Språkets løse fugler (Innbundet)

en røff guide til faste uttrykk og utslitte fraser

Forfatter:

Boken handler om språklige bilder og talemåter og deres historie. Ord og uttrykk inneholder ofte en fortelling. Boken tar for seg frasene og de faste metaforenes historie.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 264
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202660581
Kategori: Historie og Kulturhistorie
Omtale Språkets løse fugler

I denne boken presenterer forfatter og språkentusiast Hans Andreas Tvedt et stort knippe av sine favorittuttrykk. Han beskriver bruk og opphav og kommer med eksempler fra litteraturen på første gangs bruk. Underveis krydrer han med anekdoter og muntre betraktninger.

Den er heldig som har skutt gullfuglen, men visste du at det i gamle dager snarere var papegøyer man skjøt? Og at det opprinnelig var fugler som gikk, eller rettere satte seg, på limpinnen, og dermed var offer for en klebrig jaktmetode? Og har du tenkt på at det finnes et svar på hva du skal velge av pest og kolera eller hvem som kom først av høna og egget?


Vi har alltid tatt ordet og gjort det til vårt eget med nytt innhold og nye bruksmåter. Innimellom har andre tatt etter – og vips har du et fast uttrykk. Til å begynne med har nok disse virket kreative og poetiske, men etter trofast tjeneste i folkets vokabular går de av moten og enten blir forslitte klisjeer eller for kuriositeter å regne.

Til toppen

Andre utgaver

Om forfatter

Hans Andreas Tvedt (f. 1973) er født og oppvokst i Oslo. Han arbeider som forlagsredaktør for fagbøker, og har samlet på og undersøkt språklige vendinger og metaforer i mange år.