Sjelden som en engelsk jomfru (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 1995
Antall sider: 360
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Black Album
ISBN/EAN: 9788202151119
Omtale Sjelden som en engelsk jomfru

Shahid, en ung pakistaner fra Englands blide landsbygd, kommer til London for å studere. Han har svære, om enn vage forventninger til storbyens tilbud av jenter, musikk, kafeer. Men fremfor alt har han et brennende begjær etter frihet. Han treffer Chad, som besitter piratutgaven av Prince-skiven 'The Black Album'. Så stormer Desdee Osgood inn i hans liv. Hun er foreleser på colleget, og har uvanlige ideer og enda uvanligere livsførsel, som blant annet gir Shahid en innføring i seksuallivets viltreste uttrykk. Shahids London er de rotløses by, med rasistiske gjengoppgjør, arbeidsløshet, house parties, narkotika. Brått får muslimene et samlingspunkt: en fatwa er utstedt mot Salman Rushdie. Desdees erotikk, Prince's musikk, fundamentalismens puritanisme - alt raser sammen i en forvirrende krig i Shahids indre.

Oversatt av Inger Gjelsvik
Originaltittel: The black Album

Til toppen

Om forfatter
Hanif Kureishi (f. 1954) har skrevet en rekke romaner, noveller, skuespill og filmmanus i tillegg til essays og en memoir.
Kureishi er født i London og har engelsk mor og pakistansk far. Faren kom til England for å studere jus, men gav opp studiene og bosatte seg i Bromley da han traff Kureishis mor.

Hanif Kureishi gikk på samme skole som David Bowie i Bromley, men droppet ut av Universitet i Lancaster og skrev i 1985 My beautiful laundrette, et filmmanus om en homoseksuell pakistansk-engelsk gutts oppvekst i London. Filmen ble regissert av Stephen Frears og Kureishi vant flere priser for manuset.
Debutromanen Bydels-buddha fikk Whitbreadprisen for beste debutroman og ble også tv-serie med lydspor av David Bowie. Året etter, i 1991, lanserte Kureishi London kills me, en film der han både skrev manus og hadde regi.
Romanen Intimitet fra 1998 fikk stor oppmerksomhet blant annet fordi den handler om en mann som forlater kone og barn etter å ha følt seg fysisk og psykisk avvist av henne. Romanen kom samtidig som Kureishi forlot sin kone og deres to sønner.

Hanif Kureishi er regnet som en av de første og viktigste stemmende i den britiske multietniske litteraturen. Han mottok i 2008 ordenen Commander of the Order of the British Empire.
Kureishi er gift og har tre barn.