Sommerfugl (Innbundet)

Forfatter:

Johann Grip (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 224
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Butterfly
Oversatt av: Grip, Johann
ISBN/EAN: 9788202295875
Kategori: Ungdomsromaner
Alder: 15 - 25
Omtale Sommerfugl

Plomme Coyle har aldri vært fornøyd med seg selv. Hun er lubben og keitete, og vil aldri bli en av de populære jentene. Det er ikke lenge til hun fyller 14 år og nå bekymrer Plomme seg for om jentegjengen hun desperat ønsker å bli akseptert av, gidder å komme på festen hennes.

I løpet av de neste ukene kommer livet hennes til å forandre seg. Den vakre naboen Maureen tar henne under sine beskyttende vinger og tilbyr henne vennskap. Plomme besvarer oppmerksomheten med grenseløs beundring, men oppdager snart at naboens motiver er alt annet enn edle. De eldre brødrene hennes, som hun forguder, kommer til å forårsake katastrofer på livsområder Plomme ikke ante fantes. Og jentegjengen vil gjøre alt de kan for å knuse henne.

Det er utmattende og håpløst, det er hjerteskjærende. Hvem glemmer noensinne det som skjedde da de var 14?

Til toppen

Anmeldelser Sommerfugl

Kommende klassiker

"Fjortiser og sommerfugllarver er uskjønne og må gjennom puppestadiet for å bli ferdige voksne sommerfugler. Under de nådeløse portrettene og inne i det flotte språket, banker Hartnetts intoleranse mot ondskap og misbruk av ungdom. Dette kommer til å bli en klassiker."

 
Berit Kobro, VG

"(...) en nådeløst god og sterk bok (...) Det er svimlende godt beskrevet og dermed desto mer nifst. Tanya Hartnetts bok er skummel som livet selv."

Kaja Korsvold, Aftenposten

Sårbar sommerfugl

"Mest av alt er denne boka en påminnelse om hvor vanskelig det er å være 14 år. Og for oss som ikke har vært 14 på en stund, er det viktig å huske på hvordan små bagateller kan være helt avgjørende for en fjortis."

Ane Bamle Tjellaug, Vårt Land

Tematisk rik roman som ikke vegrer seg for å beskrive de mørkere sidene ved menneskelivet

"Romanen er tematisk rik, og spenner over vennskap, ungdommelig (og voksen) usikkerhet, familie, kjærlighet, utroskap og ensomhet. Sonya Hartnett syr disse temakompleksene (og flere til) sammen på en rammende og høyst lesverdig måte. Sommerfugl er en velskrevet og veloversatt roman."

Marius Fossøy Mohaugen, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Vinner av Astrid Lindgren Memorial Award 2008

Australske Sonya Hartnett ble tildelt den prestisjefylte Astrid Lindgren Memorial Award 2008 for sitt samlede forfatterskap. Prisen tildeles forfattere, illustratører, fortellere eller formidlere av litteratur som gjennom sitt arbeid gjenspeiler Astrid Lingrens ånd. Prisens formål er å øke interessen for barne- og ungdomslitteratur, og å fremheve barns rett til kultur på et globalt nivå. Det er den svenske regjeringens kunstkomité som deler ut prisen.

Sonya Hartnett er født i Melbourne, Victoria, Australia i 1968. Hun debuterte som forfatter allerede som 15-åring, og siden debuten har hun skrevet 18 romaner for barn, ungdom og voksne. Selv er hun ikke så interessert i presisere hvilke aldersgrupper hun skriver for. Hartnett er en av de forfatterne som baner ny vei for ungdomsromanens form og innhold, og bøkene hennes nærmer seg og oppløser grensene mot voksenlitteraturen. Ikke bare utfordrer hun ungdomsroman-sjangeren – hun utfordrer stadig sine egne grenser som forfatter. Ingen av bøkene hennes ligner den foregående. Hun avpasser perfekt det vakre, presise og bilderike språket og den kunstneriske fortellerteknikken til hver enkelt romans egne forutsetninger.

Hartnett skildrer ofte tilstanden av makt og tilhørighet i små grupper – i en familie, en vennekrets eller hos et tvillingpar. Den fornyende innsatsen hennes består blant annet i at hun trenger dypere inn i psyken på ungdommer som har traumatiske opplevelser bak seg. Karakterene hennes gjennomlever ofte vanskelige hendelser. Ingen lesere forblir uberørt av det hun forteller. Hun unngår ikke det mørke, stygge eller ondskapsfulle. Men under overflaten pulserer det et sterkt sinne over hvordan barn og unge behandles, et sinne som kombinert med hennes virtuose fortellerstemme skaper medfølelse og engasjement.

Astrid Lindgrens verk gjennomsyres av medfølelse med barn som lever under vanskelige vilkår. Hartnetts originale og provoserende forfatterskap fører denne tematikken inn i en ny tid.

Sonya Hartnett er oversatt til flere språk, blant annet dansk, tysk, svensk, finsk, italiensk og kinesisk. Hun har allerede fått flere priser og utmerkelser, blant andre Guardian Children’s Literature Prize i Storbritannien 2002 for Thursday’s Child og Children’s Book Council Book of the Year Award for Younger Readers 2005 for barneboken The Silver Donkey.
( Tekst © Hentet fra nettsiden til The Astrid Lindgren Memorial Award)