Solans fest (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2000
Antall sider: 109
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202204372
Omtale Solans fest

Med Solan på gassen kan alt skje. Her er elleville fortellinger fra sagbrukarbeiderens fantastiske liv. Historier om ballettleksjoner, råkjøring og tvilsomme økonomiske transaksjoner.

«I 1964 sparka det i gangdøra. Han som sparket ville inn. Han kom om høsten, og ble for alltid. Det var ingen hvem som helst. Framtoningen presenterte seg som sagbruksarbeider Solan Gundersen - selvutrugd i ei osp, attme Glåma i tjue graders kulde! Buksene bulet av syltestrikker, ølkapsler og cigarstumper - en tvilsom type med sleivete charm, strikkeslips, filttøfler og lav moral.»

Med Solan på gassen kan alt skje. I Solans fest er elleville fortellinger fra sagbruksarbeiderens fantastiske liv samlet. Her er historien om ballettleksjoner, råkjøring og tvilsomme økonomiske transaksjoner. Om opera og La Scala i Roma til tundrende onemann-sjåv på Tynset.

Alle historiene er rikt illustrert av kunstneren selv.

Til toppen

Om forfatter

Kjell Aukrust (1920-2002) er en av våre mest folkekjære forfattere og en av våre aller fremste tegnere. Han var utdannet fra Kunst- og håndverksskolen. I hans forfatterskap har tegningene hatt en betydning langt utover det å illustrere teksten. Tegning og tekst, humor og alvor, eventyrlige påfunn og vare stemninger gikk hånd i hånd i alt han gjorde – fra det mest elleville i Flåklypa Tidende til det stillferdig undrende hos Ludvig.

Kjell Aukrusts kunst er blitt brukt i både teater, film og ballett. Hans tegninger er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, og hans bøker utgis på ny og på ny. Hans samlede livsverk, bøker, tegninger og malerier, er utstilt i Aukrustsenteret i Alvdal hvor han ble født.

Kjell Aukrust debuterte med Simen (1958), og det har siden den gang blitt en rekke bokutgivelser. Med stor suksess har hans bøker blitt filmatisert. Filmen Flåklypa Grand Prix er blant de største publikumssuksessene i norsk filmhistorie. Høsten 1998 ble tegnefilmen Solan, Ludvig og Gurin med reverompa satt opp på kinoene over hele landet. Dette var den første helaftens norske tegnefilm noensinne. Krokryggen hadde premiere på Det Norske Teatret i Oslo 28.februar 1998.

Kjell Aukrust døde julaften 2002. Les minneord av Arve Solstad, Dagbladet.

Les mer om Kjell Aukrust på Wikipedia.