Søvn og døgnrytme (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 104
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202358426
Kategori: Helse og psykisk helse og Helse og sosialfag
Fag: Helsefag
Omtale Søvn og døgnrytme

Søvn og døgnrytme gir en oversiktlig innføring i mysteriet søvn og handler blant annet om:

  • Hva som skjer når døgnrytmen forskyves, er uregelmessig eller flyter fritt.
  • Er det farlig å sove lite?
  • Finnes egentlig A- og B-mennesker?
  • Blir man syk av å arbeide skift?
  • Kan reiser, jetlag eller endret døgnrytme gi varige søvnforstyrrelser?
Søvn og døgnrytme er skrevet for enhver som ønsker å vite mer om søvnens mysterier, og hva man kan gjøre når døgnrytmen endres. Den er også et nyttig redskap for studenter, leger og annet helsepersonell som arbeider med søvn- eller døgnrytmerelaterte problemer.

Forfatterne Wolland og Skard Heier er begge leger, nevrologer og søvnforskere. De forklarer, gir konkrete råd og besvarer de vanligste spørsmålene om søvn og døgnrytme. Stikkord i margen gjør det lett å finne fram til de enkelte temaene i boka.

Til toppen

Flere bøker av Mona Skard Heier:

Anmeldelser Søvn og døgnrytme

«I den gode innledningen plasserer forfatterne vår døgnrytme i et mer historisk og samfunnsmessig perspektiv. Videre forklarer de grunnleggende biologiske prinsipper om søvn, søvnbehov og konsekvenser av søvnmangel. Dette er godt skrevet og omhandler også hvordan ulike fysiologiske prosesser endres under søvn. [...] Alt i alt sitter jeg likevel igjen med inntrykket av at denne boken på kort tid gir leseren en svært god oversikt over oppdatert kunnskap om døgnrytmens fysiologi og de viktigste døgnrytmeforstyrrelsene.»

N.M. Øyane, Tidsskrift for Den norske legeforening 1/2012

«"Søvn og døgnrytme" kan med fordel leses av sykepleiere siden søvn er lite utdypet i sykepleierutdanningen og behovet for mer kunnskap blant helsepersonell om søvn i klinisk praksis er økende.»

Kristin Kyte, Tidsskrift for fag og tro 4/2011

Til toppen

Om forfatter

Mona Skard Heier er dr.med., spesialist i nevrologi og klinisk nevrofysiologi og akkreditert spesialist i søvnsykdommer ved nordisk søvnforskerforening. Hun har i mange år ledet Klinisk nevrofysiologisk laboratorium ved Ullevål Universitetssykehus i Oslo, som bl.a. har ansvar for diagnostikk av søvnsykdommer, og har ca. 60 vitenskapelige publikasjoner i internasjonale fagtidsskrifter. Hun er nå engasjert i undervisning, foredragsvirksomhet og søvnforskning.