Sirkelsalme (Spiral)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Spiral
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 122
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202418533
Kategori: Lyrikk
Omtale Sirkelsalme
Med Sirkelsalme leker Monica Aasprong med bokens utforming og sirkelens uendelige form. Boken, som er ringbundet og formgitt av Aron Kullander-Östling, er rent fysisk uten noen bestemt begynnelse eller slutt.

Diktsamlingen ble til etter en reise forfatteren gjorde til Jordan, Palestina og Israel høsten 2012. I likhet med hennes to tidligere samlinger, Soldatmarkedet (2006) og Et diktet barn (2010), ser man også her et vandringstema. Utgangspunktet er de to byene som i kristen ikonografi er stedet for henholdsvis fødsel og død, men disse to byene er også delte, Betlehem rent konkret ved en mur mellom palestinsk og jødisk befolkning, og Jerusalem i en øst- og vestdel for de to befolkningsgruppene. I Jerusalem stråler de tre monoteistiske religionene sammen, de ulike religionsutøverne beveger seg tett inntil hverandre i de smale grendene og ved helligdommene som bokstavelig talt er bygget på og inn i hverandre. Det er ellers mange murer i området, synlige og usynlige, nye og urgamle, og ved siden av sirkelen og solen blir steinen og muren bærende motiver.

Formmessig beveger Sirkelsalme seg i et spenn mellom tradisjonelle folketoner og en minimalistisk, moderne musikktradisjon. Forfatteren lar oss møte brutaliteten i dette militariserte og politisk ladede området og også skjønnheten i det pastorale og historiske landskapet – og det er jo sangene, julesangene, som hvert år bringer oss til Betlehem.

Til toppen

Anmeldelser av Sirkelsalme

Små, svarte skjeletter

"Monica Aasprongs bok taler med tre dusin tangerende tunger."Morten Langeland, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter

Monica Aasprong (f. 1969) er fra Kristiansund og bor i Stockholm. Ved siden av å være forfatter jobber hun som oversetter og gjendikter. Hun har tidligere vært litteraturansvarlig i Morgenbladet og redaktør i LUJ – nordenfjeldske litteraturtidsskrift.