Spøk (Innbundet)

Forfatter:

Lisbet Resløkken (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 216
Forlag: Bazar
Språk: Bokmål
Originaltittel: Scherzetto
Oversatt av: Resløkken, Lisbet
ISBN/EAN: 9788202586553
Kategori: Romaner
Omtale Spøk

Domenico Starnone er tilbake med Spøk, en klok og medrivende roman om en aldrende manns kamp for å forsone seg med det livet han har levd – og det han har valgt bort.

Daniele Mallarico, en kunstner på 75 år, er svekket etter en operasjon og er bekymret for sitt renomme som kunstner. Han blir ringt opp av datteren som spør om han kan komme til Napoli og passe sitt fire år gamle barnebarn Mario et par dager, og Daniele sier motstrebende ja. Mario er smart og livlig, og prøver å fange sin morfars oppmerksomhet. Men Daniele er distré og tverr. Arbeidet hans med noen bokillustrasjoner går dårlig, og oppholdet i leiligheten der han vokste opp, minner ham om barndommen og de valgene han har tatt opp gjennom årene. I Marios utømmelige livsenergi ser Daniele hva han har mistet, og da Mario utsetter ham for en harmløs spøk, mister han fotfestet.

Til toppen

Andre utgaver

Spøk
Bokmål Ebok 2019
Spøk
Bokmål Heftet 2019
Spøk
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Domenico Starnone:

Anmeldelser Spøk
«Familiebånd og -drama står i sentrum av denne historien, men begge deler er skrevet om på en så stilistisk elegant måte at det vil forbløffe leseren. Enda en triumf for Starnone. Spøk er en bok du bare må lese!»Huffington Post (Italia)

«Starnone velger på ypperlig måte ut deler av novellens essens, og vrir og vender på det til han har skapt en vidunderlig metafiksjon som føles friskt og overraskende.»

The Washington Post

«Fengslende [...] Starnone pakker enorme mengder inn i en liten pakke.»

The Sunday Times
«En aldrende illustrator i kunstnerisk krise og hans oppvakte barnebarn er makkere i en livklok roman.»

«[Vi] er i hendene på en eminent forfatter [som] beskriver på genialt vis hvordan kroppen verker og sinnet slites hos en eldre herre på hans egen alder [...] Starnone kan skape situasjoner hvor man fornemmer at katastrofen lurer like rundt hjørnet, men også sekvenser hvor man ler så tårene triller [...] I omfang er Domenico Starnones roman liten, men det skal man ikke la seg lure av.»Weekendavisen (Danmark)
«Starnone beskriver deres [hovedperson og hans barnebarn] møte med like deler skarphet og underspillet humor ... Lykken er at Starnone nå utgis på dansk.»Berlingske
«Domenico Starnone har skrevet en emosjonelt kompleks historie med lag på lag. Det at boken er så kort fremhever grunnleggende temaer som identitet, ekteskap, alderdom, død og de store oppofrelsene som følger med et kreativt liv.»Shelf Awareness
«Jeg slukte Spøk, løp til bokhandelen for å kjøpe Bånd, og slukte den også. Spøk er fantastisk - vill og morsom og dypsindig. Et lite mesterverk.»
―Garth GreenwellGarth Greenwell, .
«En ny bok fra Starnone er en hendelse som er vel verdt å feire.»Kirkus Reviews

En fengslende fortelling om katastrofe

«En av Italias dyktigste forfattere leverer en vidunderlig historie om en aldrende illustratør og hans fire år gamle barnebarn ... [Starnone] skuffer ikke.»

The Guardian

Til toppen

Om forfatter
Domenico Starnone er en av Italias fremste nålevende forfattere. Han har skrevet flere kritikerroste romaner, og har også mottatt Italias mest prestisjefylte litterære pris Premio Strega. Med Bånd slo han for alvor gjennom internasjonalt. Boken er til nå solgt til 30 land.

Våren 2019 kommer hans andre bok på norsk, Spøk.