Spekulum (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 1996
Antall sider: 116
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202159375
Omtale Spekulum

Den rødhårete, dovne skjønnheten Victoria sender elskeren sin Ask, ut på en reise for å tyde de gåtefulle ordene som kommer ut av nebbet på papegøyen hennes.

Ved bredden av Donau møter Ask denne romanens forteller, som er gynekolog og skuddårsbarn og eier det vakreste navnet i verden. Ask viser ham et bilde av sin elskede, og gynekologen blir straks forført ved synet av den rødhårete kvinnen, lent opp mot en vegg i hans egen by. Han bestemmer seg for å reise hjem. Slik starter denne forunderlige historien om kjærlighetstyven, som trodde han kunne stjele en annen manns liv.

Til toppen

Anmeldelser Spekulum

«Det som fascinerer meg ved denne romanen er at den hele tiden truer med å glippe ut av hendene på meg ... at handlingen utvikler seg i sprang som ikke virker forutbestemt.»

Øystein Rottem, Dagbladet

«... en leken og fantasifull og original fortelling... Det er en fortelling som ved lette, antydende anslag setter tankene i sving hos leseren.»

Cecilie Lund, Klassekampen

«... et mørkt trekantdrama. En sterk fortelling om tragisk kjærlighet. En roman om samvittighet og skyld, om forråelse og renselse. Spekulum er en forunderlig, liten og uhyre omfangsrik roman.»

Tone Velldal, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Selma Lønning Aarø (f. 1972) kommer fra Stord, men bor nå i Fredrikstad. Hun debuterte i allerede i 1995 med Den endelige historien, som var vinner av Cappelens konkurranse for beste debutroman. Aarø har utgitt en rekke bøker i ulike sjangere, og har skrevet både for voksne og barn. Hun har også redigert tre årganger av Cappelens debutantantologi Signaler – alle med Nils-Øivind Haagensen som medredaktør.

Vill ni åka mera? (2003), har blitt betegnet som Aarøs gjennombrudd. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen.

Barnebøkene om tøffe Milla (Milla bestemmer, 2016, Milla leter etter gull, 2019 og Milla redder Amazonas, 2021), alle illustrert av Tiril Valeur, er blitt favoritter både for ferske lesere og som høytlesningsbøker.

Selma Lønning Aarø har i en årrekke vært spaltist i Dagbladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil.