Sjakken eller livet (Innbundet)

En reise i sjakkens unike skjebner, historie og kultur

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 312
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202527952
Kategori: Historie , Kulturhistorie og Populærvitenskap
Omtale Sjakken eller livet

Sjakken eller livet er en annerledes bok om sjakk, en reise i sjakkens historie og kultur og en hyllest til dem som i ulike livssituasjoner er besatt av spillet. . Atle Grønn er en av Norges fremste sjakkeksperter og byr på varme møter med mennesker som nærmest må ta det eksistensielle valget: sjakken eller livet. Han formidler med humor og kjærlighet sjakkverden fra innsiden, og lar oss få et glimt av personlige tragedier og triumfer. Grønn, som har spilt mot Magnus Carlsen flere ganger, forteller hva som gjør Carlsen til verdens beste spiller. Leserne får også historien om den unge verdensmesterens motstandere og forgjengere i kongerekka; de store personlighetene som til sammen teller seksten klassiske verdensmestere siden 1886.

Atle Grønn er professor i russisk og internasjonal mester i sjakk. Den profilerte NRK-eksperten har vært redaktør av Norsk Sjakkblad, leder i Oslo Schakselskap og har en ukentlig sjakkspalte i Dag og Tid.

Til toppen

Andre utgaver

Sjakken eller livet
Bokmål Ebok 2016
Sjakken eller livet
Bokmål Heftet 2017
Sjakken eller livet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Atle Grønn:

Anmeldelser Sjakken eller livet

"Språklig tilhører Grønn eliteserien også sammenlignet med skjønnlitterære norske forfattere."

 
Hans Olav Lahlum, Forlagsliv

Denne må du få med deg før Carlsen-Karjakin

"Den bringer oss humremorsomt og opplysende på kryss og tvers gjennom sjakkens historie og kultur, med ustanselige anekdoter, kuriositeter og fakta. Selv om boken fullstendig mangler en tidstråd, er det faktisk bare sjarmerende og gjør det enda mer umulig å legge den fra deg, hvis du først har begynt å lese."

 
Ole Kristian Strøm, VG

"Alt i alt er dette en fascinerende, givende og spennende bok på en og samme tid. Den gir grunnlag for en ren dannelsereise i sjakk-kultur og historie og la oss herved kalle den «Atles evig grønne". Den vil nemlig få et langt og velfortjent liv der den troner på toppen av åskammen i norsk sjakk og ser utover alle andre norske sjakkbøker (...) Boka Sjakken eller Livet er skrevet med kjærlighet til både sjakken og livet. Det er en fornøyelse å lese om karakterene i boka og spennende å følge deres skjebner.

 
Sven Wisløff Nilssen, Sjakkfantomet.blogg.no

"Atle Grønn har skrevet en aldeles ypperlig bok som både er en sjakkbiografi og en sjakkens kulturhistorie"

Ola Hegdal, NRK

"Atle Grønn, sjakkfrelst professor i russisk ved Universitetet i Oslo, har skrevet en original sjakkbok. Den anbefales alle som liker å lese morsomme betraktninger og anekdoter om spillere som har satt sitt preg på sjakkspill og sjakkmiljø - lokalt og internasjonalt."

Arne Vik, Oppland Arbeiderblad

"... en fest for oss som synes sjakken er et utømmelig univers, også i bokform, med alt fra dikt til romaner, fra memoarer til spesialstudier."

Fredrik Wandrup, Dagbladet

"En oppvisning i funfacts om sjakk (...) Sjakken eller livet fikk meg til å lengte tilbake til klubbsjakken. Bedre kompliment kan jeg ikke gi til forfatteren."

Øyvind Brunvoll, Matt & Patt

"... overveldende leseverdig, interessant og morsom. (...) Her er det både tempo, trøkk og eleganse, understatement, perspektiv og persongalleri som nesten tar pusten fra oss, og gjør boka vanskelig å legge fra seg, og lett å ta fram igjen."

Øystein Brekke, Sjakkbutikken.no

"Et fascinerende innblikk i sjakkens – men mest av alt i sjakkspillernes – verden. [...] På sitt beste lykkes boken eksepsjonelt godt i dette. Enkelte av bifigurene i Sjakken eller livet fortjener nesten sine egne bøker, og jeg tok meg selv i å le høyt flere ganger."

Joakim Berg, MinervaNett

Til toppen

Om forfatter

Atle Grønn (f. 1971) er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og internasjonal mester i sjakk. Den profilerte NRK-eksperten har tidligere vært redaktør av Norsk Sjakkblad og ga i 2016 ut boken Sjakken eller livet. Han er leder i Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap, og er sjakkspaltist i Aftenposten og Dag og Tid.