Slaveporten (Innbundet)

Forfatter:

Tom Lotherington (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: La Porte du voyage sans retour
Oversatt av: Lotherington, Tom
ISBN/EAN: 9788202733049
Kategori: Romaner
Omtale Slaveporten

En hymne til kjærligheten og friheten, fra vinneren av den internasjonale Booker-prisen

David Diops nye roman er løst basert på livshistorien til Michel Adanson, en fransk botaniker som levde på andre halvdel av 1700-tallet. Vi følger Adanson som ung mann i Senegal, dit han er kommet for å studere plantelivet. Han drømmer om å skrive en encyclopedi over alt det levende i verden, og om å trenge dypere inn i Vest-Afrikas skoger enn noen europeer før ham.

I en landsby får den unge franskmannen høre om skjønnheten Maram, som ble solgt som slave, men greide å flykte. Adanson legger ut på en strabasiøs ekspedisjon, dels for å studere naturen, dels for å spore opp Maram. Men planene han legger for henne viser seg å være bristefulle av illusjoner.

Fransk-senegalesiske David Diop mottok i 2021 den internasjonale Booker-prisen for Om natten er alt blod svart. Hans nye roman Slaveporten er en hjerteskjærende fortelling som får leseren til både å forstå og å føle at det å være svart på 1700-tallet må ha vært en av farligste formene for eksistens i menneskets historie.

«En storslagen roman om en lidenskap som ødelegger like mye som den redder …» Les Inrockuptibles

Til toppen

Mesterlig roman...
Tore Linné Eriksen, Klassekampen

Andre utgaver

Slaveporten
Bokmål Ebok 2022

Flere bøker av David Diop:

Anmeldelser Slaveporten

En annen grobunn 10.09.2022

«Mesterlig roman...»

«... en mesterlig litterær form som både er poetisk og politisk, jordnær og mytisk»

Tore Linné Eriksen, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter

David Diop er en fransk-senegalesisk forfatter, født 1966. Han fikk den internasjonale Booker-prisen i 2021 for romanen Om natten er alt blod svart (Frère d'âme). Oppfølgeren Slaveporten (La Porte du voyage sans retour) ble møtt med overstrømmende kritikker i fransk presse. Slaveporten kommer på norsk høsten 2022.

David Diops far var senegalesisk, moren fransk. Han vokste opp i Senegals hovedstad Dakar, men returnerte til Frankrike for å studere. Han jobber til daglig som professor i litteratur ved Universitetet i Pau og Pays de l’Adour ved de franske Pyreneene.

Diop debuterte som romanforfatter i 2011 med en fortelling om elleve senegalesere som i 1889 ble sendt til verdensutstillingen i Paris. Det store gjennombruddet kom med andreboka Om natten er alt blod svart, som kom på fransk i 2019. Den ble nominert til alle de store litteraturprisene i Frankrike, og tildelt Prix Goncourt des lycéens. I Italia fikk den Strega-prisen for beste utenlandske roman, mens den i Nederland ble nominert til Den europeiske litteraturprisen. I 2021 vant den så den internasjonale Booker-prisen, som kanskje er verdens mest prestisjetunge pris for oversatt skjønnlitteratur etter Nobelprisen.

Det er Tom Lotherington som oversetter David Diop til norsk.