Savnet i Baneheia (Innbundet)

Drapene som rystet Norge

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202345686
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Savnet i Baneheia
Det er fredag den 19. mai 2000. Klokken er 18.30. Stine Sofie Sørstrønen (8) vinker til faren sin og går sammen med venninnen Lena Sløgedal Paulsen (10) ut gjennom døren på den hvite firemannsboligen i Eidsvollsmanns Mørchs gate i Kristiansand. Med seg har de en pose med badetøy, håndklær og halvannen liter Siesta-brus. Stine Sofie har fått nye rulleskøyter av pappa i dag, og gleder seg til å prøve dem. Men først skal de to venninnene gå og bade i vannet 3. Stampe. Det er mildt i været, akkurat passe til å ta seg et kort bad. Jentene går sammen på den smale grusveien inn i Baneheia.

For elleve år siden rystet to drap Norge og vekket et nasjonalt traume. Flere av menneskene som arbeidet tett med saken – journalister, politi, hjelpemannskap – ble så sterkt preget at de måtte sykmeldes. Den dag i dag, over ti år etter, preger Baneheia-saken fortsatt menneskene som var med i oppklaringen av drapene.

Hilde Moi skildrer leteaksjonen, den kollektive sorgen og politiets jakt på gjerningsmennene. Det er en sterk og sober bok om hvordan et lite samfunn gjennomlever en enorm katastrofe.

Til toppen

Anmeldelser av Savnet i Baneheia

Gjennomarbeidd, god journalistikk om Baneheiadrapa

«Savnet i Baneheia - Drapene som rystet Norge» har blitt ein gjennomarbeidd dokumentar om ei grufull ugjerning, og konsekvensane ho hadde for ei lang rekke enkeltmenneske, nær familie, lokalsamfunn og - for den saks skuld - det norske samfunnet. Utan sentimentalitet og føleri har Hilde Moi - etter det som må ha vore eit tidkrevjande researcharbeid - samla trådane og på ein nøktern måte referert det som skjedde frå time til time, seinare frå dag til dag, veke til veke, år til år. Språket flyt lett og presist. For vel ei veke sidan las eg ”3096 dager”, der Natascha Kampusch fortel om dei vel åtte åra - frå ho var 10 til ho var 18 - som fange hos psykopaten Wolfgang Priklopil. Den gjorde eit utruleg sterkt inntrykk. Men eg kjende ikkje på noko tidspunkt at augo rann fulle av tårer. Det skjedde eit par gonger medan eg las boka til Hilde Moi - for første gong på mange år.
 
Bjarne Tveiten , Fædrelandsvennen

Nøkternt, etterrettelig og dypt rystende om de grufulle barnedrapene i Baneheia i mai 2000

(...) I all dens nøkterne saklighet er dette like fullt en sterk og gripende bok, mye på grunn av sakens ubegripelig brutale og meningsløse karakter, men altså også takket være godt forfatterhåndverk og edruelig journalistikk. Hilde Mois fortløpende fremstilling av hendelsene, saken, savnet og sorgen er klok og etterrettelig, varsom, hensynsfull og velfundert. Alt henger sammen, ingen hendelser er isolerte tildragelser som finner sted i et vakuum, og Hilde Moi har et utmerket journalistisk grep om alle trådene i det hele. Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Til toppen