Sult (Ebok)

Forfatter:

Christian Rugstad (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2016
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.47 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: El Hambre
Oversatt av: Rugstad, Christian
ISBN/EAN: 9788202484675
Kategori: Historie og Samfunn og debatt
Omtale Sult

Sosiale endringer, teknologiske fremskritt, revolusjoner, kontrarevolusjoner ­– ingenting har i større grad påvirket menneskehetens historie enn sult. Ingen sykdom, ingen krig har drept flere mennesker, og ingen pest er like dødelig og samtidig like unngåelig.
Tiden for den store akutte hungersnøden synes å være forbi. Likevel er sult fremdeles en pågående global katastrofe. Milliarder av mennesker lever akkurat nå i uvisshet om når de får sitt neste måltid. Antallet som hvert år dør av sultrelaterte årsaker er nærmere 9 millioner, tilsvarende én og en halv holocaust.
Martín Caparrós forteller historien om sulten slik vi aldri før er blitt den fortalt. Fra de verdensomspennende mekanismene som forårsaker den, til de mange enkeltmenneskene og hvordan mangelen på mat griper inn i livsvilkårene deres. Underernæring går ikke bare hardt utover kroppen, men tærer også på et menneskes drømmer og evne til å se for seg et bedre liv.

Sult er et mesterverk innen litterær journalistikk, som løfter frem i lyset en oversett og fortiet tragedie, og river den ned barrikadene vi har bygget opp mellom oss og de som er rammet.

BEGYNNELSEN

De var tre: en bestemor, en mor, en tante. Jeg hadde betraktet dem en god
stund der de beveget seg rundt sykehusbrisken mens de langsomt samlet
sammen de to plasttallerkenene, de tre skjeene, den svartsvidde lille kjelen,
den grønne baljen, og ga det til bestemoren. Og jeg fortsatte å betrakte dem
da moren og tanten la pleddet, de to eller tre små trøyene og resten av fillene
i en sovematte, som de rullet sammen til en bylt før tanten la den på
hodet. Men noe brast i meg da jeg så tanten bøye seg over brisken, løfte den
lille gutten, holde ham opp, se på ham med et underlig uttrykk i ansiktet,
liksom forundret, liksom vantro, som om hun ikke trodde sine egne øyne,
før hun la ham mot morens rygg, slik man i Afrika legger barna mot mødrenes
rygg, med føttene og armene fri, brystet mot morens kropp, ansiktet
til den ene siden. Så bandt moren gutten til seg med et tøystykke, slik afrikanske
mødre binder barna til sin egen kropp. Gutten var på plass, klar til
å dra hjem, død.

Til toppen

Andre utgaver

Sult
Bokmål Innbundet 2016
Om forfatter

Martín Caparrós ble født i Buenos Aires i 1957 og begynte sitt journalistiske virke allerede på 1970-tallet. Etter militærkuppet i 1976 bosatte han seg i Paris. Der studerte han historie og jobbet siden for spanske og franske aviser. I 1983 vendte han tilbake til Argentina, der han ga ut romaner så vel som sakprosa (blant annet om den argentinske venstresidens historie) og var med på å starte den venstreliberale dagsavisen Página 12. Caparrós har mottatt en rekke priser, deriblant journalisme-prisen Rey de España (1992), Premio Planeta Latinoamérica (2004) for Valfierno, og Premio Herralde for Los living i 2011. Caparrós ses på som en av de viktigste offentlige intellektuelle i den spansktalende verden, og han skriver jevnlig for El País og andre ledende internasjonale aviser, som Neue Zürcher Zeitung og New York Times.

Som journalist har Martín Caparrós skrevet om politiske og sosiale temaer fra hele verden gjennom 25 år. Etter hvert gikk det opp for ham at alle problemene han befattet seg med (kriger, migrasjon, epidemier) hadde en fellesnevner: Det handlet om mennesker som ikke lenger klarte å skaffe nok mat til seg selv og sine familier. Og at det var nettopp dette aspektet de fleste ikke ønsket å se. Derfor bestemte han seg for omtrent fem år siden for å skrive en bok om dette temaet, for å fortelle de sultrammedes historie og vise frem de bakenforliggende mekanismene. Han reiste til land i Afrika, Asia, Nord- og Sør-Amerika – og fire år senere ferdigstilte han manuskriptet til sin eneståend

Martín Caparrós bor i Barcelona.