsk (...) en roman som vokser i sinnet lenge etter at den er ferdig lest."

Liv Riiser, Vårt Land

"Inderlig og vakkert portrett av en ung kvinne i et krigsherjet Frankrike (...) Med Ravels suggererende «Bolero» som et musikalsk motstykke har Le Clézio skildret krigens tidsånd i Frankrike og ondskapens konsekvenser. Men først og fremst er «Sultens refreng» et komplekst, musikalsk og vakkert portrett av en kvinne som brått må ta ansvar i et av de mørkeste kapitlene i menneskets historie."

 
Mari Nymoen Nilsen, VG

Til toppen

Om forfatter

J.M.G. Le Clézio (f. 1940) har skrevet over 40 bøker og er en av Frankrikes mest leste forfattere. Han debuterte i 1963 med Rapport om Adam, som kom ut på norsk året etter.

Da han fikk Nobelprisen i litteratur i 2008, omtalte Svenska Akademien Le Clézio som «opprørets, det poetiske eventyrets og den sanselige ekstasens forfatter, utforsker av menneskeligheten utenfor og nedenfor den herskende sivilisasjonen.»