Sola, vår egen stjerne (Innbundet)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 73
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sola, vår egen stjerne
ISBN/EAN: 9788202211271
Kategori: Fakta for barn
Omtale Sola, vår egen stjerne

For menneskene og alt annet som lever på Jorda er Sola det viktigste i hele universet. Uten lyset og varmen fra vår nærmeste stjerne, ville Jorda ha vært em iskald, død klump. Dette har menneskene alltid forstått, og derfor har de dyrket Sola som en gud i tusenvis av år.

Sola er langt mer spennende enn de fleste tror: Overflaten er dekket av mystiske solflekker, og den herjes av gigantiske eksplosjoner som også påvirker livet på Jorda!

SOLA - vår egen stjerne inneholder flere morsomme eksperimenter som du kan utføre, og viser blant annet hvordan du kan lage et solur.

Eirik Newth (født 1964) har utdannelse i astronomi fra Universitetet i Oslo, og er nå forfatter og oversetter av fagbøker for barn og ungdom. Eirik Newth har tidligere skrevet Se opp! På vår egen stjernehimmel, som er en praktisk håndbok i astronomi.

Vil du lese mer om Eirik kan du gå inn på internettsidene hans her.

  • Se opp! På vår egen stjernehimmel
  • Planetene
  • Stjernene
  • Sola

Til toppen

Om forfatter

Eirik Newth er født fem år før den første månelandingen i 1969, noe som kom til å bety alt for livsløpet hans. Hadde det ikke vært for de uklare TV-bildene av astronauter som hoppet omkring på Månens skittengrå overflate, ville en guttunge neppe blitt fristet til å utdanne seg til noe så lite matnyttig som astronom.

Etter å ha fullført hovedfag i teoretisk astrofysikk i 1989, var Newth i samme situasjon som de fleste nyutdannete astronomer: på jakt etter en jobb som forhåpentligvis hadde litt med stjernehimmelen å gjøre. Han hadde mer flaks enn flertallet av sine medstudenter, da han ved en tilfeldighet ble spurt om å oversette ei bok om astronomi våren 1990. Slik startet en karriere som oversetter og forfatter av faglitteratur for barn og ungdom.

Newths første bok, Se Opp (1992), er en håndbok i astronomi tilpasset norske forhold. Boka er siden kommet i flere opplag, og er stadig i salg. I 1994 fulgte Sola, den første norske boka for barn og ungdom om det livsviktige himmellegemet. Siden har Newth skrevet en rekke fagbøker som alle er oversatt til flere språk.

Han har vært lærebokforfatter, har fått mer enn 250 artikler på trykk, vært redaksjonsmedlem og mediakonsulent, utviklet og drevet nettsteder og holdt hundrevis av forelesninger i inn- og utland. Newth driver for tiden det elektronisk nyhetsbrevet "Aktuell viten", som utkommer hver 14. dag med siste nytt om vitenskap og teknologi. Han opptrer jevnlig i radio og på TV som sakkyndig innen fagfelter som astronomi, elektroniske bøker, vitenskapshistorie og framtidsforskning.

Eirik Newth bor i Oslo. Lysforurensingen i storbyen fører til at han altfor sjelden får brukt sin kraftige stjernekikkert av merket Meade. Til gjengjeld får han bedre tid til å dyrke sine hobbyer (han er selverklært data- og matnerd).