Den ukjente (Innbundet)

Dikt gjengitt av Hanne Bramness

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 80
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202490447
Kategori: Lyrikk
Omtale Den ukjente
Et usignert brev til verden er tittelen på Hanne Bramness etterord. Her forteller hun om hvordan hun fikk en slitt skrivebok i hende. Boka hadde tilhørt en pasient på Valen sykehus, hvor Olav H.Hauge også tilbrakte mange år. I boka finner hun fragmenter av dikt, overstrykninger, og ufullendte setninger, negativer som kan fremkalles, og hun blir grepet av et ønske om å se de ferdige diktene.

Til toppen

Andre utgaver

Den ukjente
Bokmål Ebok 2015
Anmeldelser av Den ukjente
"En pasient ved Valen sykehus fører ordet i Hanne Bramness’ inntagende diktsamling.(...)som Atle Kittang påviser, en av kvalitetene ved forfatterskapet er en unik evne til «å vere fleire stader samstundes».Tom Egil Hverven, Klassekampen
"Det er vakre dikt skrive av eit lyrisk talent."Johnny Spaans, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Hanne Bramness er født i 1959 i Oslo og debuterte i 1983 med samlingen Korrespondanse. Hun er en sentral og prisbelønt lyriker og hennes diktsamlinger utgjør et betydelig forfatterskap der bl.a. Nattens kontinent (1992), Regnet i Buenos Aires (2002) og Salt på øyet (2006) er sentrale. I 2007 ga det engelske forlaget Shearsman Books ut hennes dikt i utvalg, Salt on the Eye, Selected Poems, og i 2008 kom dikt i utvalg på norsk, Det står ulver i din drøm. Et gjennomgående tema i diktene hennes er tid og hukommelse og manipulasjon av hukommelse. Også diktene i Uten film i kamera kretser rundt tema som tid og hukommelse, kunst og dokumentasjon. Hva med bilder som aldri ble tatt, bilder som ble manipulert, er spørsmål som stilles? I 2013 kom Vekta av lyset, en samling med sterke og innholdsrike dikt i et konkret språk. Diktene kan leses som små fortellinger fra en barndom eller fra hukommelsens rom. I Dikt om den ukjente (2015) er det en tidligere pasient ved Valen sykehus som fører ordet. Atle Kittang har en gang uttalt at en av kvalitetene ved Bramness' forfatterskap er en unik evne "til å vere fleire stader samstundes", og i denne samlingen viser hun det til fulle.

Ved siden av dikt for voksne lesere har hun også skrevet alfabetdiktene Trollmåne for barn(og andre), kjærlighetsdiktene Kysset for ungdom og en roman for ungdom, Lynettes reise - som er delvis basert på historien om den walisisk-argentinske lyrikeren Lynette Roberts´ tidlige liv.

Hanne Bramness var også redaktør og initiativtaker til Stemmens kontinent, en serie med internasjonale kvinnelige lyrikere fra det 20. Århundret. Serien består av 26 titler fra de fleste verdensdeler. I 2011 kom hennes eget utvalg av kvinnelige poeter i boka Stemmer i andres hus. Utvalget spenner fra Mirabai fra Rajasthan (ca 1498-1546),via Denise Levertov, Jane Cooper, Kamala Das og Frances Horovitz til nålevende poeter som Anne Waldman, Selima Hill, Frances Presley og Teji Grover.

Litterære priser:

  • 1996 Den norske Lyrikkklubbens pris
  • 2006 Doblougprisen
  • 2012 Wergelands Åre
  • 2015 Språklig Samlings litteraturpris 2014
  • 2016 Diktartavla