Selv om sola ikke skinner (Innbundet)

Et portrett av 22. juli

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202372620
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Selv om sola ikke skinner

Skydekket over Utøya er så lavt at det presser svakt ubehagelig mot hodene som stikker ut av teltene om morgenen. Noen ungdommer har sovet urolig på grunn av regnet, mens andre har snakket politikk og kjærlighet gjennom brorparten av natta. Men alle våkner med gode minner fra gårsdagens Datarock-konsert, som ble avsluttet med 1980-tallshiten ”I've had the time of my life”.

Samtidig våkner regjeringskvartalet i Oslo til liv. Resepsjonsvakten Hanne Gro Lille-Mæhlum er akkurat kommet på jobb i Grubbegata. I nabobygget henter journalist Oda Faremo Lindholm seg en kopp kaffe før ukas siste morgenmøte. Jusstudenten Eivind Thoresen, som har sommerjobb i OBOS, ser fram til en helg i Stavanger med kjæresten.

På Skøyen står en 32-åring opp i sin mors leilighet. Han spiser frokost og forbereder dagens gjøremål.

Selv om sola ikke skinner er en litterær reportasjebok. Forfatteren Stian Bromark leverer et innsiktsfullt portrett av den mørkeste dagen i det moderne Norges historie.

Til toppen

Andre utgaver

Selv om sola ikke skinner
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Stian Bromark:

Anmeldelser Selv om sola ikke skinner

Litt dypere inn i 22. juli

"Bromark lykkes, spesielt det det ser ut til at han virkelig har satt kreftene inn - i skildringene av AUF, Utøya, ungdommene og lidelsen. Selv om sola ikke skinner blir stående som en av de gode om temaet"

Frank Rossavik, Morgenbladet

"Når Stian Bromark kliner til, berører det sterkt og gir unik innsikt i enkeltmenneskers tanker, tvil, tro og tapsfølelser når de vakler mellom liv og død. "

Vidar Kvalshaug, Aftenposten

”Flere av disse fortellingene gjør det fysisk vondt å lese.”

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

”Ved å språkliggjøre erfaringer vi andre knapt orker å forestille oss, har Bromark bidratt til å avmystifisere galskapen og mane onde ånder vekk.”

Sten Inge Jørgensen, VG

"Under lesningens gang skjønner jeg mer av hvem vi var den aktuelle dagen i fjor. "Vi" er her å forstå som den norske befolkningen. De tilfeldig overlevende som her kommer til ordet utføre handlinger som er så hverdagslige at de kunne tilhørt hver og en av oss. De helt ulike reaksjonsmønstrene til de enkelte som ble utsatt for angrepet gjenspeiler de reaksjonene vi kunne fått hvis vi hadde vært i skuddlinjen.”

Knut Hoem, NRK

Til toppen

Om forfatter

Stian Bromark er ansvarlig redaktør av Agenda Magasin. Han har bakgrunn fra avisene Ny Tid, Dagbladet og Dagsavisen, blant annet som kulturjournalist, kommentator, bokanmelder og debatt- og kommentarredaktør. Bromark har også jobbet som forlagsredaktør i Cappelen Damms dokumentaravdeling. Han har skrevet sju sakprosabøker, deriblant "Frykten for Amerika" (med Dag Herbjørnsrud), som ble nominert til Brageprisen i 2003, og 22. juli-boka «Selv om sola ikke skinner» (2012), som er oversatt til engelsk. Den siste utgivelsen er "Hjemreiser. Arven etter folkeutvekslingen mellom Hellas og Tyrkia", som utkom våren 2016. Stian Bromark har studert litteraturvitenskap, idéhistorie og skjønnlitterær skriving ved forfatterstudiet i Bø.