Skigard (Innbundet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 144
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202502027
Kategori: Kulturhistorie
Omtale Skigard

Skigard er ikke bare en praktisk håndboken, men også fortellingen om skigardene og hvorfor de ble som de ble. En spennende fortelling om en tradisjon som fornyer seg. En bok til lyst og glede om noe av det vi anser som det norskeste av det norske.

HISTORIEN OM SKIGARDEN. Enkel står den der, skigarden. To vertikale staur per meter danner staurlagene. Mellom staurlagene ligger skiene med en knyttneves avstand. Bundet sammen av det mange betrakter som juvelen i skigarden, åttetallskransene.

Gjennom generasjoner har skigarden vært en del av det norske kulturlandskapet. Den er så enkel, bygd med råvarene skogen kan tilby. Men for mange er den et kulturikon og en budbringer om tradisjon. Skigarden er en del av kulturarven i dalførene og det var en kunst gårdsgutter måtte lære. Men fra sted til sted, fra skigardbygger til skigardbygger varierer metodene og materialene. Derfor har få andre gjerdetyper like mange lokale variasjoner som skigarden.

Oppsetting av skigard er en kunst, men en kunst mange kan lære og føre arven videre. Så her avslører en profilert skigardbygger noen av sine yrkeshemmeligheter. Fra hogging av staur og emner til skier, det beste virket og nødvendig etterarbeid. Og så kommer selve finarbeidet, oppsetting av staur og binding av skiene. Hele prosessen er forklart med både tekst og bilder.

Til toppen

Om forfatter
Pål Gunnar Mikkelsplass fra Bromma har levd i og av skogen siden han som 16-åring startet som skogsarbeider samtidig som han satset alt på skikarrieren. Fra 1979 til 1993 var han på det norske landslaget, og har to VM-gull i stafett, sølv på 15 kilometer fra OL i Calgary i 1988 og VM i Lahti i 1989. Han har også fire verdenscupseire. Fra 1999 til 2002 var han norsk landslagstrener, og er fremdeles tilknyttet landslaget som teknikktrener.  I sommerhalvåret setter han opp skigarder.
Magnus Lindahl fra Nesbyen er journalist i Hallingdølen. Han er utdannet cand.philol.fra Universitetet i Oslo i 2011. Han hadde fram til sommeren 2015 null meter erfaring med skigard, men dette har endret seg. I dag er det vel ikke den ting han ikke vet om skigarder.