Sørlandsk skipsfart (Innbundet)

1600-1920

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 224
Forlag: Portal forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788283141023
Kategori: Historie , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Sørlandsk skipsfart

I dette tobindsverket trekkes de lange linjene gjennom 400 års sørlandsk skipsfartshistorie. De maritime næringene i form av skipsfart og skipsbygging, handel og håndverk, oljeindustri og en rekke andre støttenæringer har påvirket ikke bare Sørlandets økonomiske utvikling og bosetningsstruktur, men også i høy grad levekårene og kulturen i landsdelen.

Bind I dekker perioden 1600-1920. På 1600-tallet var det hollenderne som dominerte handelen og skipsfarten på Agderkysten. På 1700-tallet ble egdene herrer på egen flåte samtidig som farten på Storbritannia fikk stadig større betydning. Skipsfarten opplevde en eventyrlig vekst utover på 1800-tallet, før den store internasjonale krisen slo inn over landsdelen på 1870-tallet. Rederne i sør holdt fast ved seilskipene inn i den siste høykonjunkturen under første verdenskrig. I andre deler av landet, derimot, hadde dampskipene i langt større grad vunnet innpass. Da krisen kom i 1920-årene, nådde skipsfartsnæringen et lavmål.

Til toppen

Flere bøker av Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra:

Du vil kanskje også like

Om forfatter

Berit Eide Johnsen er professor i historie ved Universitetet i Agder og dr.art. fra Universitetet i Bergen på en avhandling om sørlandsk skipsfart fra seil til damp og motor, fra tre til jern og stål. Ved siden av artikler om kulturhistorie og maritim historie har hun også skrevet en bok om sjøfolk i engelsk fangenskap 1807-1814. I de senere år har hun forsket på og skrevet om turismens historie og migrasjonshistorie.

Gustav Sætra (f. 1953) er førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Agder.